Ah şu hakemler!..

A -
A +

“Hakemlerin sorunu nedir biliyor musunuz; kuralları biliyorlar, futboldan anlamıyorlar!” diyen Shankly’nin sözleri kulaklarımda çınlıyor…

Aslında bugün “Galatasaray’ı yazmam” gerekiyordu ama “yazımı perşembe sabahı gazeteme geçmek durumunda olduğumdan ve Galatasaray’da gidenler-gelenler, ne getirdikleri, ne götürdükleri konularında tam bir netlik olmadığından, belki de daha gidecekler ve gelecekler olabileceğinden” bu konudaki yazımı yarınki Uluçmarket’e bıraktım, bugün “çok yazmadığım” bir konuda yazacağım; “Hakemler!..
William “Bill” Shankly (1913-1981), bir İskoç işçi ailesinin çocuğudur, ortaokuldayken okulu bırakır ve madende çalışmaya başlar. Bu arada “amatör olarak” futbol da oynar. 1932’de “profesyonel” futbolcu olur. 1948’de de antrenör. Ramp ışıklarına çıkışı, 1959/60 sezonunda “ikinci ligdeki” Liverpool’un başına gelmesiyle başlar. 1974 yılına kadar süren hocalık / menajerlik döneminde, Liverpool’u “Dünyanın en büyük kulüplerinden biri yapan” destan yazılır!..
O artık efsanedir, ama dünya onu “filozof” olarak da tanır.
“Hayat felsefesi” olarak “Futbol bir hayat memat meselesi değildir. Sizi temin ediyorum ki futbol bundan çok daha ciddi bir şeydir” der. “Saha içindeki futbol” olarak da “Futbol, pas alışverişine ve top kontrolüne dayalı bir oyundur. Bu kadar basit!” sözü de onundur!..
Bill Shankly’nin Ali Koçlara, Mustafa Cengizlere, Fikret Ormanlara kadar bütün yöneticilere uzanarak kulaklarını çınlatacak bir sözü de vardır; “Futbol kulüplerinde oyuncular, menajerler ve taraftarlar ‘kutsal üçlüyü’ oluştururken, yöneticilerin tek görevi çekleri imzalamaktır.”
Neyse, sözü fazla uzatmayarak, yazımın başlığına döneyim. Efsane futbol adamının “hakemler için” de söylediği bir söz vardır; “Hakemlerin sorunu nedir biliyor musunuz; kuralları biliyorlar, futboldan anlamıyorlar!”
TV ekranlarında seyrederken, çok maçta “hakemlere ve verdikleri kararlara baktıkça” Bill Sankly’nın “hakemlerle ilgili bu sözü” kulaklarımda çın çın çınlar!..
Yüzlerce örneği var ama ben sıcağı sıcağına iki örnek vereceğim; hem de “VAR” varken mesela “Göztepe maçında ‘Maicon’u dağıtan faulü, VAR’a da bakarak görmeyen’ ve Galatasaray aleyhine penaltı çalan” ama “Linnes’in ayağına yapılan darbeye, VAR’a gitmeye bile gerek görmeden ‘Devam’ diyen” anlı ve de şanlı hakemimiz, “Filozof” hocanın ne kadar haklı olduğunu göstermiyor mu; Fenerbahçe’nin, Malatyaspor maçında verilmeyen “bariz” penaltısını es geçen hakem konusunda da?..
Yazıma, Bill Shankly’den, Fatih Terimler, Şenol Güneşler, Ersun Yanallar, Ünal Karamanlar başta bütün hocalara uzanacak bir mesajla noktayı koyacağım:
Her şeyin ötesinde; bencil olmayan, zaferin herkesçe paylaşılması için dert çekmiş ve başlarını kaldırıp “Biz Liverpool’uz” diyebilen bireylerden oluşan bir aile oluşturabilmiş bir adam olarak hatırlanmak isterim.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.