Ukrayna diplomasisinde bir Türk kadını!

A -
A +
Adı Emine Cabbar…
Ya da Emine Dzheppar! Ukrayna Dışişleri Bakanlığı 1. Bakan Yardımcısı. Yakın zamanlarda bu göreve getirildi. Ukrayna tarihinde belki de bir ilk. Gerçi Ukrayna, Kırım Tatar Millî Meclisi'ne de ev sahipliği yapıyor ancak bu görev devlet erkinde bir ilk olarak görülüyor...
Emine Dzheppar, bir Kırımlı Tatar Türkü. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmıtro Kuleba, bu haberi özellikle duyurdu ve şöyle dedi:
“Ekibimize güçlü bir oyuncu katıldı. Emine, kamu diplomasisi, uluslararası kuruluşlar, devlet protokolü, Kırım konularından sorumlu olacaktır.”
Emine Dzheppar, üç yıl boyunca Ukrayna Enformasyon Politikaları Bakan Yardımcısı olarak görev yaptıktan sonra bu önemli göreve getirilmiş oldu. Burada şu hususun altını çizmekte fayda var. Ukrayna’da Türklerle ilgili alınan her kararda Kırım Tatarlarının efsanevi lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun görüşlerine özellikle başvuruluyor…
Ukrayna’nın Kırım Tatar Türklerine gösterdiği alicenaplık bazı “Avrusya"lı tipleri her nedense rahatsız ediyor ve her fırsatta “Ne fark eder, Kırım eskiden Ukrayna’ya bağlı idi, şimdi ise Rusya’ya… Özgür olmadıktan sonra bütün bunlar anlamsız vs.” diye konuşuyorlar…
Çok şey fark ediyor efendim çok şey!
Çünkü Kırım, Ukrayna’ya bağlı iken, Kırım Türkleri yavaş yavaş vatana dönmüş, belli hakları almış ve almakta idiler. Özgürce Kırım’da seyahat ediyor, iş kuruyor, hasret gideriyorlardı. Bugün ise Rusya, Kırım’a kuş uçurtmuyor!
Rusya, Türk tarihinin, kültürünün, medeniyetinin ceylan gözlüsünü işgal etmiştir, işgal ettiği yetmemiş bu coğrafyayı Kırım Tatarlarına dar etmiş, tarihin görmediği en büyük zulmü yaparak tarihe “Kırım Sürgünü” olarak geçen o büyük ve trajik insanlık suçunu işlemiştir. Bu suç daha İnsan Hakları Mahkemesinde görülmedi, suçlu daha cezasını çekmedi, binlerce masum insana hakları iade edilmedi!
Çünkü bu dram karşısında herkes, bütün dünya sustu…
O Rusya, tarihi boyunca hep Türk Milletini kıydı, bizi yıktı, bizi vurdu, bizi katletti, bize çelme taktı, bizim önümüzü kesti, bize ayak bağı oldu! Bunu o malum 'Avrusya’cılar ya bilmezler ya kördürler ya da Rusya ile bizim bilmediğimiz bir işleri vardır…
Yahudiler, Naziler tarafından uğradıkları soykırımı “Holokost” adıyla kendi mağduriyetlerinin özel ismi yaparken, biz Türk milleti olarak Stalin tarafından bütün Türk coğrafyalarında gerçekleştirilen sürgün, vahşet, soykırım, asimilasyon, hasılı işlenen o ağır insanlık suçunu, tek ses olarak dünyaya duyuramadık yazık ki! Çin’in Doğu Türkistan’a yaptığı vahşeti de kısık seslerle kınayadurduk! Daima bir bahanemiz mevcut idi zaten!
Bingöl depreminde Emine Cabbar, Twitter hesabından şu paylaşımı yaptı:
“@EmineDzheppar
Bingöl eyaletinde (vilayetinde anlamında kullanmış) zelzele sebebinden, zarar körgenler içün dua etem. Elâk olğanlarnıñ qorantalarına taziyeler bildiremiz ve er keske tezden yahşı olmalarını tileymiz.”
Yeni görevinden dolayı (QHA) Kırım Haber Ajansına konuşan Emine Dzheppar şunları söylüyor: “İlk önce bu görev benim için hem Ukrayna hem de Kırım Tatarları için önemli olan projelerin gerçekleştirilmesine yönelik çok iyi bir fırsat. Tabii ki görevimin en önemli kısmı Kırım olacak. Bu nedenle uluslararası iletişim platformu kurmak istiyoruz. Bu platform, Kırım'ın işgali ve sonuçları, güvenlik, yaptırımlar ve insan hakları da dâhil olmak üzere Kırım ile ilgili politikaları ve bu kapsamda uluslararası koordinasyon konuları üzerinde çalışacak."
Sevgili Emine Dzheppar’a görevinde başarılar diliyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.