Türk azınlık, Yunanistan’a “Yeter” dedi!

A -
A +
Batı Trakya, tam yüz yıldır bir türlü istikrara kavuşamadı.
Komşu Yunanistan bir yandan demokrasiden dem vurup Avrupalı olmakla övünüp caka satarken öbür yandan da alabildiğine baskıcı, anti demokratik ve jakoben tutumunu her zeminde ve şartta sürdürdü ve sürdürmeye devam ediyor.
Batı Trakya Türklüğünün unutulmaz lideri Dr. Sadık Ahmet, uzun yıllar Müslüman Türk azınlığı için büyük mücadeleler verdi, bu uğurda oldukça şüpheli bir trafik kazasıyla hayatını kaybetti ve uzun süre yeri doldurulamadı…
Önceki gün Yunanistan’ın İskeçe şehrinde çok önemli bir organizasyon vardı. İskeçe Türk Birliği’nin organize ettiği “Haksızlığa ve Adaletsizliğe Karşı Demokrasi Yürüyüşü” geniş bir katılımla gerçekleşti. Gümülcine Müftüsü İbrahim Şerif ve İskeçe Müftüsü Ahmet Mete’nin yanı sıra çok sayıda din adamının içinde bulunduğu kalabalık topluluk, Yunanistan’a çok önemli hatırlatmalarda bulundu.
İskeçe Türk Birliği Başkanı Ozan Ahmetoğlu’nun yaptığı konuşma, duruşu olan, yankısı ve yansıması geniş bir etkiye sahip olabilecek nitelikteydi. Peki Ozan Ahmetoğlu, Yunan hükûmetinden ne talep ediyordu?
Mesela Yunan makamlarınca uzun yıllardır gasbedilen azınlık haklarının iadesi çağrısı vardı:
“1927’den itibaren yarım asırdan uzun bir süre resmî ve yasal bir şekilde faaliyetini sürdüren İskeçe Türk Birliği, GTGB ve BTTÖB 1983 yılı sonunda bir gece aniden tabelaları söküldü ve resmiyetleri ellerinden alındı.
İskeçe Türk Birliği 1983 yılından 2005 yılına kadar 22 yıl süren iç hukuk sürecinden sonra hakkını aramak için 2005 yılında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurmuştur. AİHM, İTB ile ilgili kararını 27 Mart 2008 tarihinde açıklamış ve İskeçe Türk Birliğini oy birliğiyle haklı bulmuştur.
Bundan tam 10 gün önce 30 Haziran Çarşamba günü açıklanan kararla, Yargıtay Yüksek Mahkemesi (Arios Pagos) AİHM kararından sonra yaptığımız ikinci başvuruyu da reddetmiştir.
Kimliğimizin inkârına dayanan politikalara ve Türk azınlığın taleplerini görmezden gelen uygulamalara, ‘Artık Yeter’ diyoruz. İskeçe Türk Birliğinden, uğradığımız haksızlıklardan bahseden, yaşadığımız sorunlara çözüm isteyen, millî kimliğimizden söz eden her azınlık üyesinin hedef hâline getirilmesine, sindirilmek istenmesine ve âdeta zorbalığa uğramasına ‘Artık Yeter’ diyoruz!”
Batı Trakya Türkleri ne yazık ki Yunanistan’ın hukuk tanımaz tavrı nedeniyle en hayati konularda dahi azınlık statüsü gereği uluslararası hukuk kaidelerinin öngördüğü pek çok hakkını kullanamamakta ve günbegün üçüncü sınıf vatandaş olarak yaşamaya veya ülkeyi terk etmeye mecbur bırakılmaktadır.
Bu demokrasi yürüyüşüne Batı Trakya Türklerinin önde gelen kanaat önderlerinin kahir ekseriyetinin katılmış olması birlik ve beraberlik için çok önemli bir aşama. Dr. Sadık Ahmet’in kıymetli eşleri DEP Onursal Başkanı Işık Ahmet, DEP Genel Başkanı Çiğdem Asafoğlu, Rodop Milletvekili İlhan Ahmet, İskeçe Milletvekili Hüseyin Zeybek gibi önemli isimlerin yanı sıra belediye başkanlarının, sivil toplum örgütü liderlerinin, öğrencilerin, iş adamlarının bu yürüyüşe katılması Yunan Hükûmetine aslında çok şey söylüyor:
-Siz sadece kendinize demokratsınız lakin biz hakkımız olanı alacağız!
Yunanistan, Dr. Sadık Ahmet’i siyasi faaliyetlerinden ve “Müslüman Türk” vurgusu nedeniyle sık sık çeşitli soruşturmalar uydurup hapse atıyordu. Şimdi de aynı yöntem ve taktikleri bırakmış değil. İskeçe Müftüsü Ahmet Mete’nin sudan bahanelerle yakın zamanlarda 15 ay hapse mahkûm edildiğini ve hukuki sürecin devam ettiğini belirtelim.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.