Abdestsiz namaz kılan...

A -
A +
Abdestsiz olduğunu bilerek zaruretsiz namaz kılanın imanı gider!
 
 
Sual: Abdestinin olmadığını bildiği hâlde, bu şekilde abdestsiz olarak namaz kılan kimsenin imanı gider mi?
Cevap: Bu konuda Halebî-i sagîrde buyuruluyor ki:
“Abdestin farzları, sünnetleri, edebleri ve müfsitleri, yasak olan şeyleri vardır. Abdestsiz olduğunu bilerek zaruretsiz namaz kılan kimsenin imanı gider, kâfir olur. Namaz kılarken abdesti bozulan Hanefi, hemen omuzuna selam verip, namazdan çıkar. Vakit çıkmadan abdest alıp, namazını baştan tekrar kılar. Mâlikî mezhebinde veya taklid ediyorsa, namazı bozulmaz. O anda özür sahibi olur.”
Sual: Namazlardaki rekatlerin başlangıcı ve bitiş yerleri nerede başlar ve biter?
Cevap: Birinci rekat, namaza durunca, diğer rekatler ayağa kalkınca başlar ve tekrar ayağa kalkıncaya kadar devam eder. Son rekat ise, selam verinceye kadar devam eder. İki rekatten az namaz olmaz. Akşamın farzı ile vitirden başka, her namaz, çift rekatlidir. İkinci secdeden sonra, çift rekatlerde oturulur.
Sual: Namaz kılarken göğsün kıbleden çevrilmesi ve namaz içinde öne doğru biraz yürümenin namaza zararı olur mu?
Cevap: Namazda özürsüz olarak, göğsünü kıbleden çevirince, namaz hemen bozulur. Yüzünü, başka uzvunu çevirmek ise bozmaz, mekruh olur. Elinde olmayarak çevrilince, bir rükün devam ederse, bozar. Kıbleye karşı bir saf, bir buçuk metre kadar yürüyünce bozulmaz. Kıbleye karşı değilse veya kıbleye karşı devamlı olarak daha çok yürürse, bozulur. Bunun için, yürüyerek namaz kılmak caiz değildir.
Sual: Necaset bulunan yere temiz bir şey sererek bu necasetin üstüne serilen temiz şey üzerinde namaz kılınabilir mi?
Cevap: Namaza necis yerde durmak ve secde etmek, namazı bozar. Necis yere temiz bir şey serilirse, bozulmaz. Giyilmiş olan ayakkabı, elbise, insanın derisi demektir. Palto ucunu pis yere getirip secde edilemez. Paltoyu çıkarıp da sermelidir. Necaset bulaşmış ayakkabı ile cenaze namazı kılınmaz.
Sual: Abdestinin olup olmadığında veya namazdaki rükünlerde şüpheye düşen nasıl hareket eder?
Cevap: Bir kimse, İftitah tekbirini söyledi mi, abdesti var mı, elbisesi temiz mi, başını meshetti mi diye şüphe ederse, ilk olarak şüphe etti ise, namazı bozup tekrar kılar. Abdest almaz. Elbisesini yıkamaz. Her zaman şüphe ediyorsa, namazı bozmaz, tamamlar.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.