Buna son verin!

A -
A +
Kasımda imalat sanayi kapasite kullanımı, 2008 yılı Eylül ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Merkez Bankası rakamlarına göre, kapasite 79.9’a çıktı. Kapasite kullanımı niye artar? Talep çoğaldığı için.. Reel kesim güveni ise 106,3 seviyesinde gerçekleşti. Evet iş dünyası ne doların 4 TL’ye dayanmasına bakıyor, ne de faizlerin %17’leri aşmasına. Onun işi üretim. Fabrikalar %80 kapasite ile çalışıyor. Amerika’daki bir dava bu kadar abartılır. Sanki Türkiye yargılanıyor. Sanki Türkiye için idam fermanı çıkacak. Bir kaşık suda fırtına koparılıyor. Ekonominin çarkları tüm hızıyla dönüyor, finans sistemi tıkır tıkır işliyor. Borsamız dimdik ayakta. Dolar yükseldi, enflasyon hedefi aştı, faizler tavan yaptı diye ekonomi çöker mi? Çökmez. Ama bu belirsizlik ortadan kalkmalı. Ne yapılacaksa, hangi tedbir alınacaksa alınmalı.. Sessizlik belirsizliği arttırır. Belirsizlik, kafaları karıştırır. Karışık kafalar her yalana inanır. Merkez Bankası ne yapacaksa bir an önce yapmalı. Ne 4 Aralık’taki Zarrab davasını beklemeli ne de 14 Aralık’taki Para Politikası Kurulunu. Her gün yeni bir kılıç darbesi alıyoruz. Yara büyüyor. Buna bir son verin!..
Türkiye’nin en zayıf karnı dış ticaret açığı.. Enerji ithalatı belimizi büküyor. Sanayide ithalatın payı oldukça büyük. İhraç ettiğimiz ürünlerde ithal ara malı kullanıyoruz. Yani ihracat artıyor, ama ithalat ondan daha hızlı koşuyor. Dış ticaret açığımız, yani döviz ihtiyacımız büyüyor. Peki biz bu gelir ve gider arasındaki döviz farkını nasıl kapatıyoruz. Şu anda sıcak parayla. Yani uluslararası yatırımcılar Türkiye’de hazine bonosu ve tahvili satın alıyor. Faizler yüksek olmasa bu para ülkeye gelmez. Biz de o zaman ele güne muhtaç oluruz. Aslında olması gereken, ülkeye doğrudan yatırımların artması.. Bu nasıl olacak? Kredi notumuzun artışıyla. Türkiye’nin elinden yatırım yapılabilir ülke notunu çekip aldılar. Ülke bu hızla büyürse 10 sene sonra Orta Doğu'nun Almanyası olacak diye. Ama korkunun ecele faydası yok! Biz ne krizler gördük. Bunu da aşarız. Hem de dimdik durarak. TL çok kısa sürede normal seviyesine dönecek. Bundan önce de oldu, şimdi de olacak. Hiç endişe etmeyin. Bu kaos bitecek...
 
BİTCOİN ÇILGINLIĞI!..
 
Dünyanın en değerli dijital parası Bitcoin dur durak bilmiyor. Uluslararası borsalarda 10 bin dolara dayandı. Geçen sene bu zamanlarda 750 dolardan işlem görüyordu. Her gün yeni zirve yapan sanal para, kullanım alanı genişledikçe değer kazanıyor. Son bir yılda 13 kat yükselen Bitcoin'in değeri dün sabah 9690 dolara ulaştı. Yıl sonundan itibaren dev yatırım kuruluşlarının vadeli işlemleri Bitcoin üzerinden yapacaklarını açıklamaları, yükselişte önemli rol oynuyor. Bitcoin miktarı 21 milyon adet olarak sınırlandırılmış durumda. Şimdilerde 16 milyonu aşan Bitcoin dolaşımda... Yeni Bitcoin’lerin dolaşıma girebilmesi için 16 haneli bir şifreyi çözmek gerekiyor. Bu şifreyi çözmek için profesyonel bilgi ve özel üretilmiş makineyi kullanmasını bilmek gerekiyor. Şifreyi çözenler para harcamadan Bitcoin kazanıyor.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.