Başkan Çakır’la Malatya’da kültür ve sanat!

A -
A +
Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, geçtiğimiz gün sürpriz bir şekilde görevinden ayrılıp milletvekili aday adayı oldu. Belli ki kendisine vekillik için yeşil ışık yakılmıştı, Meclis için kazanç, Malatya için kayıp olarak gördüğüm bu gelişme hayırlı uğurlu olur inşallah.
Ahmet Çakır’ı başkanlık yaptığı süre zarfında tanıdım bir Malatyalı olarak. Ne vakit memleketime gitsem mutlaka bir zaman parçası ayırır ziyaretine giderdim zira o benim güzel ağabeyimdi. Bugüne kadar tanıdığım siyasiler içinde tevazuu, nezaketi, nezaheti, içtenliği, samimiyetiyle çok farklı bir tarzı ve tavrı vardı. Benim gözümde Malatya’da yaşayan bir İstanbul beyefendisiydi.
Malatya’daki çalışmalarıyla ilgili kanaatlerimi mutlaka söylerdim. Telaşsız ve ön yargısız, dikkatle dinlerdi ve asla savunmaya geçmez, olumlu ve olumsuz eleştirilerimi büyük bir olgunlukla karşılardı.
Ve Kültür Belediyeciliği çalışmaları…
Malatya, kültür ve sanatta Türkiye’de açık ara önde olan bir şehirdir. Malatya Büyükşehir Belediyesi olsun, merkez ilçeler, Yeşilyurt, Battalgazi belediyeleri olsun, bu süreçte şehir genelinde kültürel bir atmosfer inşa ettiler. Kültürde bir inşa ve ihya hareketi gerçekleşti Malatya’da. Kültürün, sanatın ve tefekkürün dört bir tarafından tutan programlar, eserler, etkinlikler yaptılar ve yapmaya devam ediyorlar.
Bu çalışmaların mimarı hiç şüphesiz Başkan Çakır idi...
Malatya, tarihi boyunca kültür ve sanatta diğer Anadolu illerinden her zaman birkaç adım önde yürüdü ve bu gelenek hiç bozulmadı. Şehir dönüştürülürken bu veçhesi de unutulmadı. "Kültür Adası" adında muazzam bir alan, sadece bu şehrimizde mevcuttur. Malatya musikisi, mutfağı, el sanatları, Malatyalı ünlü sanatkârlara ait müzelerin içinde yer bulduğu bu muhteşem çalışma Malatya kültürünü âdeta sergiye çıkardı ve bu süreçte hummalı bir tefekkür iklimi de şehre yerleştirilmiş oldu.
Malatya, uluslararası kitap fuarı ve film festivali gibi ilkleri de diğer şehirlerden önce yaşadı. Kitap fuarının adını ise “Anadolu Kitap ve Kültür Fuarı” koyan bir derinlik ve farkındalık oluşturan Malatya, kitabın bir fuar etkinliği içindeki kültür faaliyeti olduğunun da altını çizdi.
Bu yıl Malatya 7. Anadolu Kitap ve Kültür Fuarı, 400 yayınevi, 300 yazar ile yine farkındalık içeren konseptiyle Malatya ve bölge illerine merhaba dedi. Peki, neden farkındalık? Çünkü fuara gelen her yazarı havaalanında VIP’te mihmandarlarla karşılayan, beş yıldızlı otellerde ağırlayan ve mutlaka şehir bürokrasisi ile bu yazarları bir yemekte buluşturan tek fuar Malatya “Anadolu Kitap ve Kültür Fuarı’dır.” Bu format bir ilk olarak Malatya’da, Ahmet Çakır tarafından hayata geçirilmiştir. Yazarın, mütefekkirin, gerçek sanatkâr olarak görüldüğü ve itibar gördüğü yerdir Malatya!
Malatya büyükşehir, özellikle Yeşilyurt ve Battalgazi belediyeleri, şehri sosyo kültürel anlamda dönüştürmüşlerdir. Şimdi bu mimarlardan Ahmet Çakır, Meclis yolunda… Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat ise onun yerine Büyükşehir Belediye Başkanı oldu. Başarılı çalışmalarından tanıdığımız Hacı Uğur Polat’ın bu görevi de layıkıyla yürüteceğine inanıyor ve kendilerini tebrik ediyorum.
Malatya AK Parti'nin kalelerinden biridir. Bunda hiç kuşkusuz başta Başkan Çakır’ın büyük payı vardır. En fazla oyun çıktığı ilk beş il arasında bulunan Malatya, ciddi bir oy patlamasıyla yine ilk üç il arasında olacaktır. Ahmet Çakır’ı önümüzdeki aylarda Meclis'te göreceğiz. “Derviş” meşrepli bu siyasinin beyefendiliği ve nezaketiyle Meclis'e renk katacağını düşünüyorum.
Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a bağlılığını her zeminde görüp tanık olduğum Ahmet Çakır’ın yolu ve bahtı açık olsun inşallah...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.