Muhalefetin Tank-Palet Fabrikasını gündemde tutmasının amacı ne?

A -
A +
CHP uzun süredir, Arifiye Tank Palet Fabrikası üzerinden iktidarı eleştiriyor. İlgisi olsun olmasın birçok meseleyi Tank Palet Fabrikasının işletme hakları ile ilgili düzenleyeme getirip buradan bir iktidar eleştirisi yapıyor. Bilindiği gibi, Tank-Palet Fabrikası savunma sektörü ile ilgili bir konu. Meselenin doğrudan savunma sanayini ilgilendiren bir tarafı var. Dolayısıyla, bir ülkenin ikinci partisinin, ülkenin stratejik sektörleri ile ilgili muhalefet tarzının daha hassas olması beklenir. Ancak CHP ve Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu bu konuda bırakın hassas davranmayı, bilinçli olarak savunma sanayi ile ilgili bir konuyu tartışılır kılmak için her yolu deniyor. CHP’nin öncülük ettiği muhalefetin tank-palet fabrikasını tartışma gündemi yapmasının amacının ne olduğunu ortaya koymadan önce birkaç hususu dikkate sunmak gerekir.
  1. Türkiye, dünyada en fazla silah ve savunma sistemleri ihracat eden ülkeler sıralamasında 14. sırada yer alıyor.
  2. Türkiye’nin küresel savunma pazarından aldığı pay, 2009-2013 dönemine kıyasla, 2014-2018 arası dönemdeki artış yüzde 170 olarak gerçekleşmiş durumda.
  3. Türkiye’nin 2014-2018 arasında savunma sanayi ihracatında en büyük ilk üç müşterisi sırasıyla KatarTürkmenistan ve Suudi ArabistanKatar toplam ihracatın yüzde 30’unu teşkil ediyor.
  4. Bugün için Türk savunma sanayi Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyacının yüzde 70’ni karşılayabiliyor.
  5. 2002 yılında Türkiye’de sadece 62 savunma projesi yürütülürken, şu an için bu sayı 700’e yaklaşmış durumda.
  6. 2002’de Türkiye’de faaliyet gösteren savunma sanayi ile ilgili firma sayısı 56 iken bugün bu sayısı 1500’ün üzerinde.
  7. Dünyanın en büyük savunma şirketleri listesinde bugün için 7 Türk firması bulunuyor.
Savunma sanayinin son yıllardaki atılımına ve yükselişine ilişkin birçok veriyi burada sıralayabiliriz. Uluslararası medyada her hafta Türk İHA ve SİHA’larının, en genel anlamda, “savaş tarihini değiştirdiğine” ilişkin onlarca haber yer alıyor. Daha bu hafta başında Washington Post gazetesi, “Türkiye’nin savaş alanındaki başarıları Biden’ı zora sokuyor” başlıklı bir analiz yayınladı. Analizde, Türkiye’nin İHA ve SİHA’larının Libya ve Suriye krizinde oynadığı merkezî rolden ve Azerbaycan’ın Ermenistan’a üstün gelmesindeki öneminden bahsediliyor. Türkiye’nin savunma sanayindeki ilerlemesinin bölgesel ve küresel sistemdeki “oyun değiştirici” önemine vurgu yapılıyor. Gerçeklik böyle olmasına rağmen, CHP’nin başını çektiği muhalefetin savunma sanayinin içinde olan özel bir şirketle ilgili gerçek olmayan iddiaları gündeme getirmesinin en önemli amacı şu: Mevcut iktidarın savunma sanayi konusundaki çok yüksek olan toplumsal desteğini sorgulanır hâle getirmek… Çünkü mevcut iktidara oy versin ya da vermesin toplumun neredeyse tamamına yakını, iktidarın savunma sanayi alanındaki atılımlarını destekliyor. İşte bu gerçekliklerden dolayı da muhalefet, toplumun algısını bu tartışmalarla olumsuz anlamda etkilemek istiyor. Ancak gerçek olan şu: Sadece Türk toplumu değil gelişmiş ülkelerin medyaları bile her gün Türkiye’nin savunma sanayiindeki ilerlemelerinden övgüyle söz ediyor. Yani, buradaki olumlu algıyı değiştirmek öyle kolay değil. Bu tartışmalar, dönüp yine muhalefeti vurur. İnandırıcılık konusunda zaten sorunlu olan algısını daha da aşağı çeker. Sonuç olarak muhalefet savunma sanayi gibi stratejik bir sektörü günlük siyasetin konusu yapmaktan vazgeçmesi gerekir.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.