'Acı'sız son!

A -
A +
ABD'nin dış ticaret açığı 800 milyar dolar. Cari açığı ise 600 milyar dolar. Cari açık dış borçla finanse ediliyor. Uluslararası Para Fonuna göre ABD’nin borcu 20 trilyon dolara dayandı. Onu 11 trilyon dolarla Japonya izliyor. Üçüncü sıradaki Çin’in borcu 5 trilyon dolar. ABD’nin 4’te biri.. Dördüncü sırada 2,5 trilyon dolarla İtalya, 5'inci sırada 2,4 trilyon dolarla Fransa var. Türkiye’nin toplam borcu 230 milyar dolar.. Bunun 120 milyar doları kısa vadeli. ABD en yüksek dış ticaret açığını Çin'e karşı veriyor. Çin'e karşı dış ticaret açığı, 375 milyar dolarla toplam dış ticaret açığının yüzde 46’sına ulaştı..
Amerika neden açık veriyor? İthalatı ihracatından çok fazla. Âdeta dünyayı sırtında taşıyor.. Tüm ülkeler ona çalışıyor.. Başkanlık seçimi sırasında verdiği sözü tutmak isteyen Trump "bu resmi değiştireceğim" diyor. Gümrük vergilerini arttırarak dış ticaret açığını daraltmak istiyor. İthal çeliğe %25, alüminyuma %10 ek vergi getirdi. Yılda 10 milyon tonla en fazla çelik aldığı iki ülkeyi Meksika ve Kanada’yı NAFTA yani Kuzey Atlantik Serbest Ticaret anlaşmasının şartlarını değiştirme şartıyla  bu vergiden muaf tuttu. Çin'de üretim yapan ABD firmaları var. Bu açığın bir kısmı ABD'ye kâr payı olarak dönüyor. Ancak bu firmalar Çin'de katma değer sağlıyor, istihdamı artırıyor...
Ama Trump’ın gümrük vergisi planı geri tepecek. ABD ekonomisine büyük zarar verecek. Öncelikle ABD’nin ihraç ürünleri aynı şekilde karşılaşacağı vergi misillemesi yüzünden pazar payını kaybedecek. ABD Ticaret Odası, Başkan Trump'ın Çin'e karşı ticari adımlarının Amerikan tüketicilere zarar vereceği uyarısında bulundu. Oda Başkanı Thomes Donohue’ye göre Çin'e yönelik tarifeler ABD ekonomisi ve istihdamında önemli ölçüde yıkıcı sonuçlar getirecek bir ticaret savaşına yol açacak. Çin'den ithalata karşı böyle bir vergi paketinin, Amerikan tüketicilere vergi indiriminin çoğunu silecek. Avrupa Birliği Trump’ın ithal çelik ve alüminyuma yönelik uygulamayı planladığı ilave gümrük vergilerine karşı "misilleme" kararı aldı. ABD’den ithal edilen yüzlerce ürüne %25 vergi uygulanacak. 
İkinci olarak, ABD’nin ithal ettiği ürünleri kendi ülkesinde imal etmesi hemen devreye girecek bir uygulama değil. Üçüncüsü, mallar zamlanacak, hayat pahalılığı artacak. Enflasyon tahminleri aşacak. Yalnız burada hesap etmediği bir gerçek var. ABD’de ücret artışları şu anda bile enflasyonun altında.. Üretim azalıp fiyatların artması şirket kârlarını azaltacak. Zarar etmemek için şirketler işçi çıkaracak. Halkın hayat standartları daralacak. Sonunda isyanlar başlayacak. Protestolar, bir anda yurdun dörtbir yanına yayılacak. Sonunda ülke tam bir kaos çemberi içine girecek. Zengin çevre buna izin vermez. Elindeki bütün silahları kullanır.
Yıl sonu gelmeden Trump’ın istifası ile karşılaşırsanız hiç şaşırmayın diyorum. Pensilvanya’daki ara seçimi 0,2 puan farkla demokratlar kazandı. Oysa Trump bu bölgedeki başkanlık seçimlerinde rakiplerine 20 puan fark atmıştı.
6 Kasım’daki kongre ara seçimlerinde Trump’ı dolayısıyla Cumhuriyetçileri büyük bir hezimet bekliyor. Temsilciler Meclisinde çoğunluğu kaybederlerse kukla olacaklar!..
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.