Tarih böyle diyor!

A -
A +
 
Altın fiyatları 8 aydır soluksuz yükseliyor. Uluslararası borsalarda yılbaşında 1.517 dolar olan ons 1.983 dolara tırmanarak %30 değer kazandı. Gram altın 290 liradan 443 liraya yükseldi yatırımcısına %53 kazanç sağladı. Peki dudak uçuklatan bu yükselişe hangi gelişmeler yol açtı? Öncelikle dev fonlar ve yatırım bankaları yayınladıkları raporlarda 3 yıllık süreçte altını 1.800’den 3.500 dolara çıkaran tahminlerde bulundu. Merkez Bankaları altın varlıklarını arttırdı. Aşırı para bolluğu karşısında negatif faiz ortamının kalıcı hâle gelmesi borçların GSYHİ’ye oranını %180’e çıkardı, bedava para insanlar altına koşturdu. Yılın ilk çeyreğinde %5 daralan ABD ekonomisi ikinci çeyrekte %32,9 ile 1958’den bu yana en büyük küçülmesini yaşadı. Tüm bu gelişmeler avro-dolar paritesini 1,1880 sente çıkardı... Haftalık işsizlik maaşı başvuruları 1 milyon 430 bine yükseldi. Amerika’nın yarısında koronanın yayılma hızı mart ve nisan aylarını geçti. ABD ekonomisinin toparlanması için 17 milyon resmî işsize mali destek şart, ama Temsilciler Meclisi 1 trilyon dolarlık ek pakette anlaşamadı.
Doların değer kaybı ABD'ye ait sorunlardan kaynaklanıyor, Avrupa ve Asya salgını kontrol altına alırken Amerika pandemide kontrolü kaybediyor.. Vaka sayısının artması ekonomide kısmi kapatmalara yol açarsa ki bugünden başladı, büyüme üzerinde baskı artacak. Başkanlık seçimleri öncesinde Çin'e karşı daha sert kararların alınması gündemde. Avrupa'da ise büyük mali paketin desteğiyle avro’daki kazanımlar artıyor. Türkiye’de son 6 ayda Borsa İstanbul'a katılan 1,5 milyon yeni yatırımcının bir kısmı son 3 haftada altındaki göz kamaştıran yükselişe kapılarak hisse senetlerini satıp altın almaya başladı... BİST 1200’den 1120 puana geriledi. 1,75 gram ağırlığındaki 22 ayar çeyrek altın 720 lirayı aşınca önce 0,50 ardından 0,25 gram ağırlığındaki altınlar tezgâhlara girdi. Yarım çeyrek 360, dörtte bir çeyrek 180 liradan satılmaya başladı. 22 ayar yerine 14 ayar bilezikler çıkarıldı. Avrupa’da olduğu gibi gümüş katkısıyla yeşil renkli 8 ayar yüzük, küpe ve gerdanlıklar üretildi. Düğün sezonu dolayısıyla altın takmak isteyenler bu ürünlere büyük rağbet gösteriyor.  
Altın fiyatlarının her gün yükselmesi talep patlamasını beraberinde getirdi. Kapalıçarşı’da altın üretici firmaların kapılarında uzun kuyruklar oluşuyor. Parasını torbaya dolduran sıraya girip gram altın alıyor. Hurda bilezikler külçe altına dönüştürülüyor. Korona aşısı kesin olarak bulunup dünyada yayılıncaya kadar altın yüksek seviyesini koruyacak görünüyor. ABD’li yatırım bankası Goldman Sachs, onsun yıl sonunda 2300 dolara ulaşacağını tahmin ediyor. Bu durumda fiyat 550 lirayı görür... Onsta teknik olarak 1.950-1.900 dolar destek, 2.000 dolar psikolojik direnç seviyesi. En korkutucu olan gelişme, altının hiç düzeltme yapmadan (yani geri çekilmeden) zirveden zirveye koşması. Bu hiç normal değil. Bu yüzden yatırımcılara mevcut seviyeden alım yapmaları yerine beklemede kalmaları, düşük fiyattan pozisyon açanlara ise kazançlarını realize etmeleri tavsiye ediliyor. Dolar dünya rezerv para birimi özelliğini asla kaybetmez. Bugün kaybeder yarın kazanır, tarih böyle diyor!  
 
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.