Cinsiyetini değil, kararlarını tartışalım!

A -
A +
Biz de cinsiyetçiliğe karşıyız. Fransız kadın hakem Stephanie Frappart, “iyi hakem” olduğu için mi yoksa “kadın” olduğu için mi UEFA Süper Kupa maçına tayin edildi? Şimdiye kadar niye çeyrek final, yarı final vermediler? Kadın hakemler ve pek çok insan, “cinsiyet ayrımı” olmasın istiyor. Ben Frappart’ın gelecekte gruplarda ya da finallerde şans bulacağını düşünmüyorum. Finaldeki hataları erkek hakem yapsaydı bu kadar kabul görmezdi. - 120 dakika yorulmadan koştu. Hatta biraz da abarttı. Bizim ligdeki hakemlerden fazlası vardı, eksiği yoktu. - Oyuncularla iletişimi iyiydi, otoritesini sahadakilere  hissettirdi. - Defalarca bu tip maçları maç yönetmiş gibi bir beden dili vardı. Ancaaak, Avrupa’daki hakem sitelerine bakın, verdiği ve vermediği penaltı çok tartışıldı. Hele de seri penaltılardaki son atış tekrarlanmalıydı. Burada VAR da yetersiz kaldı. Maçtan sonra Jürgen Klopp dahi çok ince ve kibar konuştu. Fransız hakeme hayran kalan çok! Ama bunları göz ardı edemeyiz.
Bu final bizim F.Bahçe-G.Saray derbisi olsaydı; çaldığı/çalmadığı ve son seri penaltı atışının bu ülkede filmini çekerlerdi. İki hafta da vizyonda kalırdı! MHK’nın, hakemin ve VAR’dakilerin sicili ve geleceği masadaydı!...

4. hakemler seminer gördü mü?
MHK, 1. haftanın hakemlerini bir hafta erken açıkladı. Ve tek seferde 9 maçın VAR ve AVAR’ları dâhil.
MHK, her hakeme haftada bir maç verme arzusunda.
Bunun için bir alt ligden 4. hakem, yardımcı hakemlerden AVAR kullandılar.
Süper Lig’de bu hafta alt lig kadrosundan 4. hakemler var.  Bu talimatlara aykırı değil mi? Seminer görmediler. Yeni oyuncu değişikliğini, kulübelere nasıl kart çıkacak, biliyorlar mı?
Mazereti olmayan, kenarda altı eski A hakemi yok mu?
Bir hakeme bir haftada çok zorda kaldıklarında iki görev vermeyi planlıyor olmalılar. 
Geçen dönem haftada üç maç görev alanlar çoğunluktaydı. Riva, statlar ve havaalanları arasında mekik dokuyorlardı.

  Henüz “Süper Lig” hakemi olmadınız! Şimdi bütün mesele, yukarıya çıkan yeni 21 hakemin göstereceği performans. Bunların 7-8’i Süper Lig havasını tatmış ve yaşamış çocuklar. Kalan 12-13’ünün performanstan öte Süper Lig hakemi olmanın sorumluluğunu, olgunluğunu ve yükünü taşıyabilmeleri önemli. Benim bu noktada ciddi endişelerim var. Geldikleri yeri çok iyi bilmeliler.
Ve önlerindeki şansın farkında olmaları gerekiyor.  Yoksa önümüzdeki ocak ve temmuz; ağladıkları aylar olacaktır.
  Hadi gelin, biraz da FIFA listesini tartışalım! Son yıllarda FIFA hakem listelerinde isabet oranımız çok düşük. Hatta karavana! Eylül-ekim aylarında FIFA listeleri, onay için UEFA’ya gönderiliyor. Yılbaşından önce de açıklanır. Şu anda listeye üç hakem aday. 1) Arda Kardeşler 2) Abdülkadir Bitigen 3) Zorbay Küçük: Süper Lig’de iki yılını doldurmadı. Yeni MHK, bunu Namoğlu MHK’sı gibi dikkate almaz mı bilemeyiz. Ancak şunu biliyoruz. Halil Umut Meler, 2. kategoride iki yılını doldurmadığı için 1. kategoriye yükselemedi. Yani elde iki aday var. FIFA listesi, bir MHK için çok önemli bir imtihandır. 1) Duygularla gerçekler birbirine karıştırılmamalı. 2) Gelenler, gidenlerin yerini gerçekten doldurmalı. Gelin son dört yılı hatırlayalım. - 2016’da Kuddusi Müftüoğlu MHK’sı, FIFA listesindeki Tolga Özkalfa ve Barış Şimşek’in yerine Deniz Ateş Bitnel ve Alper Ulusoy’u almıştı. - 2017’de Yusuf Namoğlu, Deniz Ateş Bitnel’in yerine Halil Umut Meler’i aldı. - 2018’de Yusuf Namoğlu, listeye dokunmadı. - 2019’da Yusuf Namoğlu, Alper Ulusoy’un yerine Ümit Öztürk’ü aldı. Listeyi yaparken; yaş, gelişime açıklık, İngilizce, yapılacak yatırım, atletik testler bunların hepsi dikkate alınmalı. 
Yine UEFA’nın yaptırdığı son atletik testlerden kulağıma hiç de iyi haberler gelmedi.

Kısa kısa...
1) Hakem, gözlemci ve temsilcilerin geçen sezondan 33. ve 34. haftalardan kalan alacakları nihayet dün ödenmiş!
2) Son günlerde yeni tayin edilen “il hakem kurullarının” birçoğunu yaşlı ve yetersiz buluyorum.
3) Sosyal medyada kendilerini saklamadan açık açık atıp tutan hakem ve gözlemciler var. MHK ve dernek buna göz yummamalı. Devlete karşı işlenen suçlardan tutun haddini aşanlara kadar var...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.