Kesintisiz icraat!

A -
A +
Piyasalarda bahar rüzgârı esiyor. Üst üste yaşanan olumlu gelişmeler hisse senetlerine ralli yaptırdı. 29 Mart haftasında kurlardaki anormal artışı durdurmak için Swap pazarı kilitlenmişti. Yabancıların TL ihtiyaçlarını gidermek için 1,34 milyar dolar tutarında menkul kıymet sattıkları ortaya çıktı. Merkez Bankası swap piyasasını destekleyince şimdi sattıklarını geri aldılar. Peki, son 3 günde neler oldu? Şimdi dilerseniz kısaca onlara bakalım... 
Önce Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, mart ayında ihracatın 16,3 milyar dolarla rekor kırdığını açıkladı. Yılın ilk çeyreğinde yurt dışına 44,5 milyar dolarlık mal sattık. İhracatın ithalatı karşılama oranı %89,3’e yükseldi. Geçen sene bu rakam %73 düzeyindeydi. %100’e ulaşınca cari açık ortadan kalkacak. Amerika ile Türkiye arasındaki S-400 füze gerginliği etkisini kaybetti. ABD Başkan Yardımcısı Pence’in Türkiye’ye S-400 Rus füze savunma sistemini aldığı için çok sert uyarıda bulunmasına rağmen ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), “Türk pilotlarına F-35 eğitimi devam edecek, Türkiye’ye verilen 2 F-35 uçağını geri almayacağız” açıklaması yaptı. 
Türkiye'ye ait bir F-35 uçağının teslimatı yapılarak eğitim için Luke Hava Üssü'ne gönderildi, diğer uçak da dün teslim edildi. Bu tablonun yaşanmasına  NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in,"Hangi silahı alacağı, her NATO müttefiki ülkenin kendi ulusal kararıdır” sözü sebep oldu...
Uluslararası Kredi Kuruluşu Standard and Poor’s "Şartlar değişmezse Türk özel sektörü borç çevirmenin üstesinden gelebilecek. Türkiye’nin kredi notu tehlikede değil, IMF’ye gitmesine gerek yok" açıklaması yaptı. 
Merkez Bankası vadesi gelmemiş swap işlemlerindeki satış limitini %30’dan %40’a çıkardı. Yani döviz satışı karşılığında TL sağlama imkânı arttırıldı. Merkez Bankası piyasadan %2,25 faiz ile döviz alırken, %25,50 ile Türk lirası veriyor. Bu hamleyle bankaları, ellerindeki dövizi Merkez Bankasına devretmeye teşvik ediyor. Böylelikle Merkez Bankası hem döviz rezervlerini arttırıyor hem de kurlardaki artışı frenliyor. Nitekim bankanın toplam rezervleri geçen hafta 3,8 milyar dolar artarak 96,2 milyar dolara yükseldi. Brüt rezervler 4 milyar dolar artarak 75,4 milyar dolara çıktı. Geçen hafta hatırlayacak olursanız rezervlerin 71.4 milyar dolara düşmesiyle kurlarda sert yükseliş yaşanmış Merkez Bankası da swap pazarındaki TL likiditesini kesmek zorunda kalmıştı. Bu defa tam tersi oldu, rezervler arttı, kurlar gevşedi. 
Şimdi piyasada bütün dikkatler 8 Nisan Pazartesi günü açıklanacak yeni reform paketinde. Vergiler tabana yayılacak. Doğrudan vergilere ağırlık verilecek. Üretim ve istihdam arttırılacak. Teşvik sistemi verimli hâle getirilecek. Çiftçilerin tohum, gübre, ilaç, mazot harcamaları azaltılacak. Mali disiplin güçlendirilecek. Enflasyonla mücadelede etkin adımlar atılacak.. 
Evet, seçim bitti, artık kesintisiz icraat dönemi başlıyor...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.