Malazgirt’te “artırılmış gerçeklik” çalışması!

A -
A +
Prof. Dr. Adnan Çevik…
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinin çok önemli hocalarından birisi. Türkiye’de Orta Çağ Tarihi alanındaki en yetkin kişi de diyebiliriz kendileri için. “Orta Çağ Tarihçisi” olmak hayli zor bir akademik alan zira pek çok dili bilmek, çok ciddi saha araştırması yapmak gibi meziyetleri gerektiriyor. Bu nedenle de ülkemizde sayıları bir elin parmaklarını geçmiyor.
Bir hususta görüş almak için önceki gün kendisini aradığımda Malazgirt’ten yeni döndüm dedi. Malazgirt törenleri biteli çok oldu, orayı bırakamadınız mı Hocam, diye sorunca çok şaşırdığım cevaplar aldım.
“Kültür Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü” tarafından başlatılan bir çalışma varmış meğer. Malazgirt Savaşının yapıldığı alanın noktasal tespiti için önemli bir çalışma yürütülüyormuş.
Adnan Hoca’nın başkanlığında yürütülen projede “multidisipliner" adı verilen, farklı alanlardaki 10 farklı üniversiteden yaklaşık 30 öğretim üyesinin bir araya gelerek, 150 km genişliğindeki Malazgirt Ovası'nda savaşın tam olarak nerede yapıldığına dair bu çok kapsamlı çalışmada ileri teknolojik araçlar da kullanılıyormuş.  
"Hocam diyorum, bunu neden yapıyorsunuz veya Malazgirt Savaşının tam olarak nerede yapıldığı neden bu kadar önem arz ediyor?" diye soruyorum:
“Malazgirt Savaşının tarihsel kronolojisi, savaşta orduların düzenini, ordugâhların kurulduğu noktaları, ovanın alacağı asker sayısını üç boyutlu hâle getirme çalışmalarının yanı sıra, ovadaki mezarlıkların mahiyetini belirleyeceğiz. Dijital Arkeoloji ile yaptığımız bu yüzey araştırmalarında bazı toplu mezarlıklara rastlandı ve ilk izlenimler bu mezarlıkların Müslüman mezarlığı olduğu yönünde. Her iki ordunun gerçek zamanlı ve gerçek mekânlı coğrafyada nasıl hareket ettiklerini bu ileri teknoloji ile artırılmış gerçeklik yöntemiyle animasyon hâline getireceğiz. Peki bu çalışmalar neden önemli? Malazgirt Savaşı, Türk tarihinin önemli dönüm noktalarından birisidir. Dolayısıyla, Malazgirt Türklere açılan kapıdır, metaforundan yola çıkarsak, Malazgirt sadece Anadolu için değil, bütün Türk dünyası için önemli bir başlangıç aslında. Çünkü bu tarihe kadar Ahlat’a kadar gelip akınlar düzenleyen Oğuz boyları, daha sonra Azerbaycan topraklarına geri çekiliyordu. Med-cezirleri andıran bu gidiş gelişler Malazgirt Savaşıyla sona ermiş ve Azerbaycan’daki ve diğer coğrafyalardaki Türk boyları kitleler hâlinde bir sel gibi Anadolu’ya akmaya başlamıştır..."
Adnan Hoca’nın bu sözleri, merhum Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu üstadın “Malazgirt Marşı” şiirini hatırlatıyor:
“Yiğitler kan döker, bayrak solmaya
Anadolu başlar vatan olmaya
Kızılelma’ya hey Kızılelma’ya!
En güzel marşını vurmada mehter
Ya Allah… Bismillah… Allahüekber…"
Adnan Çevik Hoca'ya bu noktada, bu çalışmanın ne zaman biteceğini sorduğumda şöyle cevaplıyor:
“Önümüzdeki yıl düzenlenecek Malazgirt törenlerinde bu çalışmayı belli bir düzeye getirmeyi planlıyoruz. Mesela bir 'Anadolu’nun Kilidi Malazgirt' kitabı, Billboardlar, Malazgirt Savaşının animasyonla canlandırılması, çeşitli belgeseller başta olmak üzere daha pek çok çalışmayı yetiştirmeyi düşünüyoruz…”
Prof. Dr. Adnan Çevik Hoca’dan aldığım bu haber hakikaten beni inanılmaz mutlu ediyor. Heyecanlanıyorum. Nereden nereye? Selçukluyu neredeyse unutmaya yüz tuttuğumuz bir asırda, böyle bir çalışmanın yapılıyor oluşu geleceğimiz adına umut veriyor bana.
Bu tarih koridorunda daha da geriye, Karahanlılara, Göktürklere ve Hunlara kadar gideceğimiz çok uzun bir yolumuz var daha… Ama yola çıkmışız artık. TRT Selçuklu dizisi bile çekmiş! Gerisi gelir elbette!
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.