Katmerli doping!

A -
A +
Son dönemde gece saatlerinde yaşanan operasyonlar ve dolar kurunda yaşanan ani yükselişleri engellemek için beklenen hamle geldi. Bankaların kredi maliyetlerini düşürmek için Türk Lirası Gecelik Referans Faiz Oranı oluşturuldu. Böylece bankalar uzun vadeli sabit faizli TL sağlamak için yurt dışında milyarlarca dolar tutmak zorunda kalmayacak. Finans sistemi, değişken döviz faizine değil, Türk Lirası Referans Faizine bağlı olarak kaynakları daha etkin kullanacak. Bankaların daha ucuz kredi bulması otomatik olarak kredi faiz oranlarının düşmesi anlamına geliyor. 
İlk adımı Ziraat Bankası attı, TLREF'i kullanarak 750 milyon liralık 1 yıl vadeli 3 ayda bir dönemsel faiz ödemeli ilk tahvil ihracını gerçekleştirdi. Diğer bankalar sıraya girdi. Dolar kurunun kontrol altında tutulması ve kredi maliyetlerinin düşürülmesi ile Merkez Bankası’nın 12 Eylül toplantısı öncesi elini güçlendirdi. Piyasa 100 baz puanlık faiz indirimi bekliyor.
DÖVİZ İHTİYACI SIFIRLANDI-14 aydan beri sürekli gerileyen dış ticaret açığı temmuzda geçen yıla göre %47 azalarak 3.2 milyar dolara düştü.. İhracatın ithalatı karşılama oranı %82.6’ya yükseldi. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre; 2019 Temmuz ayında bir önceki aya göre ihracat %15,2, ithalat %4,6 arttı. Ağustos ayı dış ticarette 1.1 milyar dolarlık fazlalık bekleniyor. Dış ticaret açığı ortadan kalktığı için Türkiye’nin döviz ihtiyacının sıfırlandı.
ABD TİCARET HEYETİ GELİYOR-Gelecek hafta yurt içinde çok önemli veriler açıklanacak. Pazartesi günü ikinci çeyrek büyüme rakamı belli olacak. İlk çeyrekte %2.6 daralan Türk ekonomisi ikinci çeyrekte ilk çeyreğe göre 0.6 büyüyecek, ancak yıllık bazda %2 daralacak. Yalnız üçüncü ve dördüncü çeyrekte kredi faizlerindeki düşüş ve sanayi üretimindeki artışla büyüme hızında pozitif bir tabloyla karşılaşacağımız kesin.. Temmuz’da TÜFE’nin aylık %1.30, yıllık 15.51 artacağı tahmin ediliyor. Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal uyguladıkları sıkı para politikasıyla enflasyon görünümünde iyileşmenin devam ettiğini, söyledi. Eylül ayında tek haneyi göreceğiz. Enflasyondaki düşüş faizlerin düşmesini sağlıyor.
Yeni haftadaki en önemli gelişme, Türkiye’nin dengelenme yılı olarak nitelenen 2019’a ilişkin ilk resmî değerlendirme raporu niteliğini taşıyan Yeni Orta Vadeli Ekonomik Programın açıklanması olacak. Rakamlar revize edilecek, yeni yol haritası belli olacak.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Başkan Trump ile yaptığı telefon görüşmesinde Türkiye ile ABD arasındaki ticaret hacminin 100 milyar dolar seviyesine çıkarılması konusunda kararlı duruşları hemen etkisini gösterdi. ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross, 6 Eylül’de Ankara’ya geliyor. Cumhurbaşkanı’nın Moskova’ya 27 Ağustos’ta yaptığı ziyaret sonrası yaptığı açıklamada, Amerika’nın vermediği F-35’lerin yerine Rus SU-57 uçaklarını “neden tercih etmeyelim” sözü Beyaz Saray’ı oldukça telaşlandırmışa benziyor. ABD ticaret heyeti Türkiye ile önemli anlaşmalara imza atarak artı puan kazanmak istiyor. Yabancı sermaye için büyük referans olacak bu gelişme, piyasalardaki iyimserliği arttıracaktır. Son yazımın başlığını hatırlayın. "Eylül bereketiyle geliyor!" Aynen öyle...
VOLKSWAGEN TÜRKİYE’Yİ SEÇTİ-İşte nitekim Almanya’nın otomotiv devi Volkswagen Türkiye’de 1 milyar avro (6 milyar 450 milyon TL) tutarında yatırım yapmaya hazır olduğunu açıkladı.. Volkswagen yetkililerinin Ankara’dan taşıt vergisi rejimi hakkındaki bazı talepleri giderildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onay vermesi ile işlem tamamlanacak. Volkswagen yılda 10 milyon araç satışıyla 220 milyar avro ciro yapan müthiş bir şirket. Hepsinden önemlisi Türkiye’de yatırım yaparak dünyaya çok büyük bir referans verecekler. Otomotiv üretiminde rekabetle birlikte kalite artacak, ihracat pazarımız büyüyecek. Hoş geldin vosvos...
NOT: Müslüman âleminin 1441 hicri yılbaşını tebrik ediyor, hayırlara vesile olmasını diliyorum.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.