Neden olmasın?

A -
A +
Küresel piyasaların ana gündem maddesi ne FED başkanı, ne Katalonya varsa yoksa şirketler.. Ortam gerilir-yumuşar, önemli olan ticaret. Satışlar devam ediyorsa problem yok. Satışlar kesiliyorsa sorun var. Şu anda ticarette aksama görülmüyor. ABD’de çarkların hızlı döndüğü yılın üçüncü çeyreğinde %3'lük büyümesinden net bir şekilde anlaşılıyor. Teknoloji şirketlerinin bu artışta  çok önemli bir payı var. Amerika iyi ise dünya da iyidir. FED Başkanlığına yönelik sis perdesi kalkıyor. Önce 5 aday vardı, şimdi ikiye düştü. Başkan adayı faizi seven para politikasının babası Prof. John Taylor değil..  Yeni Başkanın; faizlerin kademeli artmasından yana olan FED yönetim kurulu üyesi Jerome Powell olacağı, net bir şekilde ifade ediliyor..  Lafı uzatmaya gerek yok. Piyasaların verdiği tepkiye bakın. Kimin aday olduğunu net bir şekilde anlarsınız. Gelişmekte olan ülke para birimlerinin değer kazanması, piyasalardaki gergin havanın azaldığını gösteriyor. 
Borsa İstanbul’da 106 bin desteği kırılmadığı sürece 110 bin direncinin test edileceğini düşünüyorum. 110 bin aşılırsa yükseliş ivme kazanacak. Önce 112 bin, ardından 115 binleri göreceğiz. Hisse senetleri neden cazip? Dolar yükselince hisseler çok ucuzladı. Şu anda alternatif piyasalara göre %40 iskontolu. Kredi garanti fonu desteğiyle yılbaşından bu yana yaklaşık 500 milyar liralık kredi kullanan şirket bilançolarında kârlar en az %30, en fazla %70.. Borsadaki yabancı payı %65’in üzerinde…. Yılın üçüncü çeyreğinde Türkiye ile şirketler de yüzde 12 büyüyecek. Farkında mısınız, krizlere karşı son derece üstün bir bağışıklık kazandık. En şiddetli olaylar bile en fazla 1 gün etkili oluyor. Bazen gün içinde eritiliyor. Son gelişme: FED Başkanı Powell olursa, piyasalar güvercinlerin kanatlarında uçmaya başlayacak. Demir-çelik, iletişim, savunma, cam, inşaat, sektörlerinde uzun vadeli pozisyon açabilirsiniz. Başkan Trump’ın 29 Ekim kutlaması, vize krizini bitirecek.. Eski Almanya Başkanı Schröder’in gerilimi sona erdirecek girişimleri, Almanya-Türkiye ilişkilerini normal seyrine sokacak. Dün bizi aşağılayan Merkel, 180 derece döndü, artık övgü yağdırıyor. Powell’ın FED başkanlığı netleşirse  Türk Lirasındaki kazanımlar artacak. 3.85 TL ile tavan yapan dolar, haftaya 3.77 TL ile başladı. Yerli yatırımcı satıcı konumunda. Doların kısa sürede 3.60-3.65 TL bandına döneceğini düşünüyorum...
        ***
BİTCOİN: Dünyayı peşinden koşturan sanal para Bitcoin’le ilgili çok soru geliyor. Nasıl alınır, nereden alınır, ne kadar güvenli, yükselir mi, düşer mi? Arkasında bir merkez bankası yok.  Bitcoin dijital ödeme sistemidir. Avro-dolar gibi işlem görür. Para transferi yapılabilir. Taklit edilemez. Kimlik bilgisi gerektirmez. Dolara meydan okuyan bir para birimidir.. Bitcoin 21.5 milyon adetle sınırlıdır. Kullanım alanı her gün genişlediği için sürekli değer kazanıyor. 2010 yılına 0.03 dolarla hayata başladı, 2012’de 13 dolar, 2013’te 266 dolar oldu. Yılbaşında 1000 doları gördü, ekim ayında 6500 dolara fırladı. Şu anda 5800 dolar.. İki yıl içinde 50 bin doları görecek, 7 yıl sonra 1 milyon dolar olur deniyor. İnanalım mı? 7 yılda 3 sentten 5800 dolara tırmanıyorsa neden olmasın?
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.