Panik yok altın var!

A -
A +
Koronavirüsten korkan dünya ekonomisi içine kapanıyor. Avrupa, Asya ve Amerika sınırlarına kilit vurdu.. Sipariş zinciri tıkandı, üretim azaldı, ulaştırma, sağlık ve turizm sektörleri krizde. Dev tur gemileri yolcularını nereye indireceğini bilemiyor. Bunların içinde gerçek korku filmleri yaşanıyor. Uçak seyahatleri durma noktasına geldi. Zorunlu olmadıkça kimse yurdunu terk etmiyor. Dışarıdan gelenler 14 gün karantinaya alınıyor. Toplantılar, fuarlar, tüm etkinlikler iptal edildi, alışveriş mağazaları ve eczanelerden başka tüm mağazalar kapalı. Eğitime ara verildi, eğlence sektörü kepenk indirdi, uluslararası toplantılar telekonferans yöntemiyle yapılıyor.. Olay çok fazla mı abartıldı? EVET! Kısa sürede korku imparatorluğu meydana getirildi, farkındalık zirveye çıktı. Oysa gripten veya buna benzer virüs bulaşığından her yıl 100 binlerce kişi hayatını kaybediyor, milyonlarca kişi hastalığa yakalanıyor. Ama olay domino taşı gibi ülkeden ülkeye atlayınca, her ülke aynı tedbirleri almak zorunda kaldı. Sonunda küresel ev hapsi dönemi başladı..
Peki bu tablo ne zaman sona erecek? En fazla 2 veya 3 hafta sonra etkin tedavisi olan virüsle birlikte yaşamayı öğrendiğimiz zaman. Çin’de olduğu gibi virüs kıtalar arasında kontrol altına alınıp tedavi dönemi başlayınca hayat normale dönecek. Havaların ısınmasıyla hastalığın etkisinin ortadan kalkacağı belirtiliyor. Hijyen kuralları zirveye çıktığı için bundan sonraki muhtemel salgınlar önlenecek. İnsanlık âlemi zorunlu olarak temiz hayata döndü. Dünya tepeden tırnağa mikroplara karşı korunaklı hâle geliyor. 
ABD Merkez Bankası ikinci acil toplantıyı yaptı, faizi sıfır düzeyine çekti, 700 milyar dolarlık genişleme programı açıkladı. Ama borsalar bu olağanüstü kararı olumsuz algıladı. Merkez Bankalarının finans sistemlerine enjekte ettiği aşırı likidite, şirketleri krize düşmekten kurtaracak. Bol para, düşük faiz varlıklarını sürdürmelerini sağlayacak. Borçları aşırı artacağı için zombi (hayalet) şirket bile olsalar batmayacaklar. Uluslararası yatırım bankası JP Morgan’a göre koronavirüs dolayısıyla ABD’nin büyüme hızı ilk çeyrekte %2, Avrupa’nın %1,8 daralacak. Küresel çapta ekonomik durgunluk yaşanacak. Unutmayın resesyon döneminde altın tavan yapar. Ons bugünkü kurdan 1600 doları aşarsa gram altın 326 TL, 1700’ü aşarsa 347 TL, 1800’ü aşarsa 366 TL, 1900’ü aşarsa 387 TL, 2000’i aşarsa 410 TL olur. Kur kademeli yükselirse bu rakamlar daha da büyür.
Bugünden altın alıp sabreden büyük kazanç sağlayacak. Türkiye yurt dışından pozitif ayrışacak. Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemi, basiretli hareket ederek virüs krizini başından beri çok iyi yönetti. Erken karar aldı, acil uyguladı, büyük güven kazandı. Uluslararası düşük faiz ortamı fon girişini yoğunlaştıracak. Türk ekonomisi parmakla gösterilecek. Merkez Bankası faizleri aşağı çekerek kredi maliyetlerini düşürüyor, böylece ucuz üretimle enflasyon kontrol altında tutuluyor. Petrol fiyatlarındaki büyük gerileme cari açık problemini ortadan kaldırdı. Dolar/TL’nin 6,40-6,50’ye çıkması dengeleri bozmayacak. Tam aksine rekabetçi kur sayesinde ihracat artacak ithalat daralacak.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.