13. haftanın hakem tayinleri ne söylüyor?

A -
A +

1) MHK Başkanı, aslında bu hafta ile 14. haftanın hakem tayinlerini de birlikte açıklamış! Tayinlere baktığımızda gelecek haftaki Beşiktaş-  G.Saray derbisi “Cüneyt Çakır” diye bağırıyor.
Ancak Cüneyt Çakır’a 12 ve 13. haftalarda maç bulamamak ilginç! Galiba maç oturmadı! Muhtemelen, Cüneyt Çakır’ın hafta içinde Şampiyonlar Ligi maçı da vardır.
2) Yusuf Namoğlu, nedense Hüseyin Göçek ve Mete Kalkavan’ı büyük takımların maçlarından uzak tutuyordu. Hüseyin Göçek’e F.Bahçe-A.Gücü maçından sonra bu hafta ilk defa bir büyük takımın G.Saray’ın maçı verilmiş. Mete Kalkavan ise bu sezon ilk defa bir büyük takımın A.Gücü-Beşiktaş maçını yönetecek. 
Anlaşılan o ki; bu iki hakemin bu haftaya kadar büyüklerin maçlarından uzak tutulmaları ile ilgili özel bir sebep yokmuş.
3) 11 haftada 3 derbinin Fırat Aydınus’a verilmesinden sonra Halil Umut Meler’in Trabzon-F.Bahçe maçına tayin edilmesi çok yerinde bir karar. MHK cesaret göstermiş, derbi yönetecek nitelikte hakem sayısının acilen artması lazım.
4) Alper Ulusoy’a bir özel parantez açmakta fayda var. Hakemlik hayatının en iyi sezonunu yaşıyor. FIFA kokardının keyfini belki bu sezon sürüyor. Bu sezon hatalı karar verdiğini hatırlamıyorum. Şu bir gerçek ki; hakem maç yönettikçe öz güveni artıyor. Alper Ulusoy’un bu performansı araştırılmalı, özel bir uygulama varsa diğer hakemlere de uygulanmalı.

Benden duymuş olun! 26 Ekim’de bu sütunlarda Şampiyonlar Ligi’nde VAR’ın 2019-20’yi beklemeden gruplardan sonra başlayabileceğini dile getirmiştim. UEFA’nın bu hafta Riva’da Avrupalı hakemlere verdiği VAR eğitiminden sonra şu anlaşıldı ki; Şampiyonlar Ligi’nde gruplardan sonra, yani son 16’dan itibaren VAR başlayacak. Artık, bu karar zaruri hâle geldi. UEFA elini çabuk tutmaya mecbur kaldı. UEFA’nın elinde VAR eğitimini almış, IFAB’ın onayından geçmiş hakem sayısı Riva’daki bu son eğitimle artmış oldu.

Üçü bir arada Avrupa’da yok!
UEFA, hakemlerine VAR eğitimini İspanya ve Hollanda’dan sonra Riva’da verdi. Riva’daki tesislerde; en son teknoloji ile donatılmış modern VAR odaları, sahalar ve konaklama hepsi aynı yerde. Bu standartlarda “bu üçünün” aynı yerde olduğu bir başka Avrupa ülkesi yok. TFF ve yöneticileri, bu organizasyondan tam not aldılar. Ancak, Bulgaristan’dan Romanya’dan VAR eğitimine alınan yardımcı hakemler vardı. Türkiye’den kimsenin alınmamasını yadırgadım.  
Eğitimde bu bir devrim! Hafta içinde Bülent Yıldırım İstanbul’da 40 hakeme, Fırat Aydınus İzmir’de 45 hakeme eğitim verdi.  Eğitim, 2. Lig, 3. Lig ve bölgesel hakemleri kapsıyordu. İstanbul hakemleri, Bülent Yıldırım’a hayran kalmış. Dersi âdeta nefes almadan takip etmişler. Zaman su gibi akmış. Çok verimli ve akıcı bir seminer olmuş. Fırat Aydınus da İzmirli hakemleri çok etkilemiş. Aydınus’u hiç bu kadar sıcak beklemiyorlarmış. Onlara hem eğitimci, hem abi, hem de arkadaş gibi yaklaşmış.  Her iki hakem de bu eğitimlerde iyi izler bırakmış. Şu anlaşılıyor; eldeki bu değerler eğitimde daha çok kullanılmalı. Artık 30-40 yıl önceki “abartılı hatıralar” sıkmaya başlamıştı. Eğitimde güncel hatıra ve net bilgiler lazım! Kuşak farkı açıldıkça sıkmaya başlıyor ve bunaltıyorlar.  
Hiçbir şey çıkmaz!
Birkaç haftadır “İstanbul’da vizesiz hakemlerin maç yönettiği, sınavda kalan gözlemciye maç verildiği” gibi çok sayıda iddialar gündemde.
İstanbul’da İl Hakem Kurulu, değiştikten sonra birtakım aksaklıklar sürekli kulağımıza geldi, geliyor. Bu konulara değinmediğim için de çok eleştiri alıyorum. Haklısınız.
Sahte futbolcu oynatmakla, sahte hakem arasında çok fark olmasa gerek!
MHK ve ASKF bakalım ne yapacaklar?
Bence hiçbir şey yapmayacaklar. Konuyu kapatacaklar, geçecekler.
Bahis oynayan “klasman hakemi var” dedik de ne oldu ki?
Kimsenin kılı kıpırdamadı. 
En zorlu maçlara verilmeye devam etti, devam ediyor.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.