Hedefte kim var?

A -
A +
Uluslararası ilişkiler hukuk üzerinden değil, güç üzerinden yürüyor. Amerika dünyanın gözünün içine baka baka Venezuela’da darbe yaptı. İlk rakamlarda 13 kişi hayatını kaybetti, yüzlerce yaralı var. Başkan Trump, oturduğu yerden, geçen sene mayıs ayında halkın %67.7’sinin desteğiyle seçilen Devlet Başkanı Maduro hükûmetinin meşruiyetini kaybettiğini söylüyor. Seçime katılmadığı hâlde kendisini fiilî devlet başkanı ilan eden Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido’yu "ülkenin meşru lideri olarak tanıyorum” diyor. Ülkede resmen iç savaş çağrısı yapıyor. On binlerce kişi sokaklara döküldü ilk rakamlara göre 13 kişi öldü, yüzlerce yaralı var. Kanada, Kolombiya, Peru, Ekvador, Paraguay, Brezilya, Şili, Panama, Kosta Rika ve Guatemala ABD’nin yanında yer aldı.Türkiye, Rusya, İran, Çin, Meksika, Bolivya ve Küba Maduro’yu desteklediklerini açıkladı. Guaido’nun ordudan destek çağrısı geri tepti. Venezuela Savunma Bakanı Lopez, üst düzey komutanlarla yaptığı basın toplantısında ülkenin bölünmesine asla izin verilmeyeceğini açıkladı. Maduro ülkesindeki ABD konsolosluklarını kapattı...
Amerika Venezuela’dan ne istiyor? Dünyada varlığı kanıtlanmış ham petrol rezervi 1,7 trilyon varil olarak hesaplanıyor. Bunun yüzde 17,6’sı (yani 301 milyar varillik) bölümü Venezuela’da. İşte Amerika’nın hedefinde bu zengin petrol yatakları var. Ama ne başkan Chavez ne de Maduro Amerika’nın isteklerine boyun eğmedi. Bunun üzerine ABD, Venezuela’yı batırmak için elinden gelen her şeyi yapmaya başladı. Darbe, suikast, isyan, toplu gösteriler, popülizm, ekonomik ambargo, siyasi krizler hep onun eseri. Maduro’nun dijital para Petro’yu kullanması ABD’yi çok rahatsız etti. Şirketler ödemelerini bu parayla yaparak enflasyon baskısından kurtuldu.
Türkiye açısından Venezuela petrol ve doğalgaz gibi enerji türevlerinde Rusya ve İran’a olan bağımlılığını azaltmak için büyük alternatif ülke konumunda. Maduro Türkiye gibi 81 milyonluk bir pazara altın ve petrol satarak ticaretini sağlamlaştırmak istiyor. Türkiye’nin Venezuela altınının rafine edildiği ve sertifikalandırıldığı yer olan İsviçre’nin yerini alması, tamamen Cumhurbaşkanı Erdoğan’a olan güvenle ilgili. Bunların yanı sıra Türkiye, Venezuela'ya savunma sanayi alanında yatırım yapıyor; askerî teknik ve eğitim iş birliklerini geliştiriyor.
Özetle söylemek gerekirse 200’den fazla konu başlığı üzerinden Venezuela’da bizim için muazzam fırsatlar var. İşte ABD, bu ülkede darbe yaparak aslında bizi de bu önemli fırsatlardan mahrum bırakmak istiyor...
              ***
FİYATLAR NİYE ŞİŞTİ?-Sera üretimi sayesinde mevsimler birbirine girdi. Yaz meyve ve sebzelerini kışın yemek isteyenlerin bugünlerde cebi yanıyor. Patlıcanın kilosu 13, fasulyenin 24, dolma biberin 14, salatalığın 9, domatesin 10 lira oldu. Yetkililer diyor ki: Türkiye’nin sebze ambarı Amik Ovası sular altında kaldı, üretimde %70 azalma var. Arz talebe cevap veremeyince fiyatlar uçuyor. Vatandaş ne mi yapsın? Yemesin, fiyat otomatik olarak düşer. Zaten kışın satılan yaz sebzelerin sadece adı var, tadı tuzu yok..
Peki yüksek fiyata rağmen tüketim neden artıyor diye haklı bir soru geliyor? Türkiye’de gelir düzeyi yükseldikçe insanlar pahalı gıdalardan vazgeçemiyor. Aslında doğrusunu söylemek gerekirse biz bu gıdalara fena alıştık, ayrılamıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.