HDP ile kurumsal ilişkinin anlamı

A -
A +

Açıkça kabul etmeseler de Millet İttifakı’nın HDP ile yürüttüğü bir iş birliği var. Söz konusu iş birliğinin sürdürülmesinde İttifak'ın amacı siyasi avantaj sağlamak olabilir. Ülkedeki siyasi denklemde HDP ile birlikte yürümenin siyasi kazancı olacağı düşünülebilir. 

Fakat şunun bilinmesinde fayda vardır: HDP ile ilişki siyasi amaçla yapılsa da sonuçları siyasetin çok ötesinde olacaktır. Ülkenin iç ve dış politikasında ciddi sorunlara neden olacak ve maliyet çıkaracak bir sürecin önünün açılacağını göz ardı etmemek gerekir. 

İş birliği yaparken bırakın HDP ile ilgili dışarıdan söylenenleri, sadece HDP’lilerin kendileriyle, PKK terör örgütü ve içeride ve dışarıdaki bileşenleriyle ilgili söylediklerine ve yaptıklarına bakın, ona göre hareket edin.  

Hiç zorlanmadan, vakit kaybetmeden ve kimseye ihtiyaç duymadan kesin bir kanaate varacaksınız.  

Tabii böyle bir niyetiniz varsa. 

Amaç halkı kazanmak olmalı, HDP’yi değil

Siyasi partiler ve ittifaklar ülke ve bölge için hayırlı bir iş yapmak istiyorlarsa doğrudan halkla ilişki yürütmeliler. Adım adım şehirleri, ilçeleri ve köyleri gezmeliler. Siyaset yaparken aracı kullanmamalılar. Hele bu aracı terör vesayetinde siyaset yapan HDP hiç olmamalı. 

Maalesef, HDP ile Millet İttifakı’nın angajmanı bunun tersini söylüyor. HDP ile kurumsal ilişkinin tercih edildiği görülüyor.  

Siyasi avantaj sağlayacağım diye HDP ile yapılan/yapılacak iş birliği PKK terör örgütünün vesayetinde siyaset yapan HDP’ye alan açacaktır. Onun söylem ve eylemlerine meşruiyet sağlayacaktır. 

Bu yüzden, HDP dışındaki siyasi partilerin Doğu ve Güneydoğu’da varlık göstermeleri siyasi kazancın ötesinde millî birlik ve bütünlüğün sağlamlaştırılması için hayati derecede önem taşımaktadır.

Eğer muhalif partiler söz konusu bölgede rakip olarak sadece iktidar partisi olan AK Parti’yi hedefe koyup HDP ile iş birliğini yürütürlerse bölgeyi PKK vesayetindeki yapıya teslim etmenin yolunu açmış olurlar. 

Burada amaç sadece iktidar partisi olmamalı. Aynı zamanda bölge halkı üzerinde terör vesayetiyle baskı kurmaya çalışan HDP de diğer muhalif partilerin gündemini meşgul etmeli. 

Muhalefet partileri, siyasi muhalif olmakla ülkeye muhalif olmanın ayırımını gözden kaçırmamalı. Siz siyasi muhalif olabilirsiniz. Demokratik siyasetin gereği olarak muhalif olmak bir haktır. İş birliği yaparak bu demokratik hakkın kullanımını ülkeye muhalif olan bir yapının hizmetine sunmanın da ne anlama geldiğini bilmek gerekir. 

Söz konusu bölgede esas sorunun terör ve terör vesayeti olduğunu görmeden ve yıllardır ödenen büyük maliyeti göz ardı ederek nereye varacaksınız? 

HDP-PKK ilişkisini dikkate almadan HDP ile yapılacak bir iş birliği -ki şu an böyle bir sürecin işletildiği anlaşılıyor- bölgede terör vesayetinde siyaset yürüten HDP’nin önünü açacaktır. 

HDP, bölgede hiçbir siyasi oluşumun varlık göstermesini istemiyor. PKK ile angajmanını kullanarak bölgede kendi bileşenlerinin dışındaki siyasi ve sivil toplum oluşumlarının faaliyetlerini etkisiz kılmak için gayrimeşru yolları kullanmaktan geri durmuyor. 

Bu durumda, HDP ile sorgusuz sualsiz olarak kurulacak her ilişki ve yapılacak bir iş birliği HDP’ye “Mevcut hâlinle devam edebilirsin. Benim için sorun yok” demek anlamına gelir. 

Küçük siyasi çıkarlar uğruna iktidar karşıtlığı üzerinden yapılan iş birliği bölgenin HDP ve bileşenlerinin inisiyatifine bırakılmasının önünü açar. Anlayacağınız bölgeyi HDP’nin tekeline vermiş olursunuz.  

Böyle bir sonucun olmasını istemiyorsanız bölgede tek rakibiniz iktidar olmamalı. Aynı zamanda HDP ve bileşenlerinin söylem ve eylemlerine karşı da bir politikanız olmalı.  

Yoksa son birkaç yıldır kurulmuş olunan ilişki tarzı sürdürülecek olursa, HDP ve bileşenlerinin ayrıştırıcı siyasetinin önündeki engelleri teker teker temizlemiş olursunuz. 

HDP, iş birliğinden aldığı güçle hem içeride hem de Suriye ve Irak’ta Türkiye aleyhine yürütülen maliyetli politikalarına devam imkânı elde eder. 

Bu arada, ABD’nin bölgede oluşturmak istediği PKK güdümlü bir yapının önündeki temizliğe de katkı sağlamış olursunuz. 

Bölgesel gelişmelere HDP merceğinden bakmak istemiyorsanız mevcut yaklaşımınızı gözden geçirmeniz gerekebilir. 

Tercih sizin...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.