Son 20 yılın MHK’ları! (2)

A -
A +

YUSUF NAMOĞLU (30 HAZİRAN 2011 - 27 ŞUBAT 2012)
> KURULU:Metin Tokat, Bedri Dölkeleş, Galip Bitigen, İlhami Kaplan, Zihni Aksoy, Yavuz Karaozan, Yahya Diker, Alican Lakot.
Mehmet Ali Aydınlar’ın TFF Başkanı olması ile 30 yıl uzak kaldığı hakem camiasına MHK Başkanı olarak döndü. Başkan olduktan üç gün sonra “3 Temmuz” patladı. Yıldırım Demirören’in TFF Başkanı seçilmesiyle de ayrıldı. Ekibinde eski arkadaşı Bedri Dölkeleş’e çok güvendi. FIFA listesine dokunmadı.
ZEKERİYA ALP (29 ŞUBAT 2012 - 16 ARALIK 2014)
> KURULU: Yüksel Okçuoğlu, Ünsal Çimen, Seyfi Gözaydın, Hamza Işın, Sadettin Güler, Zihni Aksoy, Turgay Güdü, Musa Soykarcı.
Yıldırım Demirören’in TFF Başkanı olmasıyla birlikte sürpriz bir şekilde MHK Başkanı oldu. Başta hakemlerin eğitimi ve aldıkları ücretler olmak üzere birçok konuda ciddi hamlelere imza attı. Bazı kritik tartışmalarda hakemlerin arkasında sağlam ve dik durdu. G.Antep Başkanı İbrahim Kızıl’ın açıklaması istifasına sebep oldu. Bu dönemki performans; dört buçuk yıl aradan sonra onu tekrar başkan yaptı.
YUSUF NAMOĞLU (16 ARALIK 2014 - 26 HAZİRAN 2015)
> KURULU: Bedri Dölkeleş, Metin Tokat, Erol Ersoy, Alican Lakot, İbrahim Aksoy, İlhami Kaplan, Kadir Tozlu, Fahir Ersoy.
FIFA listesi yapmadı, giden MHK açıklamıştı. Klasman yapmadı.
KUDDUSİ MÜFTÜOĞLU (26 HAZİRAN 2015 - 31 TEMMUZ 2016)
> KURULU: Bünyamir Gezer, Hikmet Öksüzoğlu, Hakan Özkan, İsmet Cengiz, Erdal Güleç, Zafer Demir, Yıldıray Aslan, Sadettin Güler.
Kırk beş yaşında, MHK Başkanı oldu. Kurulu oldukça genç de bir ekipten oluşuyordu. Bünyamin Gezer daha sonra da Hikmet Öksüzoğlu tayinlerde etkili isimler oldu. FIFA listesine Deniz Ateş Bitnel ve Alper Ulusoy’u aldılar. Meşhur G.Saray-Trabzon maçı, bu kurulu en çok yıpratan karşılaşma oldu. Ocak ayında yapılan klasmanlarda Arda Kardeşler, Oktay Taş, Hasbi Dede, Emre Altun ve Emre Malok, Süper Lig kadrosuna alındı.
YUSUF NAMOĞLU (2 AĞUSTOS 2016 - 12 ŞUBAT 2019)
> KURULU: Bedri Dölkeleş, Metin Tokat, Serdar Tatlı, Murat Ilgaz, Erol Ersoy, Kadir Tozlu, Alican Lakot, Ahmet Erdoğan.
Bu gelişi üçüncü dönemi oldu. Tıpkı ilk döneminde “3 Temmuz” sonrası olduğu gibi bu da “15 Temmuz” sonrasına rastlamıştı. Önce Bedri Dölkeleş, Metin Tokat daha sonra da Serdar Tatlı en yakın çalışma ekibi içinde yer aldılar. 21. haftadaki G.Saray-Trabzon maçı istifasına sebep oldu. Bu son döneminde de eskiden yaptığı gibi yine çok az hakemle ligi döndürmeye devam etti. VAR’a bu dönemde geçildi. G.Saray-Konya maçından sonra VAR’ı “kendi” standartlarına çekti.
İstifasından tam 14 ay sonra bu ramazan ve koronavirüs günlerinde konuşması; hakemleri, yöneticileri ve birçok insanı töhmet altında bıraktı. Toplam üç başkanlığı döneminde bile bu kadar puan kaybetmemişti.
SABRİ ÇELİK (15 ŞUBAT 2019 - 4 TEMMUZ 2019)
> KURULU:Mustafa Çulcu, Muhittin Boşat, Ünsal Çimen, Kamil Abitoğlu, Hakan Sivriservi, Ferhat Gündoğdu, Hamza Mısır, Nihat Mızrak.
MHK Başkanı olduktan iki hafta sonra Yıldırım Demirören TFF Başkanlığından istifa etti. On iki hafta görev yapabildi. Yakın çalışma arkadaşları Mustafa Çulcu ve Muhittin Boşat oldu. 28. haftadaki F.Bahçe-G.Saray ve 32. haftadaki Ç.Rize-G.Saray maçları kurulu çok yıprattı. Son 12 haftada yeni isimler kazanmak istediler, isabetli tercihleri olduğu gibi hiç bekleneni veremeyen hakemler de oldu. MHK, Beylerbeyi’ne taşındı.
ZEKERİYA ALP (4 TEMMUZ 2019 - ? )
> KURULU:Oğuz Sarvan, Ünsal Çimen, Murat Ilgaz, Zihni Aksoy, Yunus Yıldırım, Hamza Işın, Turgay Güdü, Ahmet Şahin.
TFF Genel Kurulundan bir ay sonra tayin edildi. Kamuoyunda göreve gelmesi yönünde ciddi bir beklenti vardı. Nihat Özdemir, Zekeriya Alp’te karar kıldı. Ancak bıraktığı gibi bir hakem kadrosu bulamadı. Oğuz Sarvan ve Ünsal Çimen ile çok kısa bir sürede klasman yaptılar. Tayinlerde yıllar sonra adalet sağlandı. Bülent Yıldırım, Serkan Çınar, Suat Arslanboğa ve Zorlu Center gibi krizlere sebep oldular. Ancak 27 hafta boyunca “bir hakeme, haftada bir maç” prensibinden hiç taviz vermediler. Cesaretli tayinler yaptılar ve çok sayıda yeni isim kazandılar.

Son 20 yılda kim kaç defa MHK’ya girdi?
(4): Sabri Çelik, Ünsal Çimen, Alican Lakot, Turgay Güdü
(3): Oğuz Sarvan, Yusuf Namoğlu, Yüksel Okçuoğlu, Bedri Dölkeleş, Mevlüt Güzel, Metin Tokat, Murat Ilgaz, Zihni Aksoy, Hikmet Öksüzoğlu
(2): Zekeriya Alp, Mustafa Çulcu, Muhittin Boşat, Ali Kunak, Taner Yalçındağ, Serdar Tatlı, Galip Bitigen, Osman Avcı, Hamza Işın, Erol Ersoy, İlhami Kaplan, Kadir Tozlu, Sadettin Güler, Mahmut Çetiner, Fethi Heper, Hatip Çopur.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.