Müthiş zamanlama

A -
A +
9 Temmuz’da Türkiye’de bir tarih yazılacak... Sistem değişiyor... Yepyeni bir yönetim göreve başlıyor...
Meclis Başkanlığına Binali Yıldırım’ın getirilmesine kesin gözle bakılıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın pazartesi günü saat 16.00’da Meclis'te yemin etmesiyle yeni hükûmet kurulmuş olacak ve Yetki Yasası görevini tamamlayacak. 16 bakanlığın kuruluşuna ilişkin kararnamelerin yayınlanmasının hemen ardından da yeni bakanlar atanacak. Bakanların atanmasıyla ilgili bir süre sınırı bulunmuyor. Ancak 16 bakan atamasının aynı anda yapılacağı belirtiliyor. Ardından sıra bürokrat atamalarına gelecek. Bugüne kadar hep isimler üzerinden politika üretiliyor, değerlendirme yapılıyordu. Artık sistem ön planda olacak. Şahısların etkisi ikinci planda kalacak. Yani hangi isim gelirse gelsin, mevcut politikayı uygulayacak. Kendisinden yeni bir şey katmayacak. Tüm sorumluluk Cumhurbaşkanında olacak. Artık kişilerin değil, başkanlık sisteminin sözü geçecek. Parlamentonun etkisi ortadan kalkacak. Evet milletvekilleri var ve bunlar kanun hazırlayıcı görevlerini yerine getirecek. Ancak Cumhurbaşkanı Kanun Hükmündeki Kararnamelerle sistemin son derece hızlı çalışmasını sağlayacak. 
Ekonominin çıpaları olacak. Merkez Bankasının bağımsızlığı, Avrupa Birliği ilişkileri, Mali Disiplin vazgeçilmez uygulamalar. İşte bunların yanına bir de şahısları koymak irrasyonel bir tavır olur. Piyasaların artık şunu görmesi ve kabul etmesi lazım. Politikaların sadece Cumhurbaşkanı tarafından belirlendiği bir sistem başlıyor. Biz ABD’deki başkanlık sistemine benzer bir yapıya geçtik. Bakanlıklar, kurullar ve ofisler son derece aktif bir çalışma içinde olacak. Ekonomi kurulları başta olmak üzere bütün kurulların başkanı Cumhurbaşkanının kendisi. Yani tüm politikaları Cumhurbaşkanı Erdoğan belirleyecek. Bütün sorumluluğu üzerine alıyor.. Bu sistem Türkiye’ye içeride ve dışarıda büyük güven sağlayacak. En doğru kararların en hızlı biçimde uygulamaya konulması iş dünyasını rahatlatacak, yatırım hamleleri yoğunlaşacak. Kredi kuruluşları bir süreden beri notumuzu artırmak için kuyruğa girmiş vaziyette. Büyüme hızı istikrara kavuşacak. Sermaye girişi artacak. Türk Lirası değer kazanacak. Faizler düşecek, enflasyonun beli kırılacak.
Piyasalar önümüzdeki dönemde ekonomi nasıl gidecek diye merak ediyorsa, dönüp Cumhurbaşkanımıza bakmaları gerekiyor. Cumhurbaşkanının ekonomi anlayışı neyse cumhurbaşkanı ekonomiye nasıl bakıyorsa, bu zamana kadar nasıl baktıysa bundan sonra da ekonomi ona göre şekillenecek. Politikaları kurullar belirleyecek, bakanlar bu politikalar çerçevesinde hareket edecek. Özetle yönetimde hangi isimlerin bulunacağı anlamsız hâle geldi. Cumhurbaşkanı kendi belirlediği politikaları uygulayacak bir takım kuracak. 
Çok heyecanlı bir sürecin içerisindeyiz. Artık sistem değişiyor. Dünyada küresel ticaretlerin başladığı bir dönemde biz öyle bir sistem değişikliği yaptık ki, tabiri caizse 12’den vurduk. Tam ihtiyacımız olan zamanda kararların hızlı alınacağı bir uygulama başladı. Bir koalisyon hükûmetinin bu dönemde işbaşında olduğunu düşünebiliyor musunuz. Bazen saatler içinde karar almak gerekecek. Başkanlık sistemi böyle bir uygulama için son derece uygun.. Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi müthiş bir zamanlamayla gerçekleşiyor. Buna kader diye bakmak lazım. Cenab-ı Hakk, yine imdadımıza yetişti. Her sıkıntıya düştüğümüzde olduğu gibi...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.