Boşa çekilen kürekler!..

A -
A +

Bugün dünya kulüplerinde sadece bir oyuncu için ödenen bonservis bedeli, bizim “en büyük” kulüplerimizden birinin yıllık bütçesi!..

“Atmasyon süreci” bitti, “gerçekle yüzleşme ayı” geldi; göreceğiz bakalım; “palavra” bombalarından kaçı patlayacak kaçı patlatılabilecek?..
Ocak ayının ilk günlerine bakarsak, ortada “bomba olarak”, tam da “Eskiyen ayları ne yaparlar, kırpar kırpar yıldız yaparlar” sözüne uygun isimler dolaşıyor, ortalıkta; “Demba Ba Galatasaray’a, Burak Yılmaz Beşiktaş’a, Yasin Fenerbahçe’ye… Ozan Tufan takasa, Tolgay takasa… Volkan Demirel affa… vs… vs…”
Tablo ortada: “Borcu, borçla kapatan, dolar / avro ile alışveriş yapan, kur arttıkça artan faizlerle borçlarına borç katan” bir fasit dairenin tutsağı olan kulüplerimizin durumu yürekler acısı!..
Futbol ise “Dünyada öyle bir karadeliğe dönüştü” ki, ancak “çekimine dayanabilen” ekonomi başta, her yönüyle “dev kulüplerin gösterisi” hâline geldi!..
Bugün “sadece bir oyuncu için ödenen bonservis bedeli”, bizim “en büyük” kulüplerimizden birinin yıllık bütçesi!..
Bunları neden yazıyorum; “Boğaya özenen kurbağa” oyununa artık son vermemiz, gerçekleri görmemiz, ona göre yaşamamız gerek!..
Bizimkiler “10-12 milyon avroya iki oyuncu satıp 4 oyucu almak hesapları yaparken”, elin oğlu “250 milyon avroyu bastırıp” bir oyuncu transfer ediyor, oyuncuya ödenecek olan paralar da başka fasıl!..
İşin içinde “dev ekonomiler, Çin’den Maçin’e dolar / avro milyarderleri, Rus oligarkları, petrol şeyhleri var”; aynaya bakıp, kendimize soralım; “Sende ne var?..”
Fazla uzatmayayım; ya “Sen de bulacaksın, bir oligark, bir dolar / avro milyarderi, bir petrol şeyhi” ya da…
Evet, burası “itiraz ettiğimiz” ve hemen “geri çekilen” ama üzerinde düşünülmesi, durulması gereken “Ali Koç formülünün, sadece Fenerbahçe için ve de geçici olarak değil, Türk futbolunun bütünü için ve kalıcı olarak” uygulanmasının tartışılmaya açılması!..
Yani, “UEFA’lara, FIFA’lara kapıları kapayarak, ‘ülke sınırları içinde futbol’ sürecinin başlatılması. Dünyaya göre “nohut çekirdek parası olan” ama bize göre “astronomik kabul edilen” rakamlarla yapılacak transferlere son verecek, “altyapıya, yetiştiriciliğe ve iç rekabete dayalı” bir sistemin etrafında yeni bir dünyanın kurulması!..”
Ne dersiniz, saygıdeğer okurlarım; bunca yıldır “bir Kulüpler Kanunu çıkaramayan” kafalar ile, “bu ikili tercihten birinin gerçekleşmesi” mümkün olabilir mi?..
Bana göre, mümkünü yok; onun için “futbolumuzdaki kan kaybı sürecek ve bugünleri bile arayacak” kulüplerimiz; yazıklar ola!..

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.