Yıldız değdi!

A -
A +
Enflasyon düştü, yerli yatırımcı dövizden TL’ye geçmeye başladı. Merkez Bankası rakamlarına göre 16 Ağustos’ta 190 milyar 500 milyon dolar olan döviz mevduat hesapları geçen hafta 188 milyar 970 milyon dolara geriledi. Yani 20 günde 1,5 milyar dolar azaldı. Bankacılık sektörünün toplam mevduatı, geçen hafta 14 milyar 896 milyon 171 bin lira artarak 2 trilyon 417,9 milyar liraya yükseldi. Buna karşılık yabancı para mevduatı, 455 milyon dolar azalarak 219 milyar 460 milyon dolara geriledi. Bankalarda bireysel yatırımcının şu anda 117,1; kurumsal yatırımcının 71,8 milyar doları bulunuyor.
Kurlardaki düşüşte yıllık enflasyonun ağustosta beklentilerin altında kalmasının ardından Merkez Bankasının faiz indirimlerine devam edeceği beklentisi etkili oluyor. Dolar 16 lira olacak diyerek piyasayı yönlendiren palavracılara kananlar sonunda doğruyu gördü, yön değiştirmeye başladı. Vatandaş döviz yükselecek diye 5 Ekim 2018’den bu yana tam 27 milyar dolar topladı, ama %30 zarar etti. Kendi parası pul olunca, onlar döviz toplayanlar kazanacak mı? Böyle hesap olur mu? İnsanların gözünü para hırsı bürüyünce oluyor işte. Dolar 10 liraya çıkarsa ekonominin ne hâle geleceğini hiç hesap etmiyorlar. Enflasyon %30’u aşar, işsizlik tavana çıkar, ekonomi daralır, ülke krize girer.. Böyle bir ortamda kazanç olur mu? Hepsi de okumuş çocuklar, ama kandılar bir kere..
Günümüzde ekonomi profesörleri de dolandırılıyor biliyorsunuz. Yerli yatırımcılara baba tavsiyesi: 12 Eylül’de Merkez Bankası faizleri en az 200 baz puan aşağı çekecek. O zaman şu anda 14,50 ile 15,90 arasında olan mevduat faizleri %11’lere düşecek. Tren kaçacak. Elinizi çabuk tutun...
Küresel piyasalarda ABD-Çin ticaret görüşmelerinin önümüzdeki ay gerçekleşeceği haberleriyle pozitif seyir hâkim. Ayrıca Hong Kong’da suçluların Çin’e iadesini kolaylaştıran yasanın geri çekilmesi küresel iyimserliği güçlendirdi. Risk iştahının artması gelişen ekonomilerin hisse senedi piyasalarına güçlü alımlar yaşatırken, bu ülkelerin paraları dolara karşı ciddi kazanımlar elde ediyor. TL de buna paralel hareket ediyor. Hem yurt içi hem de yurt dışından gelen veriler sonrası ABD, Avrupa ve Türkiye Merkez Bankalarının faiz indirim beklentisi oldukça güçlendi. Türk ekonomisi pozitif kanala girdi. Büyüme hızı artıyor, enflasyon düşüyor, jeopolitik gerilim azalıyor. ABD Ticaret Bakanı çantası dolu olarak geldi.
Türk Amerikan İş Konseyi Başkanı Mehmed Ali Yalçındağ, Türk ihracatçı şirketlerin ABD’ye yılda 40 milyar dolarlık mal satacağını söylüyor.
Alman otomotiv devi Volkswagen Türkiye’de yatırım yapma kararı aldı. Şirket CEO’su Herbert Diess’in Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptıkları görüşmede son pürüzler de giderildi. Satılacak araçlardaki vergi düzenlemeleri problemi çözüldü. Görüşmede neredeyse tamamıyla mutabakat sağlandı. Nihai anlaşma birkaç hafta içinde imzalanacak. Fabrika Manisa’da kurulacak. Bu büyük yatırımın gelişi çok önemli bir referans olacak. Emin adımlarla doğru yolda yürüyoruz.
Rusya Devlet Başkanı Putin, Türkiye’nin G7 (Dünyanın en zengin 7 ülkesi) arasında yer almasını boşuna söylemiyor...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.