Özbekistan’da Cumhurbaşkanlığı seçimi!

A -
A +

Özbekistan, Cumhurbaşkanlığı seçimi için 24 Ekim tarihinde sandığa gidiyor.

Ülke genelinde hazırdaki beş parti aday gösteriyor. Cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılacak beş parti ve adaylarına tek tek baktığımızda birbirinden renkli profiller karşımıza çıkıyor. Beş adaydan birisinin bir hanımefendi olduğunu hemen belirtelim.

-Liberal Demokrat Parti: Şevket Mirziyoyev.

-Ekoloji Partisi: Narzulla Oblomuradov.

-Halkın Demokrat Partisi: Maksuda Vorisova.

-Millî Şahlanış Demokrat Partisi: Alişir Kadirov.

-Adalet ve Sosyal Demokrat Partisi: Bahrom Abduhalimov…

Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev’in vizyoner liderliği sayesinde demokrasi başta olmak üzere pek çok alanda büyük mesafeler kateden Özbekistan, 35 milyonluk nüfusuyla çok önemli bir Türk devleti ve kasım ayında İstanbul’da yapılması planlanan “Türk Konseyi Liderler Zirvesi"ne yeni seçilen Cumhurbaşkanıyla katılacak!

Demokratik hassasiyetler noktasında önemli görüşleri olan Mirziyoyev, görevi devraldığında “Bu ülkeye yeni bir imaj getirmeye, demokratik bir devlet ve adil bir toplum kurmaya kararlıyız. Sadece potansiyelimizi ve olası fırsatları tarafsız bir şekilde anlayabilmek için değil, aynı zamanda eksikliklerimizi ve hatalarımızı giderebilmek için kendimize dışarıdan baktık!” diyerek çok önemli kararlara imza attı.

Türkiye ile dondurulmuş ilişkileri yeniden başlatan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev gerek bütün Türk Cumhuriyetleriyle gerekse diğer ülkelerle eş zamanlı çok boyutlu ilişkiler kurarak ülkesinin durağanlaşan siyasal, sosyal ve ekonomik potansiyelini harekete geçirerek kısa zamanda önemli kazanımlar elde etti.

Özbekistan, Mirziyoyev döneminde Türk Keneşine tam üye statüsüyle dâhil oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev'in karşılıklı olarak gerçekleştirdikleri ziyaretlerle iki ülke arasında çok önemli diplomasi trafiği yaşandı ve sosyal, kültürel ve ekonomik anlamda büyük gelişmeler kaydedildi.

Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, Özbekistan’da çok önemli reformlar gerçekleştirdi. Kazakistan gibi “Kendine Dönüş” programını en iyi uygulayan ülkelerden biri olan Özbekistan’ın gerek resmî dil olarak Özbekçeyi kabul etmesi, Latin alfabesine geçmesi, gerekse inanış olarak “Hanefi-Maturidi” çizgiyi takip ettiklerini ilan etmeleri bile başlı başına dev bir sıçramadır… Özbekistan her anlamda Türk dünyasının parlayan yıldızıdır!

Özbekistan’da Cumhurbaşkanlığı seçimleri beş aday arasında yapılacak. Televizyon kanalları, adaylar arasında herhangi bir ayrım yapmadan eşit mesafede yayınlar yapıyor. Cumhurbaşkanı Mirziyoyev’in demokrasiye olan inancı ve bakış açısı ülkenin demokrasi çıtasını yükseltiyor. Nitekim Mirziyoyev, demokrasinin gereğini şu sözleriyle net bir şekilde açıklıyor aslında;

Devlet halkın hizmetkârıdır. Yeni Özbekistan, yasama, yürütme ve yargısının, sivil toplum kuruluşlarıyla özgürce çalıştığı demokratik bir ülkedir!” tanımını yapıyor. Asya’nın ortasında bu çabayı gösteren, halkına karşı sempatisiyle büyük beğeni toplayan Mirziyoyev, halkın en çok teveccüh gösterdiği Cumhurbaşkanı adayı olarak propaganda yarışını önde götürüyor…

Adaylar içinde yer alan Millî Şahlanış Demokrat Partisi adayı Alişir Kadirov, Ege Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunu. 1992 yılında rahmetli Süleyman Demirel ve rahmetli Turgut Özal dönemlerinde başlatılan öğrenci değişimi programının ne kadar önemli ve stratejik olduğunu bu örnekle bugün daha iyi anlıyoruz.

24 Ekim tarihinde yapılacak bu önemli seçimin kardeş Özbekistan’a ve Türk dünyasına hayırlar getirmesini diliyoruz.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.