Arjantin'i unut, TL'yi tut!

A -
A +
Küresel ticaret savaşları dünya ülkelerinin dengesini bozdu. Ekonomiler hızla resesyona sürükleniyor. Tüm borsalar domino etkisiyle deprem yaşıyor. Çin’de temmuz ayında %5,9 beklenen yıllık sabit varlık yatırımı %5,7, yüzde 6,0 tahmin edilen sanayi üretimi %4,8 yüzde %8,6 öngörülen perakende satışlar %7.6 ile tahminlerin gerisinde kaldı.
Alman ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde 0,1 daraldı, yıllık büyüme hızı sıfır... Euro Bölgesi'nde Gayri Safi Yurtiçi Hasıla ikinci çeyrekte 0,2, yıllık %1,1 artabildi. Avrupa’da sanayi üretimi haziranda %1,6, yıllık bazda %2,6 küçüldü.. Dikkat edin artmadı daraldı. ABD’de temmuz ayında sanayi üretimi 0,2, imalat üretimi 0,4 küçüldü. Kapasite kullanım oranı %77,5’a geriledi. Dünyanın en büyük ekonomilerinde ortaya çıkan bu tablo üzerine yatırımcılar hisse senetlerinden çıkıp güvenli limana sığındı. Korku endeksi Vıx 22,10 düzeyine, altının onsu 1520 dolara tırmandı. ABD’de 10 yıllık tahvil getirisi 2007 yılından beri ilk defa 3 aylıkların gerisine düştü. 10 yıllık tahvil getirisi 1,53’e geriledi. Buna karşılık 3 aylık hazine bonosunun getirisi 1,91’e yükseldi. Verim eğrisinin tersine dönmesi büyük durgunluğun en belirgin işareti olarak kabul ediliyor. Dünyada negatif faizli tahvil toplamı 16 trilyon dolara ulaştı. Bu tablo dünyada ticaret savaşlarını başlatan Trump’ın eseri. Hâlâ FED’i geç kalmakla suçluyor, Çin’e "benim istediğim gibi anlaşma imzalamak zorundasınız" diye gözdağı veriyor. O konuştukça dünya ticareti deprem geçiriyor...            *** Arjantin’de 27 Ekim’deki devlet başkanlığı seçimine katılacak adayları belirleyecek ön seçim yapıldı. Başkan seçilmesi hâlinde IMF ile imzalanan 57 milyar dolarlık stand-by anlaşmasını gözden geçireceğini söyleyen muhalefetin adayı Fernandez %47,7 oy alınca peso %40 değer kaybetti, hisse senetleri %31 değer kaybetti. Arjantin'de 2001 yılında ülkenin iflasına yol açan ekonomik krizden beri para birimi, hisse senetleri ve devlet tahvilleri bu kadar yüksek bir değer kaybı yaşamamıştı.  Uzun süreden beri Türkiye’yi Arjantin ile aynı potada göstermek için büyük bir uğraş var. İşte onlardan biri de Londra merkezli Bluebay Varlık Yönetimi Stratejisti Timothy Ash..  Türkiye piyasasıyla kasıtlı ve maksatlı yorumlarıyla tanınan Ash, “Arjantin'deki kriz Türkiye'ye sıçrayabilir. Bu aşamada Arjantin bulaşıcı gibi görünüyor” diyor.  Bu Ash kimdir? Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’a “yatırımcı toplantılarıyla vakit kaybetme doğru IMF’ye git” diyen adam. Merkez Bankası politikalarını sürekli eleştiren faiz indirimini yapamayacağını iddia eden ancak her defasında söylediklerinin tersi çıkan Türkiye düşmanı uluslararası para ajanı!..  Türk lirası hisse senetlerinde yaşanan büyük dalgalanmaya ve Arjantin’deki bozulmaya rağmen, gücünü koruyor. Alternatif para birimlerinden pozitif ayrışıyor. Arjantin ekonomisinin Türkiye ile uzaktan yakından alakası yok. Piyasa oyuncularının böyle palavralara karnı tok. Almanya’nın en büyük bankası Deutsche Bank bile “Arjantin’e bakıp sakın TL’yi satmayın” diyor. Dolar 5,54 TL’de kaldı.. Bütçe temmuzda 10 milyar lira fazla verdi.. Petrol 58 dolara düştü, enerji faturamız küçüldü, cari açık kapandı.. Kredi hacmi arttı, konut sektörü canlandı.. Türk ekonomisi şahlanıyor, düşmanlar kuduruyor...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.