İşte gerçek!

A -
A +
Türkiye’de 24 Haziran’da tarihî bir değişim yaşanacak. Cumhurbaşkanlığı sistemi resmen başlayacak. Parlamenter sistemde hükûmet meşruiyetini, parlamentonun desteğinden alır. Başkanlık sisteminde ise, başkan ve parlamento halk tarafından seçildiği için çifte meşruiyet söz konusudur. Parlamento ve başkan birbirine denk organlardır ve karşılıklı olarak birbirlerini görevden alma, düşürme veya feshetme yetkileri yoktur. Bu nedenle başkanlık sisteminde hükûmet krizi yaşanmaz. Türkiye’ye uygun başkanlık sistemi olarak geliştirilen cumhurbaşkanlığı sisteminde, Cumhurbaşkanı ile parlamentonun görüş ayrılığına düşerek uyum içinde çalışamaz duruma gelmesi hâlinde, hem parlamentonun hem de başkanın erken seçim kararı alma hakkı vardır. Erken seçim kararı hangi organ tarafından alınmış olursa olsun milletvekili seçimi ile başkanın seçimi aynı anda birlikte yapılarak çatışma halkın iradesiyle çözüme bağlanmaktadır. Cumhurbaşkanlığı sisteminde yürütme organı tek başlıdır. Doğrudan halk tarafından seçilen başkan, hem devletin hem de hükûmetin başıdır. Başkanlık sistemi kuvvetler ayrılığı esasına dayanır. Anayasa değişikliğiyle getirilen sistemde, halk tarafından doğrudan seçilen cumhurbaşkanı; devlet başkanı ve hükûmet başkanı olarak yürütme yetkisi ve görevine sahip olur, yürütme görevini, kendi atayacağı yardımcıları ve bakanlar ile yerine getirir...
Yeni sistemde Meclis'in asli görevi kanun yapmak olacak. Milletvekillerinin yasa yapma, yürütmeyi denetleme gibi milletvekili sorumluluklarını daha etkin yerine getirecek. Hükûmet, Meclis’e kanun tasarısı getiremeyecek, bütçe kanun dışında, sadece üyeler kanun teklifi verebilecek. TBMM yasama işlevlerini, cumhurbaşkanının başkanlığındaki yürütme ise hükûmet etme işlevini yerine getirecek. Her bir kuvvet kendi görevini yerine getirecek, bu görevlerin yerine getirilmesi sırasında bir kuvvetin diğerine karışması söz konusu olmayacak. Cumhurbaşkanlığı sistemi çoğulcu bir demokrasi modelidir. Bu sistemde getirilecek mekanizmalar ile kişisel bir diktatörlüğün oluşmasının önüne geçilmiştir. Yeni sistemde tek adamlığın tam tersi, kuvvetler ayrılığı ilkesine dayalı, görev süresine sınır getirilmiş, cezai sorumluluğu bulunan cumhurbaşkanı modeli vardır. Hükûmet sistemi değişikliğiyle, demokratik sistemin kesintiye uğramasına ya da geriletilmesine sebep olan vesayetçi yapılar ortadan kaldırılacak. ‘Rejim değiştirilecek’ iddiasının aksine yeni sistemde demokratik ve laik cumhuriyet rejimi daha güçlü hâle gelecek. Dolayısıyla bilinçli olarak ortaya atılan ‘federalizm gelecek’ yalanının aksine üniter yapı da korunacak...
Halk bu gerçekleri henüz tam olarak anlayabilmiş değil. Seçim konuşmaları sırasında bütün bunlar tek tek anlaşılır bir dille, üzerine basa basa söylenmelidir. Medyanın olaya yorum getirme ihtimaline karşı yeni sistemin broşür olarak bastırılarak dağıtımı yapılmalıdır.
Türkiye’de yepyeni bir dönem başlıyor. Buna engel olmaya çalışan, milletin zihnini bulandırmak isteyen, hainler elbette olacak. Bunlara asla göz açtırılmamalıdır. 
.....
BERAT KANDİLİNİZ MUBAREK OLSUN. BÖYLE NİCE KIYMETLİ GÜNLERE SEVDİKLERİNİZLE BİRLİKTE SAĞLIK İÇİNDE KAVUŞMANIZI DİLİYORUM.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.