Bir dostu kaybetmek...

A -
A +
Türkiye Çocuk dergisinin Şaban Ağabeyi idi.
Çocukluğunda ve ilk gençlik yıllarında Türkiye Çocuk dergisini takip edenler iyi bilirler bu güzel ismi. Dergiyi heyecanla elimize aldığımızda önce onun yazısıyla karşılaşırdık zira.
Derginin başındaki isimdi.
O yıllarda kardeşim ve benim için Türkiye Çocuk okumak bir ayrıcalık ve keyifti. Büyük bir heyecanla beklerdik derginin çıkacağı günü. Tarih, edebiyat, mizah, maneviyat, bilim, karikatür vs. ihtiyacımız olan her şeyi bulurduk bu nadide dergide.
Tarihimizden ve manevi dünyamızdan önemli isimler birer yıldızlar geçidi misali derginin sayfaları arasında gülümser, dünyamızı aydınlatırlardı. Şeyh Şamil’i de Fatih’i de Osman Batur’u da Alparslan’ı da Aziz Mahmut Hüdai hazretlerini de bu yıllarda etraflıca tanıdık, bildik, hafızalarımıza nakışladık.
Türkiye Çocuk dergisi sadece bir dergi değil, her anlamda çok iyi bir eğitim veren bir okuldu esasında. Bu okulun müfredatı sıra dışı bir müfredattı ve biz bu okulun tedrisinden geçenler hiçbir zaman millî ve manevi değerlerimizden geçmedik, ters düşmedik Allaha şükür.
İşte bu okulun müdürü de Şaban Çibir Ağabey'di o yıllarda...
Önceki gün gazetemiz yazarı Salih Uyan Beyefendi'nin attığı tweetten öğrendim Şaban Ağabey’in vefat haberini. Salih Bey bizim de duygularımızı anlatmış gibiydi:
Türkiye Çocuk dergisinin ilk sayfasında tanıştık onunla. İhlas Kolejinde okul müdürüm oldu. Güler yüzlüydü, yumuşak huyluydu. Konuşurken sık sık 'Anladın mı?' derdi... Anlayamadık Şaban Çibir Abi. Senin kıymetini de dünyanın fâniliğini de anlayamadık. Allah rahmet eylesin...”
Elbette tam anlayamadık. Anladık belki ama hangi öğrenci öğretmenini tam anlayabilmiş, ödevlerini eksiksiz yapabilmiş ki? Şaban Çibir Ağabey, bu dergiyle yüz binlerce çocuğa ve gence tarifsiz değerler kattı. Bugün millî ve manevi duruşu olan hemen her meslekten ve yaştan insanın iftiharla “ben de Türkiye Çocuk dergisi okudum" deyişine şahit oldukça yüreğim dalgalanır.
Merhum Enver Abi'mizin için de Türkiye Çocuk dergisinin en çok önemsediği yayın organı olduğunu zaman zaman bunu dile getirdiğini çok iyi hatırlıyorum. En önemli çağlarımızda kendimizi bulduğumuz, vatan, millet, bayrak şuuruyla ruhumuzu ve dimağlarımızı şekillendiren bu dergiyi istifademize sunan Enver Abimizden Allah razı olsun...
Kendisine emanet edilen bu dergiyi hakkıyla yöneten isimdi Şaban Ağabey. Merhum Cafer Söztutan, merhum Sadettin Kaplan, Hanefi Söztutan, Muammer Erkul ve şu an ismini hatırlayamadığım daha kimler kimler vardı bu nadide dergide. O yıllarda biz ve bizden sonraki kuşaklara daima hakkı ve hakikati öğreten bu huzurlu okul, bugün de aynı kalitede devam ediyor nitekim benim çocuklarım da bu dergiyle büyüdüler…
Şaban Çibir, sadece bir eğitimci ve yönetici değil, iyi bir yazardı da.
Bir avuç çocuktan daha ötesi diyerek ülkenin bütün çocukları için yıllarca Türkiye Çocuk dergisini yönetti ve bir yandan da kaleme aldığı sayısız eserle çocuklarımıza tarihimizi öğretmeyi amaçladı.  
“Sultan II. Mahmut, Sultan I. İbrahim, Sultan I. Abdülaziz ve V. Murat, Sultan III. Selim ve IV. Mustafa, Sultan III. Ahmet, Sultan I. Abdülmecit, Sultan I. İbrahim, Sultan II. Bayazıt, Sultan I. Ahmet, Sultan II. Ahmet...”
Hayatı boyunca kendini çocuk yetiştirmeye adamış bu dava ve gönül insanı, arkasından sayısız kitap ve emek verdiği yüz binlerce insan bırakarak terk-i dünya eyledi... Biz kendisini iyi tanıdık, iyi bildik. Allah ondan razı olsun. Ruhu şad, mekânı cennet olsun.
Allah gani gani rahmet eylesin inşallah.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.