Tek sahip!

A -
A +
Türkiye Afrin’de tarih yazıyor. Büyük harekâtın üzerinden 10 gün geçti.. Ülkenin tamamı Mehmetçiğe maddi manevi tam destek veriyor. Aynı coşku finans piyasalarında da yaşanıyor.  Türk Silahlı Kuvvetleri’ne güven, Türk ekonomisine güveni gösteriyor. 19 Ocak’ta Borsa İstanbul 115 bin puandı. Bugün 121 bini aştı. Dolar 3.85’ten 3.71 TL’ye  kadar indi. Faizler %13.56’dan %13.33’e geriledi. Bunlar günlük veriler. Ocak ayında tüketici güven endeksi 72.3 ile 8 ayın zirvesine çıktı.. Perakende ve ticaret sektörleri güven endeksi, önceki yıl ocakta 95.9 idi. Bu yıl 106.2’ye yükseldi. %11 artış var. Aynı şekilde 1 yıl önce %75 olan inşaat sektörü güven endeksi %87’ye çıkmış. Hizmetler sektörü güven endeksi 1 yılda %87.5’dan %102’ye fırlamış. Gelecek 3 aylık dönemde satışlarda iyileşme siparişlerde artış beklentisi güçlendi. ABD, Türkiye’nin dik durması üzerine geri adım attı. Yanlış ata oynadığını gördü. Şimdi bu problemi nasıl çözecek kara kara düşünüyor. Dünyanın en kötü terör örgütünü silahla donattı, ama bir şeyi hesap edemedi. PKK/PYD’de yürek yok, ruh yok. Hepsi korkak tavşan.. Bombalar yağınca silahları bırakıp kaçıyorlar. Kaçamayanlar teslim oluyor. Suratlarındaki ifadeye bakınca nasıl korktuklarını görüyorsunuz. 
Özel şirketlerimizle bankalarımızın tahvil ihraçlarına büyük talep var. Bunların büyük çoğunluğunu yabancılar alıyor. Düşük faizle borçlanıyoruz. Trabzon liman işletmesinin halka arzına 7 kat talep geldi. Hisse senedi ilk gün %20 prim yaptı. Sağlık ve enerji şirketlerinin halk arzına büyük rağbet var. Normalde askerî operasyon sırasında ekonominin kabuğuna çekilmesi gerekirdi değil mi? Hayır! Tam tersi ekonomiye güven artıyor. Türkiye’nin 5 yıllık risk primi 164 düzeyine inmiş durumda. Borsa İstanbul’da işlem gören şirketlerin değeri 4 haftada %5.4 artarak 935 milyar liraya yükseldi. Bugün dolar bazında 32 bin 150 düzeyindeki endeksin tarihî zirvesi 51 bin 70 puan. Bu durumda hisse senetleri %60 iskontolu durumda. 2013 zirvesi test edilirse şirketlerin piyasa değerinin 1.5 trilyon liraya çıkacağı belirtiliyor. Dolar bazında 51 bin 70 puan rayiç kurla endeksi 190 bine ulaşması demek.
2017 yıl sonu mali tabloları açıklanıyor. Borsadaki ralliyi sürükleyen asıl gelişme bu. Üçüncü çeyrekteki %11.1’lik büyüme şirket karlarının patlamasıyla gerçekleşti. Finans dışı firmalarda büyük kazançlar görüyoruz. Kredi Garanti Fonu limitlerinin tükenmesi ve kredi faizlerinin yükselmesi finans sektöründe karları aşındırdı. Güçlü ihracat ve iç talep birçok sanayi firmasına destek verirken, bankalarla büyük bir kazanç yarışını gündeme getirdi. Şirket karlarındaki yaşanan patlama hisse senetlerinin zirveden zirveye koşmasında çok önemli rol oynuyor. Yabancı yatırımcıların talebinin sıcak kalmasını sağlıyor. İster inanın, ister inanmayın, bu eserin tek bir sahibi var.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.