Hesap zamanı!

A -
A +
Piyasalara bayram geldi. Yurt dışından pozitif ayrışıyoruz. Hisse senetleri yükseliyor, kurlar gevşiyor, faizler düşüyor. Reel sektör güven endeksi 76,9’a çıktı. Koronavirüsle mücadelesinde dünyaya örnek olan Türkiye, büyük itibar kazandı. 1 hafta içinde Yapı Kredi ve İş Bankası yurt dışından yoğun katılımla 800’er milyon dolarlık sendikasyon kredisi sağladılar. Merkez Bankası bu defa sürpriz yapmadı, piyasa beklentisine uygun olarak politika faizini 50 baz puan aşağı çekerek 8,25’e indirdi... Yüksek faiz ekonomiye pranga, düşük faiz ilaçtır. Şimdi bankalar da kredi faizlerini düşürecek, iş dünyası daha ucuz kaynak kullanacak, maliyetler azalacak, enflasyon kontrol altında kalacak. Piyasada bu beklenti satın alındığı için kurlarda hareketlenme olmadı. Rezervlerini güçlendirmeyi amaçlayan Merkez Bankası, Katar Merkez Bankasıyla daha önce oluşan swap (döviz takas) hattını 15 milyar dolara yükselterek ilk adımı attı. 
Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’nin açılışına telekonferansla katılan Japonya Başbakanı Abe koronavirüse karşı geliştirdikleri Avigan ilacını Türkiye’ye bağışladıklarını söyledi, ardından piyasaların beklediği müjdeyi verdi; “Türkiye ile ekonomik faaliyetleri canlandıracağız, acil durum kredileri dâhil olmak üzere finansal katkı sağlayacağız” diyerek swap kapısını açtı.
16 Mayıs’taki yazımda bu gelişmenin gerçekleşeceğini haber vermiştim, tahminlerim doğru çıktı. Bundan sonraki hedef, Çin, Londra ve FED... Bu kanalların da kısa süre içinde açılmasına kesin gözle bakılıyor. Yeni anlaşmalarla birlikte doların 6,50-6,60 TL ile dip yapacağı, BİST’te ulusal 100 endeksinin 110 bin puanı aşacağı öngörülüyor. TL değerlenince vatandaş, hisse senetleri prim yapınca şirketler kazanıyor.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun aldığı kararlara bağlı olarak, bankaların yurt dışı bankalarla yaptığı swap işlemlerinin günlük hacmini sıfıra indi. Mart ayında günlük ortalama 2,4 milyar dolar olan işlem hacmi, 11 Mayıs’ta 51 milyon dolara kadar geriledi. Şu anda Turizm ve ihracat gelirlerinde büyük azalma yaşandığı için rezervlerimize sahip çıkmak zorundayız. BDDK 100 gram ve üzerindeki altın alımlarında 1 gün valör uygulamaya başladı. Yani vatandaşın satın aldığı altınlar 1 gün sonra hesaplarına yatırılacak. Fiziki olmayan altın işlemlerinden binde 2 oranında kambiyo muamele vergisi alınacak. 1 ay içinde 4 bin kalem ürüne %30 ek gümrük vergisi getirildi. Bu kararlar ülkeden gereksiz döviz çıkışını azaltmayı yerli üreticiyi desteklemeyi amaçlıyor. TL’nin konvertibilitesini (uluslararası değerini) azaltmak değil tam  tersi değerini korumak istiyoruz. Şimdi hesap zamanı...
NOT: KIYMETLİ OKUYUCULARIMIN MÜBAREK RAMAZAN BAYRAMI'NI TEBRİK EDİYOR, HAYIRLARA VESİLE OLMASINI DİLİYORUM.
 
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.