Hadi öyleyse!

A -
A +
Dünya pandemiden kurtulmak için normalleşme adımları atarken, ABD’de ırkçılık protestoları ülke çapında isyana dönüştü. Ama tepki hareketi yağmaya dönüşünce maksadını aştı. Caddeler fırsatçılar tarafından işgal edildi, Beyaz Saray kazançlı çıktı. Wall Street başta olmak üzere küresel sermaye bu gelişmeyi dikkate almadı.. Pekin hükûmetinin Hong Kong’a yeni güvenlik yasası getirmesine karşı Başkan Trump'ın verdiği tepki sözde kalınca risk iştahı arttı. Zira Hong Kong dev bir finans ve ticaret merkezi. ABD ve Avrupa başta olmak üzere dünyanın birçok yerinden gelen ürünler Çin ve diğer Uzak Doğu ülkelerine buradan yeniden ihraç ediliyor. ABD’nin Hong Kong’la ticaret fazlası 300 milyar dolar. Bölgede yatırımcı, üretici, sanayici ve gayrimenkulcü 1300 Amerikan şirketi var. ABD özel bir yasa ile Hong Kong’a belirli konularda ayrıcalık tanıyor. Çin’e uygulanan gümrük tarifeleri ve bazı kısıtlamalar Hong Kong’a uygulanmıyor. Trump bu özel statüyü iptal edeceği tehdidini savurdu, Pekin sessiz kalınca, Çinli yüksek lisans öğrencilerine vize yasağı getiren bir kararname imzalamakla olayı geçiştirdi. Zira Hong Kong’un finans merkezi olma özelliğini kaybettiği anda Çin, Şanghay ve Shenzen’i devreye sokmaya hazır.. Bu gelişme borsalardaki yükselişin devamını sağladı... 
           ***
BDDK aktif rasyo uygulamasını değiştirerek bankaları daha fazla kredi vermeye, kamudan daha fazla menkul kıymet almaya ve ellerindeki dövizleri Merkez Bankası'na vererek daha fazla swap işlemi yapmaya yönlendirdi, nisanda 33,4 ile dip yapan Türkiye imalat endeksi mayıs ayında 40,9’a yükseldi. Aynı endeksin Almanya’da 36,6, "Euro Bölgesi"nde 39,4 olduğunu hatırlatırım. Haziran ayında yeniden eşik değer olan 50’nin üzerine çıkacağız. İmalattaki iyileşme ikinci çeyrekteki daralmayı en alt düzeye indirecek. BİST'teki ataklar güçlendi.
Sağlık Bilim Kurulu, pandemi salgınını başından itibaren verdiği isabetli kararlarla son derece başarılı yönetti. Ülkemiz asrın en büyük sağlık krizini en az hasarla atlattı. Hepsi mesleğinde uzman, deneyimli kişilerden oluşan kurul üyelerine şükranlarımızı sunuyoruz. Ama en büyük alkışı onları bir araya getiren Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemi hak ediyor. Bu uygulama ülke yönetimi için çok önemli bir örnek oldu. Aynı tablo ülkenin can damarı ekonomide pekâlâ  yaşanabilir. Reel sektör, bankalar, merkez bankası, BDDK, SPK ve sendika temsilcileri ile KOBİ yöneticilerinden oluşacak Ekonomi Strateji Kurulu’nun alacağı kararlar anında hayata geçirilir. Ülkeye büyük güven gelir. Yatırımlar artar, işsizlik azalır, sanayi güçlenir, faiz/enflasyon dengesi sağlanır, Türk lirası gerçek değerine kavuşur. Muhalefet başta olmak üzere bütün çatlak sesler kesilir. Erdoğan rahat nefes alır. Aynı tablo Dışişleri'nde de uygulanır. Tecrübeli büyükelçilerin görüşleriyle doğru kararların alınması sağlanır.. Böylece Cumhurbaşkanlığı yönetim sistemi sorumluluk paylaşımıyla yepyeni çağdaş bir yapıya kavuşur, ülke kazanır, millet rahat eder. Hadi öyleyse!
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.