Bozkırın Bilgesi: Nursultan Nazarbayev

A -
A +
Türklüğümüzü, çocuklarımıza ve bütün dünyaya öğretelim.”
Yukarıdaki sözler nevi şahsına münhasır tavrı, vizyoner duruşuyla bir bilge lider Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Abişulı Nazarbayev’e ait. Peki atalar yurdunda böylesine millî bir söyleyişi ve duruşu olan bu büyük devlet adamını yeterince tanıyor muyuz?
Türk dünyasıyla ilgili yaptığı birbirinden güzel çalışmalarıyla tanıdığımız Ahi Evran Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kürşad Zorlu Hoca, aynı zamanda Kazakistan Egemen gazetesinde makaleleri yayımlanan ve bir kültür elçisi gibi çalışan önemli bir isim. Kürşad Hoca, bu aralar “Kazakistan ve Nursultan Nazarbayev” adında Kazak ve Türkiye Türkçesiyle neşredilecek bir kitap çalışması yapıyor.
2016 yılında 56 ülkenin katıldığı makale yarışmasında Kazakistan-Türkiye Hizmet Madalyasını alan Prof. Dr. Kürşad Zorlu Hoca'nın Kazakistan ile sıkı ilişkileri ve bağları var. Kendisine "Nazarbayev’i bizlere nasıl anlatırsınız?" diye sorduk. İşte cevabı:
“Nursultan Nazarbayev, gerek bireysel özellikleri gerekse ülkesine yön verme yetkinliği bakımından gerçek bir liderlik portresi ortaya koyuyor. 1991 yılında bağımsızlığını elde eden Kazakistan’ın kurucu cumhurbaşkanı olarak devlet hayatında kısa sayılacak bir sürede hayal edilemeyecek başarılar elde etti. Vatandaşın gelirini 16 kat artırdı, ülkeye 320 milyar doları aşan bir doğrudan dış yatırım kazandırdı. Dünyanın rekabet edebilir ilk 50 ülkesi arasında girdi. Şimdiki hedef ilk 30’a girmek.
Bir yanınızda Çin, diğer yanınızda 7 bin km sınıra sahip olduğunuz Rusya var. Aynı zamanda Doğu Avrupa’nın kara ucundasınız. Nüfusunuzun %35’i başka milletlerden oluşuyor. Öyleyse hem iç barışı hem bağımsızlığı koruyup sürdürmelisiniz. Bir de tabii ki petrolünüz var! Nazarbayev bu yüzden vizyoner bir liderdir. Başkentin Almatı’dan Astana’ya taşınma süreci, Nazarbayev’in jeopolitik kaldıracı ülkenin kuzeyine genişletme girişimidir. Ve yeni başkent Astana projesi, Ankara’nın başkent oluşundan, Atatürk’ten etkilendiğini biliyorum. Bu kapsamda Astana şehrinin merkezinde büyük bir Atatürk heykeli vardır. Açılışına bizzat Nazarbayev katılmıştır.
Saka Türklerinin, Tomris’in, Atların filmini çekmek ve bunu 50’den fazla ülkeye yaymak millî tarihe dayanarak gelişmenin bir işaretidir. 1993 yılında bu yana 12.500’den fazla genci yurt dışına 'Bolaşak (gelecek)' programı çerçevesinde öğrenime gönderen bir lider Nazarbayev. Şimdi onlar ülkelerinde üst düzey yönetici olmaya başladılar. En az 3 dil biliyorlar...
Nazarbayev, hedefleriyle büyüyen bir lider. Bu hedeflerden birisi de Türk dünyasının bütünleşmesi, güçlü bir iş birliğine gitmesi. Ama ayakları yere basan, gerçekçi bir iş birliğinden söz ediyoruz. Burada odak noktası ekonomik birliktelik. Merkezi İstanbul’da olan ve Türk dünyasının çatı kuruluşu hâline gelen Türk Konseyi’ni teklif eden ve kurulması için büyük çaba sarf eden lider Nazarbayev’dir. Astana'da Türk Akademisini kurdu.
Nazarbayev, Türkiye’ye çok önem veriyor. 8. Cumhurbaşkanımız merhum Turgut Özal ile başlayan sıcak ilişkiler bugün artarak devam ediyor. 15 Temmuz sonrası ülkemizi ilk ziyaret eden liderdir. Türkiye-Rusya arasında ara buluculuk yaparak ki Kazaklar buna “araagayın” diyorlar. İlişkilerin düzelmesinde en büyük pay ona aittir.
Nazarbayev, geçen yıl bir Türkiye ziyaretinde bana dönerek şöyle demişti:
-Şimdi sıra, Türkiye-Özbekistan ilişkilerini düzeltmeye geldi... 
Ne mutlu ki Özbekistan-Türkiye ilişkileri de hızla gelişiyor. Nazarbayev’in millî doktrininde 4 ilkenin içerisinde 'millî birlik' ilkesi de vardır...”
Kürşad Hoca'nın bu görüşlerinden sonra her Türk milliyetçisinin hayali olan “Büyük Türk Dünyası” tasavvurunun ete kemiğe büründüğünü hissediyor insan. Aynı zamanda Kürşad Zorlu gibi Türk dünyasını iyi bilen dinamik insanların bu alanda resmî roller de üstlenmesinin bu sürece güç katacağını düşünüyorum.
Ve Asya’nın Nursultan’ına uzun ömürler diliyorum...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.