Hesap lütfen!

A -
A +
ABD vatandaşı Papaz Brunson, Ekim 2016'da sınır dışı edilmek üzere gözaltına alındı ancak 19 Aralık’ta bir tanığın ifadesi doğrultusunda Fetullah Gülen Cemaati'ne üye olma suçlamasıyla tutuklandı. Brunson hakkındaki iddianame Mart 2018'de hazırlandı. Dolar 3.49 TL.. Pastör Brunson, Ağustos 2017'de, İzmir F Tipi Cezaevi'nde yatmakta olduğu sırada bu kez de "Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasi veya askerî casusluk amacıyla temin etme", "Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti'ni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek"le suçlandı. Dolar 3.51 TL.. 7 Mayıs 2018'deki ilk duruşmada Brunson’ın tahliye talebi reddedildi. Dolar 4.22 TL.. 25 Temmuz’da sağlık sebepleri gerekçe gösterilerek ev hapsine karar verildi. 26 Temmuz’da ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, "Pastör Andrew Brunson serbest kalana kadar Türkiye'ye yaptırım uygulamaya hazırız" dedi. Dolar 4.82 TL.. 11 Ağustos, ABD Türkiye’den ithal edilen çelik ve alüminyumdan alınan vergiyi %25’ten %50’ye çıkardı. Dolar 7.04 TL.. Başkan Trump 17 Ağustos’ta Türkiye’yi Brunson’ı serbest kalması için çok sert dille uyardı dolar 6.35 TL.. Eylül ayında Amerika ile Türkiye arasında papazın serbest bırakılmasına yönelik karşılıklı açıklamaların dozu düştü. Dolar 6.05-6.20 TL aralığında dalgalandı..
12 Ekim’de merakla beklenen karar açıklandı. Gizli tanıkların ifadelerini değiştirmeleriyle sonuç belli oldu, piyasa bu beklentiyi satın almaya başladığı için tepkisi sınırlı oldu. Savcı 35 yıl ile yargılanan sanık için 10 yıl hapis istedi adli kontrol kararının kaldırılmasını talep etti, mahkeme 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verdi, adli kontrolü ve yurt dışı çıkış yasağını kaldırdı. Bu kararla birlikte Brunson yattığı süre göz önünde bulundurularak serbest bırakıldı. Dolar 5.87 TL’ye düştü. 
Başkan Trump, 6 Kasım seçim konuşmasını Beyaz Saray Oval Ofis’te Papaz Brunson'la birlikte yaptı. Üst üste 3 defa “Cumhurbaşkanı Erdoğan'a çok teşekkür ediyorum. Şu anda Türkiye ile harika bir ilişkiye sahip olma şansımız var” dedi. Dolar 5.82 TL...
Amerikalı bir papaz işlediği suçtan dolayı 20 ay tutuklu kaldı, ekonomi 15 Temmuz darbesinden daha büyük yara aldı. Türk lirası %80 değer kaybetti, faizler %24.5 düzeyine tırmandı. TÜFE 24.52’ye ÜFE’ye 46.15’e fırladı. 3 bin şirket konkordato ilan etti. Türkiye’nin 5 yıllık risk primi 585’e yükseldi. Yurt dışından aldıkları kredilerin maliyeti artan bankalar bugün ne kredi veriyor, ne çek kabul ediyor, Mevduat faizi %25’e kredi faizi %40’lara dayandı. Büyüme hızımız %7.4’ten %3’e geriledi..
İddianameyi hazırlayan savcı bey ile bu iddianameyi kabul eden hâkim bey, tüm ülkeyi milyarlarca dolar zarara uğratan davanın böyle sonuçlanacağını elbette bilmiyordu. Sonuçta papaz mahkûm oldu, gerçi verilen ceza ile istenen ceza arasında 10 kat fark oluştu ama yattığı süre dikkate alındı, serbest kaldı ve yıldırım gibi ülkesine kaçtı, ama geride enkaz bıraktı. Şimdi bunu temizlemeye çalışıyoruz. 
Sayın Trump, bu iş öyle 2-3 defa üst üste teşekkürle filan geçiştirilemez!.. "Harika ilişkiye sahip olma şansımız var" diyorsun. Bunun için önce Halkbank dosyasını kapat bakalım. Hakan Attila’yı serbest bırak. Adamcağız 22 aydan beri hapiste..
Sonra 4 Kasım İran yaptırımlarından Türkiye’yi muaf tut.. 
S-400’leri alma diyorsun, o zaman Patriotları ver.. F-35’lerin tesliminde zorluk çıkarma. Ve kredi musluklarının açılmasını sağla.. 
Bütün bunlar gerçekleşirse dolar 4.50 TL’ye döner mi? Dönmese bile en azından 5 TL’nin altına iner. Peki uğradığımız zararlar ne olacak? Maalesef üzerine soğuk su içeceğiz. Bu bizim kaderimiz...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.