Radikal kararlar almanın tam zamanı!

A -
A +

Futbol Federasyonu ve MHK’ya sesleniyorum!  Bu virüs; birçok sektörde ciddi değişimlere sebep oldu, oluyor, olacak!            
Tarihe karışan “normaller” var! Yeni bir dünya ile karşı karşıyayız.
Federasyon ve MHK için önlerinde çok tarihi bir fırsat var, çok radikal kararlar ve talimat değişikleri için! Adına “tasarruf tedbirleri, pandemi şartları” dersiniz.
Kimse alınmasın, kızmasın, gücenmesin; mesela ben olsam işe “gözlemcilikten” başlarım.
Bugünün “canlı yayın” ve “iletişim teknolojisinde” gözlemcilik; eski hakemlere bir “meşguliyet kapısı” olmaktan başka bir şey değil.
Adam bir kere hakem oldu ya; 65 yaşına kadar hatta bunu 70’e çıkarmak isteyenler de var, memleket hakemliğine hizmet vermek için çırpınıyor.
Trabzon-F.Bahçe maçına İzmir’den gözlemci gönderdik!
Memlekette o maçı o gözlemciden başka seyreden yok ya!
Sanki MHK, maçı o gözlemciden öğrenecek. Onun raporunu bekliyor. Gelecek haftaki tayinleri ona göre yapacak!
Gözlemcilik, 2020’li yılların dinî bayramlarında “tebrik kartı” yazmaya ve onu postayla göndermeye benziyor. Kırk sene önce bugünkü imkânlar yoktu, belki gözlemci şarttı, lazımdı.
Şimdi gözlemci ekrandaki yorumcuları dinliyor, sosyal medyayı inceliyor, MHK’nın hakeme olan sıcaklığına soğukluğuna bakıyor, o hakem haftaya lazım mı ona bakanlar da var! Sonra da otur rapor yaz ya da kodlama yap!
Hadi 2. ve 3. Liglerde gözlemci işini anlarım.
Ama daha üst liglerde gözlemci işi artık çok akla yatmıyor.
Verimli ve katkı verecek birkaç tane “Üst Klasman Gözlemcisi” varsa; eğitimci veya mentor olsunlar, alt liglerde gözlemcilik yapsınlar.
Bana, “Ama UEFA, FIFA’da gözlemcilik var” demeyin. Onlar hakemleri yakından tanımak, hakem ekipleri hakkında fikir sahibi olmak isteyebilirler. Oralarda gözlemciye ihtiyaç olabilir, adam Ali Palabıyık’ı, Halil Umut Meler’i merak eder..

Hakemler  bugün Riva’da!
F.Bahçe Futbol Takımı 48 saat önce Riva’yı boşalttı, bugün oraya hakemler giriyor.
Süper Lig kadrosunda bulunan 43 hakem ve VAR sertifikası almış olan dokuz 2. Lig hakemi ile birlikte toplam 52 hakem bugün önce Covid-19 testinden geçip Riva’da kampa alınıyor.
Haftaya buradan görev aldıkları maçlara gitmeye başlayacaklar.
Tabiî yardımcı hakemlerin burada olmayacak olması eleştiri konusu oldu.
Sanıyorum, Riva’da yardımcılarla beraber tek kişilik oda ve fiziksel mesafe şartları yeterli olamadı. Hakemler yirmi altışarlı iki gruba ayrılmış. İlk grupta tecrübeli ilk 26, ikinci grupta ise genç ağırlıklı hakemler var.
Yeni dokuz hakem şunlar: Buğra Taşkınsoy, Çağdaş Altay, Oğuzhan Uğurlu, Kürşat Filiz (İstanbul), Âdem Cinek (Ordu), Burak Pakkan (Ankara), Emre Kargın (İzmir), Erkan Engin (Sakarya), Yakup Özhan (G.Antep)

Şenes Erzik VAR için diyor ki!..
Şenes Erzik’e geçen hafta VAR’ı da sordum. Özetle şu cümleleri kullandı;
“Hiçbir şey hakemin kararı kadar, geçerli olamaz. Gol çizgisi teknolojisi dört dörtlük işliyor. Girdi mi girmedi mi. Çok pahalı bir yatırım ama çok doğru bir iş çıkarıyor. VAR’da ise netice olarak kararı veren yine insan. Kafa olarak da kalben de kararı veren kişinin rahat olduğu bir ortam olmalı. Üzerlerinde baskı olmayacak. Hakem ekibi içinde karara iştirak eden ya da etmeyen için de çok zor bir iş.
VAR çok az müdahale etmeli. Belli bilinen dört konu var. Bana göre VAR’ın eksikliği bunların dışına fazla miktarda taşıyor olması.  
Ortak akıl, bazen bir kararlılık gösteremiyor. Bu işe çok erken başlandığı inancındayım. Bir yıl deneme süresi olmalıydı. Kulüpler, taraftar, medya bu süreci izlemeliydi. Bu neticede insan işi. Makine değil. Bir deneme süresi olsaydı, bu sürede hakemler yetişirdi.”

1990 - 1991’in derbi hakemleri
* Trabzon-G.Saray (Sadık Deda)
    G.Saray-Trabzon (Sadık Deda)
* F.Bahçe-Trabzon (Hasan Ceylan)
    Trabzon-F.Bahçe (Engin Kurt)
* Beşiktaş-G.Saray (Yusuf Namoğlu)
      G.Saray-Beşiktaş (Ahmet Çakar)
* F.Bahçe-G.Saray (Erman Toroğlu)
      G.Saray-F.Bahçe (Ülkü Tırpancı)
* Beşiktaş-F.Bahçe (Özcan Oal)
      F.Bahçe-Beşiktaş (Özcan Oal)
* Beşiktaş-Trabzon (Sadık Deda)
      Trabzon-Beşiktaş (Yavuz Karaozan)

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.