Ekonomide atılım yılı!

A -
A +
Türkiye yeni yıla ümitle başlıyor. En büyük problem olarak görülen enflasyon düzeliyor. Önümüzdeki 6 ay boyunca fiyatlarda kademeli gerileme bekleniyor. Borç ödemelerinde problem yok. Uzun vadeli tahvil ihalelerini ihtiyacı olmadığı için iptal eden Hazine'nin eli rahat. Yeni yılda 164.6 milyar lirası iç borç, 60.2 milyar lirası dış borç olmak üzere toplam 224.8 milyar dolar ödeme yapılacak. Rakamlara dikkat edin, dolar değil Türk Lirası.. İç borçların 132.8 milyar lirası iç piyasaya, 31.8 milyar lirası kamu kurumlarına ait. 25.8 milyar lira özelleştirmeler ve 2B yani Orman Vasfını Kaybetmiş Hazine Arazilerinin satışından elde edilecek. 2018’de 7.7 milyar dolar tutarında finansman sağlanan yurt dışı piyasalardan 8 milyar dolar borçlanma yapılacak. 153.9 milyar liralık da iç borçlanma gerçekleştirilecek. Hazine'nin halka ve tüzel kişilere sattığı döviz tahvil ihalesiyle altın sertifikalarına gelen büyük talep, hükûmete duyulan güveni gösteriyor. Türk lirasında belirgin biçimde görülen değer kazanımı Merkez Bankasının sıkı duruşuyla devam edecek.
Yılbaşında %10.35 olan TÜFE, ekimde ABD ile yaşanan olağanüstü gerginlik yüzünden doların 7.24 TL’ye tırmanmasıyla %25 seviyesine çıktı. Mobilyada KDV, Beyaz Eşya’da ÖTV ve akaryakıt fiyatlarındaki indirimler ve kurlardaki gevşemenin etkisiyle kasımda %21’e indi. Fiyat artışlarının yılın ilk çeyreğinde %15’lere kadar gerilemesi bekleniyor. Merkez Bankasının son beklenti anketinde 12 ay sonraki TÜFE %16.46 oldu. Doğalgaz ve elektrikteki %10’luk indirim maliyetleri düşürecek. İhracat ve turizmdeki büyük artış cari açığın daralmasında önemli rol oynayacak. Asgari ücrete yapılan %26’lık zam sayesinde düşük gelirli kesim rahat nefes alacak...
Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi ile ‘yerli ve millî’ üretime yapılan teşvikler 2019 yılında da devam edecek.  KOBİ’ler güçlenecek. Bunu sağlamak için Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi’nin (KOSGEB) 2019 yılı bütçesi 2 milyar 250 milyon liraya yükseltildi. 2019’da büyüme hızının %3.5-%4 olacağı öngörülüyor. Yılın ilk çeyreği sonunda ekonomideki pozitif tablo net bir şekilde görülecek. Türk bankaları stres testini başarıyla geçti. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, sektörün sağlıklı ve güçlü yapısını koruduğunu, mevcut sermayelerinin riskleri yönetebilecek seviyede olduğunu açıkladı. Sektörde kredilerin takibe dönüşüm oranı %3.7'ye düştü, sermaye yeterlilik oranı %18.21'e yükseldi...
Yılbaşında 3.75 TL olan dolar kuru %41 artarak 5.30 TL’ye yükseldi. Doların enflasyona göre bugün olması gereken reel değer 4.60 TL’dir. Üzerinde 70 kuruşluk köpük var. Merkez Bankası aralık beklenti anketinde 2019 sonu için doların 6.25 TL’ye çıkması bekleniyor. Ama bu rakam küçülecek. Zira ABD’nin 2019’da yaşayacağı büyüme sorunları dolayısıyla FED frene basacak. Faiz artışlarının ertelenmesiyle dolar dünya para birimleri karşısında değer kaybedecek.
Türkiye’de Başkanlık Sistemi 31 Mart 2019’daki yerel seçimlerde halktan güvenoyu alacak.. Yabancı sermaye girişinde artış yaşanacak. Suriye’de askerî yönde elde edilen zafer ülkemize büyük itibar kazandıracak. Dış finansman için merkez bankasının döviz rezervlerinin kullanılmasına gerek kalmayacak. Kur riski ortadan kalktığı için şirketler borçlarını ödemekte zorlanmayacak. Asla resesyon (yani iki dönem üst üste daralan büyüme) tuzağına düşülmeyecek. Zor döneme girildiğini söyleyenler hayallerindeki Türkiye’yi tarif ediyor. Bunu ancak rüyalarında görecekler. 2019 Türk ekonomisinin atılım yılı olacak.
Yeni yılınız hayırlara vesile olsun. Başarılı, sağlıklı, bereketli günler geçirmenizi diliyorum. 
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.