S-400 coşkusu!

A -
A +
Küresel piyasalarda G20, Türkiye’de S-400 sevinci yaşanıyor.. 1 yıldan beri devam eden ABD-Çin ticaret savaşlarının bitirilmesi için sonunda büyük adım atıldı. İki ülke liderleri, müzakereleri yeniden başlatma kararı verdi. Washington ve Çin birbirlerinden ithal ettikleri ürünlere yeni vergiler koymayacak.
Türkiye ile ABD arasında büyük gerilime yol açan S-400 olayı da tereyağından kıl çeker gibi çözüme kavuştu. Obama döneminde Patriot füzeleri satılmasına izin verilmeyerek Türkiye’ye haksızlık yapıldığını söyleyen Başkan Trump, yaptırım kararı almaktan vazgeçti. ABD Başkanı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan “Çok önemli işler başardı, yakınlaştığım dostum...” diyerek övgüyle söz etti. ABD Başkanı'nın ülkesine döndükten sonra Kongre'yi nasıl ikna edeceği şu anda bilinmiyor, ama onlara “Türkiye’yi Rusya’ya terk ederek kaybetsek daha mı iyi olacaktı?" diyeceği kesin..
Evet üzerine çöken yaptırım tehdidinden kurtulan piyasalar âdeta yeniden doğdu...
Türkiye’nin F-35 programından çıkarılmayacak olması ile ABD-Çin uzlaşması sonrası gelişen ülke para birimleri dolar karşısında değer kazanıyor. Bu gelişme TL’yi pozitif etkiliyor. Yurt içinde bugün açıklanacak Haziran İmalat Endeksi'ndeki artış ile yarın belli olacak TÜFE’de, yıllık bazda %15’in altına inileceği beklentisi kurların gevşemesinde önemli rol oynuyor.
Yabancı yatırımcıların Borsa İstanbul’da hisse senedi pozisyonunu arttırarak, tahvil cephesinde alıma geçmeleri Türk lirasının değer kazanmasını sağlıyor. Dolar/TL’nin Libya gerginliği dolayısıyla 5.65-5.70 TL aralığında hareket etmesi bekleniyor.
Bu arada önemli bir iyileşme yaşandı. ABD ile gerilimin ortadan kalkması ile Türkiye’nin 5 yıllık İflas Sigorta Primi 375 düzeyine indi. 1 ay önce bu rakam 485 düzeyindeydi...
Merkez Bankası’nın kanun gereği olağanüstü durumlarda kullanılmak üzere kârdan kenara ayırdığı rezervlere yedek akçe deniyor. Kanun gereği Merkez Bankası kârının %20’sini yedek akçe olarak tutuyordu. Şimdi bu kanunda değişikliğe gidiliyor. %20’lik oran %6’ya indiriliyor. Geri kalan kısım Hazine'ye gelir olarak aktarılacak. Hazine de bu parayı, seçimler dolayısıyla 5 ayda verilen 66.5 milyar liralık açığı kapatmada kullanacak.. Mayıs ayı itibarıyla yıllık cari açık 1.8 milyar dolara düştü. İki açık hem bütçe, hem cari açıkta elde edilen büyük iyileşme makro ekonomik dengeleri düzeltecek, Türkiye âdeta şahlanacak.
Yedek akçenin bütçeye aktarılması sadece bize mahsus bir durum değil. Dünya ülkeleri kullanıyor...
ABD ve İran arasındaki gerilim, Avrupa ve ABD Merkez Bankası'nın faiz indirimi sinyali vermesinin etkisiyle haziran ayında 1439 dolarla Mayıs 2013'ten bu yana gördüğü en yüksek seviyeye ulaşan altın G20 zirvesinde ABD-Çin uzlaşmasının etkisiyle düşüş potasına girdi. Uluslararası borsalarda risk iştahının artması yatırımcıların güvenli limandan çıkmalarına yol açıyor. 10 yıllık ABD hazine bonolarında satışların başlamasıyla getirilerin 2.04 düzeyine tırmanması altını aşağıda tutuyor.
Haftaya 1385 dolarla başlayan ons teknik olarak 1400 doları aşamadığı takdirde 1378-1372 dolar aralığına dönebilir. Bu durumda Kapalıçarşı’da gram altın 250 lira desteğini kırabilir. Altın yatırımcısının bu aşamada kâr satışı yapması akılcı geliyor...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.