Hey gidi Türk hakem yöneticiliği!

A -
A +

Hey gidi Türk hakem yöneticiliği!

Son köşe yazımda, "Önümüzdeki hafta MHK'nın performansını tek tek değerlendirmek istiyorum. Federasyon tarafından değiştirilmesi gündemde olan bazı MHK üyelerinin icraatlarını irdeleyeceğim" demiştim.
O kadar e-mail, o kadar telefon aldım ki... Şaşırdım kaldım.
MHK icraatları hakkında inanılmaz tepki var. Haftaya MHK üyelerinin tek tek icraatlarını, bir sonraki hafta da seçimden önceki ve sonraki Hakem Derneği - MHK ilişkilerini yazacağım.
Hangi kurul üyesinin hangi hakemleri terfi ettireceğini onlarca farklı kaynak bana iletiyor. Biz de saf saf nottu, maç sayısıydı, atletik testti, yaştı, başarıydı... diye bakıp duruyorduk.
Kurul üyesi dolaylı dolaysız hangi yakınına çalışıyor?
Dayısı menajer olandan tutun da...
Bu listeler elimde. Hatta şu da aklıma geldi, notere gidip tasdik ettireyim. Klasmanlar açıklanınca karşılaştırayım!
Bakın bu sezon Türk hakemliği idari yönden neler yaşadı:
1) UEFA, Core Projesi için Türkiye'den hakem istedi. FIFA kokartı takmaya aday, lisan bilen genç hakem bulamadılar. MHK, Tayfur Özkan'ı gönderecekti. Sakatlanınca yerine -dikkat buyurun- FIFA kokartı takmış olan 1976 doğumlu Barış Şimşek'i gönderdi. 160 Ulusal hakem arasından buraya gönderebilecek isim tespitini yapamadı. Çünkü böyle bir hazırlığı yoktu!
2) Kasımpaşa - Belediye maçına inanılmaz bir şekilde Belediye çalışanı Volkan Bayarslan'ı atadı.
3) Konya-Kartal maçına Konyalı  Yaşar Kemal Uğurlu'yu verdi. Kartal Kulübü itiraz edince hakemi değiştirmek mecburiyetinde kaldı.
4) FIFA kokartı takmaya aday hakemlerin lisan bilgisini ölçmeye kalkan ve hatta dalga geçen MHK üyeleri oldu.
5) Süper Lig Yardımcı hakemleri İstanbul'da kamp için bir otelde toplandı. G.Saray -Real Madrid Şampiyonlar Ligi maçını izleyemediler. Otelde bu maçın yayını için düzenek yoktu. Hakemlerin otelden çıkmalarına da izin verilmedi. Türkiye'de hakemler hariç herkes maçı izledi.
6) İlker Meral bu sezon Süper Lig'de 16 maç yönetti. 14'ünde yardımcısı Hakan Yemişken'di. Diğer ikisinde de biri Bursa maçı olduğu için çıkamadı. (Çünkü Hakan Yemişken Bursa hakemi.) İlker Meral'in PTT 1.Lig ve play-off maçlarında da çoğunlukla yardımcısı Hakan Yemişken'di. Bunu eleştirmeyebiliriz. Ekip önemli diyebiliriz. Ama başka hangi hakeminize böyle bir ayrıcalık tanıdınız?
7) FIFA kokartlı İstanbul hakem Hüseyin Göçek, UEFA Avrupa Ligi'nde 9 maça çıktı. Ama bir tane Beşiktaş maçı yönetemedi! Fırat Aydınus da ancak 9 ay sonra kupa finalinde F.Bahçe ile buluştu.
8) Meireles'i tükürükten atan Halis Özkahya, haklı olduğu halde bir daha F.Bahçe maçı atanmazken, G.Saray-Beşiktaş maçında Tolga Özkalfa'ya Melo'yu attıran yardımcı hakem Cem Satman'a, 4 hafta sonra Kayseri-G.Saray maçında Melo ile buluşturma (!) başarısı gösterilmiştir. (Melo 4 maç ceza almıştı.)
9) Muhittin Gürses doğru kararlarına rağmen, Mustafa Sönmez insani hatasına rağmen haftalarca maç alamadı. Orta hakemleri maç aldığı halde... Çok başarılı yardımcı hakemler görev alamazken ayrıcalıklı yardımcı hakemler türedi.
10) Profesyonel ya da sözleşmeli hakemlik konusunda bir arpa boyu mesafe alınamamıştır. Ama MHK üyeleri profesyonel oldu!
11) Ulusal hakemleri kapsayan Core Projesi konusunda adalet asla sağlanamamıştır.
12) Ligin ikinci yarısında ücret karşılığı hakem izlemeye başlayan MHK üyeleri gittikleri maçlarda rapor tutmamışlardır. İzledikleri hakemler hakkında yazılı hiçbir kayıt yoktur.
13) Bazı illerde hakem kurulları büyük skandallara imza atmıştır. Görevden uzaklaştırma olmamıştır.
14) Bazı yardımcı hakemler Avrupa'da maçı var diye dinlendirilmezken, bazıları yine Avrupa'da maçı olmasına rağmen dinlendirilerek haksız bir uygulama yapılmıştır. Bazı hakemlerin MHK toplantısına gelip hesap sormalarına göz yumulmuştur.
15) Bazı hakemlerin yüksek olan notları düşürülürken, bazılarının düşük olan notları yükseltilmiştir. Bu durum hakemin ve gözlemcinin kimyasını bozmuştur. Gözlemciler hakeme ve MHk'nın isteğine göre not vermeye başlamıştır.
16) Yardımcı hakemlerle Anadolu yakasındaki bir otelde hakem - yardımcı hakem işbirliği anlatılırken, aynı anda, aynı saatte hakemlere başka eğitim verilmiştir. Gözlemciler ise bu iki eğitimden de habersiz kalmıştır.
17) MHK'nın özensiz tayinleri yüzünden defalarca 2 ve 3. Liglere atanan hakem ve yardımcı hakemleri TFF sitesinde de yayınlanmış olmalarına rağmen değiştirilmiştir. Gölcük maçına Gölcüklü hakem, Altınordu maçına İzmirli hakem gibi...
18) Süper Lig'de bazı hakemlerin siyah-beyaz hataları dikkate alınmazken, bazı hakemlerin gri kararları bile haftalarca dinlenmelerine sebep olmuştur.

Otelde gözlemci sınavı

Süper Lig ve 2-3 Lig'de görev yapan 200 kadar gözlemci pazar günü İstanbul'da sınava alınacak.
Ey TFF, bir işi incelemeden, incelettirmeden buna nasıl onay veriyorsun?
Bu kadar uçak bileti ve konaklama masrafına yazık değil mi? Bu 200 bin TL başka yerlerde kullanılabilirdi.
Bu gözlemcileri bilgisayar sınavına alacaksın.
İyi de gözlemciler 3 yıldır sana raporlarının zaten bilgisayardan yazıyordu.
Seminerde gözlemciye bir maç izlettirirsin. Pozisyonların analizini yaptırırsın. Orada raporu bilgisayarda yazar ve e-mail ile gönderirlerdi. Sınav da olmuş olurdu. Pazar günü de bunu yapacaksınız. Seminerde bu iş bitmiş olurdu.
Sınavda başarısız olan gözlemci ve hakemi düşüremezsiniz. Çünkü yeni hazırladığınız cicili talimatta böyle bir madde yok!
Gelelim mentörlüğe...
Süper Lig mentörüne niye sınav yok? Bilgisayar bilmeme hakları var mı?
Ayrıca (örnektir) Ünsal Çimen, İbrahim Aksoy Üst Klasman Mentörü olabiliyorlar.
Acaba FIFA hakemliği yapmış bu kişiler Avrupa'da kaç tane maç yönetmişler? 1 mi 2 mi? Ben sayılarını bulamadım. Ama Üst Klasman mentörü olmak için bu unvan yeterli!
Bahattin Duran, Tarık Ongun... bunlar üst klasmanda gözlemci ve mentör olamayacak. Avrupa Şampiyonası yaşamışlar, Şampiyonlar Ligi'nde çıktıkları maçın sayısı belli değil. Yarın 2014'te belki yarı final, belki final maçına çıkacaklar. Ligde 250 tane maça gitmişler. 25 tanesi derbi. Bunlar gözlemci olamayacak, mentör olamayacak.
10 yıl Süper Lig'de yer işgal etmişsin. FIFA kokartı takmışsın, Avrupa'da üç tane maçın yok. Ama mentör olabileceksin. Ve bu talimatları TFF onaylayacak!
Bu talimatlar hakemliği kurtarmak için mi yoksa MHK üyelerinin geleceğini kurtarmak için yapılmış?
Kurul üyeleri, elbiseyi kendi üzerlerine göre dikmişler.
Ama bu kıyafet MHK'ya çok bol gelmeye başladı!

Esas bombaya bakın!

Burayı iyi dinleyin. Elinizi vicdanınıza koyarak bakın.
Ey hakem camiası, ey TFF yetkilileri.
Süper Lig mentörüsün, 3.Lig'deki bir takımın maçına gittin. Süper Lig ücreti alacaksın!
Ama Cüneyt Çakır, Fırat Aydınus Silivri maçına çıktı; 3.Lig parası alacak!
Hiç mi bir TFF üyesi bu talimatları açıp okumaz. Bir iki kişiye sorup incelettirmez?
Siz noter misiniz? Bir danışmanınız yok mu?
Biz de olmasak bu işlerden nasıl haberdar olacaksınız?

Aklın yolu bir!

Geçen hafta bu sütunlarda 6 hakemlik için Türkiye'nin hazır olmadığını detaylı bir şekilde yazmıştık.
Kulüpler Birliği toplandı, 6 hakemliğe karşı çıktı. Bizim endişelerimizi paylaştı.
17 Mayıs 2013'te TFF'ye seslenerek, şiddetin önüne geçmek için maçların gündüz oynanması gerektiğini dile getirmiştik. 1 haftadır da bu konu tartışılmaya başlandı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.