Söylemedi demeyin!

A -
A +
 
23 Haziran günkü “Altından vazgeçmeyin” başlıklı yazımda şöyle demiştim: “Düşük faiz ortamı, piyasalarda artan likidite bolluğu ve para birimlerindeki aşırı değer kaybı nedeniyle altın yeni zirveye koşuyor. Pandemi salgını dolayısıyla küresel ekonomik deprem yaşandı, insanlar güvenli limana sığındı. Yılbaşında 290 liradan satılan gram altın 397 liraya tırmandı. Şu ana kadar %36 prim yapan altın 2020 yılının tartışmasız en iyi yatırım aracı. Kapalıçarşı’da 385 liradan satılan gram altının önce 400, ardından 440 liraya ulaşması bekleniyor. Uzun vadeli alım yapanlar büyük kazanç elde edecek…” Evet, aradan 1 ay geçti, tahminlerim gerçekleşiyor. 415 lirayı gören gram altının onsu hızla 2011 yılındaki 1920 dolardaki zirvesine koşuyor. 
Piyasalar teşviklerden destek alarak yükselirken dolar zayıflıyor. Altınla birlikte gümüş de ralli yaptı. Onsu 14,5 dolardan 23 dolara tırmandı. ABD’de salgının açıklanan rakamlardan 2 ila 13 kat fazla olduğunun açıklanması altının hızlı yükselişinde önemli rol oynadı. Dünyada görülmemiş  teşvik paketleri hayata geçirildi. Faizler sıfıra indi, piyasalara para yağıyor. ABD ekonomisi hızla resesyona (ekonomik durgunluğa) sürükleniyor. Rezerv para özelliğini kaybeden dolar mum gibi eriyor… 1,16 senti aşan avro dolar paritesinin 1,20 sente çıkacağı konuşulmaya başlandı. 
Pandemi krizi dünyanın çivisini çıkardı… ABD'de haftalık işsizlik maaşı başvuruları 1 milyon 400 bini aştı. Kongre 1 trilyon dolarlık yeni destek kararı aldı... Avrupa Birliği, tarihinde ilk kez mali piyasalardan AB adına düşük faizli borç alıp dağıtacak… Toplam 750 milyar avroluk borcun 390 milyar avrosu hibe olarak dağıtılacak. ABD ile Çin arasındaki  gerilim ticaret savaşlarına yol açtı, Başkan Trump, rakibi Biden karşısında 10 puan geriye düştü. İnsanlar deli gibi altına koşuyor.  
Citibank, Goldman Sachs ve Deutsche Bank gibi dev finans kurumları onsun 2.000 doları göreceği tahmini yapıyor. Bu raporlar alım iştahını artırıyor. Dünya Altın Konseyi'nin rakamlarına  göre, altın bazlı borsa yatırım fonlarına 2020 yılının ilk yarısında 40 milyar dolarlık 734 ton tutarında bir giriş gerçekleşti ki bu rakam bir rekor. Fonlardaki altın varlıkları 3 bin 200 tonu geçti. Şimdi en önemli soruyu soralım:
Altın tarihî zirveyi gördükten sonra nasıl seyir izleyecek?.. 
Pariteyi izleyin yönü belirleyin. Tarih tekerrürden ibarettir. 1.920 dolar aşıldıktan sonra hedef 2.000 dolar. Ancak buraya ulaşmadan sert satış gelebilir… Yatırımcılar elde ettikleri büyük kazançları mutlaka cebine koyacak. 10 yılda bir ele geçen bu büyük fırsatı kimse kaçırmak istemez…
Özetle 415 liradan satılan gram altın 420 lirayı aşarsa 430-440 liraya ulaşabilir. Ama bu seviye görülmeyebilir de. Fiyat kademeli olarak 370-380 TL aralığına dönebilir.
Aşı çalışmalarında sona gelinmesi teşvik paketlerinin ekonomileri canlandırması geri dönüş için bahane olarak kullanılabilir. Söylemedi  demeyin!
NOT: CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN 86 YIL SONRA AYASOFYA'YI İBADETE AÇMA SEVABINI KAZANDI. CENÂB-I HAKK, ONU İKİ CİHANDA AZİZ EYLESİN...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.