Düşmanı kim büyüttü?

A -
A +
 
Türkiye’de korkunç bir döviz çılgınlığı yaşanıyor. Yerli yatırımcılar 6 aydan beri aralıksız piyasada alım yapıyor. Ekim 2018’de 155 milyar dolar olan döviz tevdiat hesapları 15 Mart haftasında 4 milyar dolarlık artışla 175,8 milyar dolara ulaşarak rekor kırdı. 
Peki, ekonomiyi felç eden bu olayın temelinde ne var? Türk vatandaşı neden en büyük düşmanı ABD’nin parasını satın alıyor? Gözünü para bürüyen bir kesim kazanç sağlamak için kendi öz paralarının değerinin pul olmasını istiyor! Anlamak mümkün değil? Onlar aldıkça TL zayıflıyor. Bugün Türkiye’nin 21 milyar dolar cari açığı var. Demek ki, 6 ayda bu salgın yaşanmasaydı, döviz geliri ile giderimiz eşitlenecekti. Türk lirası güçlenecek, enflasyonla birlikte faizler de düşüşe geçecekti.
Düşmanı dışarıda aramayın, o kendi içimizde. Bunu kim büyüttü? Amerika.. Papaz Brunson olayını bahane ederek, Türkiye’ye en ağır ekonomik yaptırımları uyguladı, dengeleri bozdu, Ağustos 2018’de dolar/TL’nin 7,24’e tırmanmasına sebep oldu. Resmi çok net görüyorsunuz değil mi? Türkiye’nin dördüncü çeyrekte %3 daralmasına, enflasyonun %20’yi aşmasına faizlerin %24’e çıkmasına, işsizliğin 12,8 düzeyine fırlamasına Amerika yol açtı. Bu yetmiyormuş gibi, şimdi bizi "S-400 füzelerini alırsanız yeni yaptırımlarla karşı karşıya kalırsınız" diye tehdit ediyor. Golan Tepeleri'ni İsrail'e vererek bizi tahrik ediyor. Yerli yatırımcıları ateşliyor. Piyasada, 31 Mart yerel seçimlerinde hükûmetin büyük oy kaybına uğrayacağı, doların 10 lirayı aşacağı düzmece haberleri dolaşıyor. Oysa hükûmetin ve Merkez Bankasının aldığı tedbirlerle bugün 5,40 TL’ye düşen dolar, dün 5,55 TL'ye çıktı. Nisan ve mayıs aylarında ithalattaki daralmayla cari fazla verir hâle gelecek, kurlar otomatik olarak düşecek...
Türk lirasının değer kazanması ile şu anda düşüşe geçen faizler daha da gevşeyecek, Merkez Bankası piyasa şartlarına bağlı olarak mevcut şartlara uygun hareket edecek. Sebze/meyve fiyatlarını kasıtlı olarak zirvede tutanlar 1 Nisan’dan itibaren 180 derece dönecek, ucuzluk başlayacak. 
Yüksek fiyattan dolar alanlar ne yapacak? Zararına satacaklar mı? Hayır! Bekleyecekler.. Hazine ve Maliye Bakanlığı döviz hesaplarındaki stopaj oranlarını arttırdı. 1 yıllık vergi %20’ye çıkarıldı. Oysa vergilerin artırılması yerine döviz mevduatına uzun vadede verilen faiz oranı kamu bankaları öncülüğünde %10’a yükseltilseydi hesaplar bağlanacak, böylece dolar çılgınlığı sona erecekti. 
Bugün bankalar 1 yıllık avro hesabına %1, dolar hesabına %2,85 faiz ödüyor. Bakanlık özel sektöre destek amacıyla çok önemli bir karar aldı. 
Yurt dışı piyasalara ihraç edilen dolar cinsi borçlanma araçlarının yatırımcılara sağladığı faiz gelirinden yapılan kesinti düşürüldü. Karar, döviz mevduat hesaplarının çekiciliğini kısmen azalttı, özel sektörün döviz cinsi borçlanmasının önünü açtı. Düzenlemeye göre özel sektörün yurt dışına ihraç ettiği borçlanma araçlarının faizlerinden alınan kesinti, vadesi 1 yıla kadar olan tahviller için yüzde 10'dan yüzde 7'ye, 1-3 yıl arası olan tahviller için yüzde 7'den yüzde 3'e, 3 yıl ve daha uzun vadeli tahviller için yüzde 3'ten sıfıra indirildi. Bu uygulamayla özel sektörün yurt dışına ihraç edeceği tahvillere olan talep artacak. Daha önce sadece büyük şirketler yurt dışından uzun vadeli borçlanabiliyorlardı. Bu değişiklikle küçük şirketlerin, kısa vadeli ihraçlarına talep artacak.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.