Borç balonu söndürüldü!

A -
A +
Merkez Bankası borç istatistikleriyle ilgili köklü bir revizyona (düzeltmeye) gitti. Bununla birlikte kısa vadeli dış borç, reel kesimin döviz açığı ve net uluslararası yatırım pozisyonu açığı azaldı. Bu revizyonla birlikte Türkiye'nin borcu azaldı. Ancak o kadar kötü bir algı operasyonu var ki, insanlar resmî rakamlara güvenemez hâle geldi. Her açıklanan veriye şüpheyle bakılıyor. Sosyal medyada yazılan yalan yanlış taraflı kasıtlı yorumlara itibar ediliyor… Bunları çöpe atın. Borç revizyonu çok doğru ve iyi isabetli bir karar. Merkez Bankası çok titiz bir çalışma ile gerçek rakamları gün yüzüne çıkardı. Piyasa ilk anda bu düzeltmeye şüpheyle baktığı için kurlar yükseldi. Oysa borç rakamlarının uluslararası normlara uygun olarak değişmesi doğal olarak makro göstergelere yansıyacak. Türk ekonomisinin geldiği gerçek yer belli olacak. Yabancıların bakış açısı değişecek. Kısa süre sonra TL’deki kazanımlar artar.  
Meğer, kısa vadeli borcumuz 144,9 milyar dolar değil, 119,2 milyar dolarmış.
Meğer finans dışı firmaların net döviz pozisyonu açığı 168,6 milyar dolar değil, 131,6 milyar dolarmış.
Meğer net uluslararası yatırım pozisyonu açığı 327,8 milyar dolar değil 294,2 milyar dolarmış.
Meğer Türkiye'nin yurt dışı varlıkları 255 milyar dolar değil 274,4 milyar dolarmış.  
Görüyor musunuz yıllardan beri bizim kılı kırk yararak, dişimizden tırnağımızdan arttırarak elde ettiğimiz varlıklar nasıl balon gibi şişirilip, çarpıtılmış. Merkez Bankası borç istatistiklerini uluslararası standartlara uygun hâle getirerek çok doğru bir adım attı.. Zira ülkedeki ekonomik veriler gerçek durumu yansıtmadığı için yabancı sermaye ve kredi kuruluşları tarafından olumsuz algılanıyor, fon akışını engelliyordu. Hepsinden önemlisi Türk ekonomisinin özellikle kısa vadeli borç stoku ile firmalarımız döviz pozisyon açığındaki artış karşısında daha yüksek maliyetle borçlanmalarına yol açıyordu. Daha önce firmaların alacak ve borçları gümrük beyannamelerindeki rakamlara göre belirleniyordu. Firmalar gümrük beyannamelerinde ödeme şeklini tam yansıtamıyor, yaptıkları ithalatta kredi geri ödeme bilgilerini bankalara eş zamanlı olarak rapor edemiyordu. Nitekim 2020’de gelişmekte olan ülkelerin ithalat borçları %13 iken Türkiye’nin %26 düzeyinde olmuştu. Şimdi bu tablo düzeldi...
Merkez Bankası revizyonla dış borçları sildi diyorlar. Kökünden yalan. IMF’in öngördüğü kurallara uyuldu, gerçek rakamlar ortaya çıktı. Dış borç istatistiklerini etkileyen en kapsamlı revizyon ihracat alacakları ve ithalat borçlarının firmalardan doğrudan elde edilmesi oldu. Türkiye’nin ithalatında yapısal bir değişiklik olmamasına rağmen son yıllarda bu yöntemle hesaplanan ithalat borçlarında dikkat çekici bir artış yaşanıyordu. Sonuç: uluslararası metodolojiye uyum kapsamında yapılan revizyonlar firmaların borç ve yükümlülüklerinin doğru tespit edilmesini sağlayacak. Risk seviyeleri nitelikli ve gerçekçi olarak belirlenecek. Türk şirketleri uluslararası piyasalardan daha ucuz maliyetle daha rahat borçlanacak. Merkez Bankası Başkanı’nı ve bu çalışmada emeği geçenleri bu hizmetlerinden dolayı yürekten tebrik ediyorum.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.