Karanlıklar filozofu

A -
A +
Dünya onu Yahudi asıllı Fransız filozof olarak biliyor ama o işi gücü bırakmış nerede bir operasyon varsa orada resim veriyor. İslam dünyası ve Orta Doğu’da bir gelişme olduğunda hemen orada peyda oluyor. Bir bakıyorsunuz Irak’ın kuzeyinde bağımsızlık referandumu yapılırken Mesut Barzani’nin yanında, bir bakıyorsunuz Afganistan’ın Pençşir Vadisi’nde Ahmet Mesud’un yanında. İç savaş ve istikrarsızlığın kol gezdiği yerlerde cirit atıyor. Adam alanı boş bırakmıyor. Alanla da yetinmiyor, Fransa’ya döndüğünde Karabağ meselesinde olduğu gibi imza kampanyalarına öncülük ediyor. Karar alıcıları yeni bir operasyon için harekete geçirmeye çalışıyor. Yaptıklarından filozof değil de daha çok operasyon çocuğu olduğu anlaşılıyor.
2003’de Irak’ın ABD tarafından işgali sırasında pis/karanlık işlerin arkasındaki adam olarak bilinen ve “Karanlıklar Prensi” olarak anılan Neoconların önde gelenlerinden Richard Perle vardı hatırlarsanız. Aynı onun gibi şimdi “Karanlıklar Filozofu”nun faaliyetlerini izliyoruz. Yaptıkları işler nedense Fransa ve İsrail tarafından memnuniyetle karşılanıyor.
Kimden mi bahsediyoruz?
Tahmin edeceğiniz gibi Bernard Henri Levy’den.
Geçmişte zaman zaman aktivist özelliğini gösteren işlerin içinde yer alsa da, Bernard H. Levy karanlık işlerin içinde/göbeğinde olduğunu gösteren ilk resimleri Irak’ın kuzeyinde verdi. 2017 yılında Irak’ta Kürt Bölgesel Yönetimi hem Irak’ı hem de bölgeyi yeni bir açmaza sokacak potansiyel taşıyan tek taraflı bir adım atarak bağımsızlık referandumuna gitti. İşte meşhur “filozof” burada peyda oldu. Levy, tabloda elma kesen Barzani’nin kulağına “fısıldayan adam” görüntüsündeydi.
Karanlıklar filozofu
Orta Doğu ve İslam dünyasında bu kadar iş varken Levy boş durur mu?
Bu defa Bernard H. Levy, Fransa’nın da önde olduğu bir operasyonla Kaddafi’nin yönetimden uzaklaştırılmasından sonra iç savaş yaşayan Libya’da kendini gösterdi. 2020 yılında Misrata’da göründü. Birleşmiş Milletler tarafından tanınan Ulusal Mutabakat Hükûmeti’nin karşısında yer alan isyancılarla resim verdi. Başkanlık Konseyi, İletişim Ofisi aracılığıyla Levy’nin ziyaretinden duyulan rahatsızlığı dile getirdi ve soruşturma başlatıldığını duyurdu.
 
Karanlıklar filozofu
Levy’nin karanlık işlerin peşinde olduğunun son görüntüsü Afganistan’ın Pençşir Vadisi’nden geldi. Taliban’ın beklenmedik bir şekilde son olarak Afganistan’ın başkenti Kâbil’i ele geçirmesiyle gelişen yeni sürecin dışında kalmak istemeyen “Karanlıklar Filozofu” hemen soluğu daha önce öldürülen Tacik Lider Şah Mesud’un oğlu Ahmet Mesud’un yanında aldı. Hemen yanında yer aldı derken Pençşir Vadisi öyle her isteyenin kolayca ulaşabileceği bir yer anlamına gelmesin. İstikrarsızlığın kol gezdiği, insanların Afganistan’ı terk etmek için uçak kanatlarına ve tekerleklerine yapıştığı ve bu insanların düşerek can verdiği bir zamanda bakıyorsunuz “Büyük filozof” Bernard H. Levy, Ahmet Mesud’un yanına kurulmuş, meyveler eşliğinde kulağa fısıldıyor.
 
Karanlıklar filozofu
Yaptığı ziyaretler dışında, Levy Fransa’ya döndüğünde de boş durmuyor. Bölgeyle ilgili ortalığı karıştırıcı, iç savaş çıkarıcı veya körükleyici yazılar yazıyor ya da imza kampanyalarına öncülük ediyor. Bölge için her olumsuz gelişmeyi fırsat olarak gören “fitne ateşine odun taşıyan filozof” uygun ortam bulduğunda durur mu?
Irak’ta Kürt Bölgesel Yönetimi’nde yapılan bağımsızlık referandumu akim kalınca, Levy Suriye’deki PKK/PYD/YPG ile ilgilenmeye başladı. Terör örgütünün Suriye’deki faaliyetlerini meşru gösteren yazılar yazdı. Filozofluğu unutup, PYD/YPG’yi “Batı’nın kurtarıcısı” rolünde göstererek reelpolitiğin dibine vurmaya başladı. Terör örgütünün insan hakları ihlallerini, etnik temizlik faaliyetlerini ve suikastları anlatan uluslararası raporları göz ardı ederek onlara kucak açtı. Türkiye’nin terör örgütüne karşı faaliyetlerini karalayan yazılar kaleme aldı.
Levy, aynı karanlık tavrı İkinci Karabağ Savaşı sırasında da gösterdi. Azerbaycan toprakları Ermenistan işgalindeyken sesi çıkmayan ve bundan mutluluk duyan “Karanlıklar Filozofu”, Azerbaycan, Ermenistan işgalindeki topraklarını kurtarmak için harekete geçtiğinde işgalcilerin yanında yer aldı.
Levy, kendi gibi düşünenlerle bir araya gelerek Dağlık Karabağ’ın bağımsızlığının tanınması için hükûmete çağrı yaptılar. Karabağ’da Ermenistan işgalini desteklerken Azerbaycan’ın kendi topraklarını işgalden kurtarmak için yürüttüğü faaliyetleri yasa dışı olarak gördüler.
Anlayacağınız,
“Karanlıklar Filozofu”nu biz daha çok göreceğiz…
Adam;
Kaos seviyor,
Teröristlerle iş tutuyor,
İç savaşa bayılıyor,
İstikrarsızlıktan heyecan duyuyor,
Bataklıktan besleniyor.
Fitne olmadan yaşayamıyor.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.