FIFA, radikal futbol devrimini iftiharla takdim eder

A -
A +

        Anlaşılan o ki, topun çizgiyi geçip geçmediğine dair münakaşaları ortadan kaldırmak üzere kartal gözü, hakemlerin maçların neticesine tesirini asgari (en az, minimum) seviyeye indirebilmek maksadıyla video hakemlik sistemi (VAR) falan derken FIFA’nın kural koyucuları çok yeni ve ciddi bir futbol inkılabı daha planlıyor.

        Tabiri caizse FIFA baronları ilk anda muhafazakâr futbolseverlere çok ters gelebilecek bazı kural değişikliklerine gideceklerini resmen açıkladılar. Birçoğumuz için bayağı inanılmaz gibi gelse de bütün bu değişiklikler muhtemelen yakında realiteye dönüşecek.

        Futbolun kitabı yeniden mi yazılacak?

        Bundan böyle bir futbol müsabakası mesela otuzar dakikalık iki devre hâlinde sadece 60 dakika mı sürecek?

        Ya da artık herhangi bir futbol müsabakasında en az yakınan veya hakemle en az didişen takım mı maçı kazanacak?

        Evet, bütün bunlar bazılarına çok mantıksız sorularmış gibi gelse de tasavvur edilemeyecek yenilikler değilmiş gibi duruyor. Çünkü FIFA’nın kural koyucuları futbol kaidelerinde radikal değişikliklere gitmeyi kafalarına koymuş.

        Bu kanaate nereden mi vardık?

        İngilizlerin meşhur Times gazetesinde yayımlanan FIFA'nın resmî açıklamalarını okuyup da işin ciddiyetini kavrayamamak pek mümkün değil.

        International Football Association Board (Uluslararası Futbol Birliği Kurulu) ya da kısaltılarak yazılışıyla IFAB’ın en büyük amacı dünyanın en sevilen sporu addedilen futbolu şimdikinden çok daha cazip ve adaletli hâle getirebilmek.

        Times vasıtasıyla tüyosu verilen bazı değişikler hakikaten de uygulamaya geçerse buna hakiki bir futbol devrimi dememek için geçerli sebebimiz kalmayacak gibi görünüyor.

        Düşünebiliyor musunuz, taraftarı olduğunuz takım 1-0 önde ve son dakikada karşı takımdan beraberlik golünü yiyor. Takımınızın defans oyuncuları bu beraberlik golüne hakeme bağıracak kadar çok şiddetli şekilde itiraz ediyorlar.

        Netice tahmininizden de beter olabilir. Hani 1-0 öndeydiniz ya, sonra da beraberlik golüne itiraz ediyordunuz; bu hareketlerinizin cezası sadece beraberlik golünün verilmesi olmayacak, önceden attığınız gol de iptal edilebilecek. Yani beraberliğe dahi razı değilken pat diye yenileceksiniz.

        Hakeme yöneltilen agresif itirazlar belli bir sınırı aştığında hakem gözünüzün yaşına dahi bakmadan gol veya puanınızı silebilecek.

        Altmış iki yaşındaki FIFA’nın IFAB isimli futbol kurallarını koyan kurumunun teknik mevzulardaki yönetmeni David Elleray'in teklif ettiği 9 yeni kaide maddeler hâlinde şu şekilde sıralanıyor:

        1- Futbol müsabakalarının süresi 90 dakikadan 60 dakikaya iniyor ama bu müddet tam manasıyla kemiksiz olacak. Oyun süresi böylece belki de eskisinden daha da uzun bile olabilecek. Çünkü oyun her durduğunda hakem kronometreyi de durduracak.

        2- Standart pozisyonlar olarak da niteleyebileceğimiz korner, aut veya serbest atışlarını yapacak futbolcu topa başkası dokunmadan bir daha ve hatta bir daha yani istediği kadar dokunabilecek. Bu da demek oluyor ki, diyelim ki faul atışını kullanan bir futbolcu isterse topu kimseye pas vermeden de sürebilecek.

        3- Serbest atışlarda topun tamamen durması şart değil. Böylece oyunun gereksiz yere yavaşlamasına mâni olunacak.

        4- Ceza sahasındaki duran toplarda topun uzun kullanılması mecburiyeti de kalkıyor. Ceza sahasında paslaşılabiliyor. Artık topun ceza sahasını terk etmesi şart değil. Bu kaide hâlen genç takımların maçlarında deneme safhasındaymış.

        5- Kaleci, kendi takımının bir futbolcusunun geri pasında topu eline alırsa ceza atışı verilecek. Bu da hâlen endirekt vuruş verilen hareketin cezasının yakında penaltıya dönüşeceğinin bir sinyali.

        6- Kaleyi tutan şutlarda gol çizgisinin önündeki kaleci olmayan bir futbolcu kaleye gitmekte olan topu elle engellerse direkt gol kararı verilecek. Şimdi ise bildiğiniz gibi bu tür bir durumda topa elle müdahale eden oyuncu kırmızı kartla sahadan ihraç edilirken penaltıya hükmediliyor.

        7- Penaltıyı kaleci kurtarırsa kaleciden dönen topa yeniden vurmak yasaklanıyor. Böyle bir durumda top ceza sahası içine konacak ve oyun aut atışı gibi bir atışla yeniden başlayacak.

        8- Hakeme çok şiddetli itiraz edilirse puan veya gol silinecek.

        9- Hakem, maçın son anlarında top oyunda olmayana kadar bitiş düdüğünü çalamayacak.

        Dördü FIFA yetkilisi olmak üzere 8 üyeden müteşekkil IFAB, 1882’den beri dünya futbolundaki değişikliklerle iştigal ediyor. Komitede ayrıca dünyanın en eski futbol federasyonlarından İngiltere, Kuzey İrlanda, İskoçya ve Galler’den de birer üye mevcut. IFAB, senede bir kere toplanıyor.

        Bir iki seneye kadar her şey daha da netleşecek gibi...

        David Elleray tarafından teklif edilen kural değişikliklerinin IFAB’ın 2018 Mart'ındaki toplantıda ele alınması öngörülüyor.

        Bir kaidenin değiştirilebilmesi için komitedeki 8 kişiden 6’sının aynı kararı vermesi gerektiğini de hatırlatalım.

        Yavaş yavaş eski cazibesini kaybeden futbol, bu kökten inkılaplar neticesinde daha enteresan hâle gelebilecek mi?

        Kısmetse bir iki seneye kadar bu sorunun cevabını alma imkânına kavuşabileceğiz.

        Vesselam.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.