Her gün beş vakit namazın farz olduğuna dair...

A -
A +
"Bir kadın, beş vakit namazı kılar, orucunu tutar, kendisini yabancılardan korur ve kocasına itâat ederse, Cennete istediği kapıdan girer."
 
 
Dünkü makalemizde, her gün beş vakit namazın farz olduğuna dâir, bazı hadîs-i şerîfleri ve kaynaklarını zikretmiştik. Bugün, diğer bazı hadîs-i şerîflere de temâs edelim:
"Farz olduğuna inanıp, abdest ve vakitlerine, rükû ve sücûduna riâyet ederek, beş vakit farz namaza devam edene, Cennet vâcib, Cehennem harâm olur." [Taberânî]
"Allah için ibâdetinizi ihlâslı yapın. Beş vakit namazı kılın, gönül hoşluğu ile malınızın zekâtını verin, ramazân orucunu tutun, hacca gidin, böylece Rabbinizin cennetine girersiniz." [Taberânî]
"Kıyâmette herkes korku içinde iken, korkmayacak olan üç grup insandan biri, sırf Allah rızâsı için, her gün beş vakit namaza çağıran müezzindir." [Taberânî]
"Bir kadın, beş vakit namazı kılar, orucunu tutar, kendisini yabancılardan korur ve kocasına itâat ederse, Cennete istediği kapıdan girer." [İbn-i Hibbân]
"Beş vakit namazı, ilk tekbîre yetişerek, kırk gün, cemâatle kılana Cennet vâcibdir." [Ebû Ya’la]
"Herkes bozulunca, beş vakit namazı cemâatle kılana, her gün, yüz şehîd sevâbı yazılır." [İbn-i Nasr]
"Beş vakit kılınan namazların adedi ne kadardır, bunların kaçı farz, kaçı vâcip ve kaçı sünnettir?" diye bir suâl sorulacak olursa, şunu söyleriz:
Beş vakit kılınan namaz, kırk rek'at etmektedir. Bunlardan onyedi rek'atı farzdır. Üç rek'atı vâcibdir. Yirmi rek'atı sünnettir. Beş vaktin her birinde, sünnet namaz kılmak da emrolundu. Sünnetler, farzdan başka oldukları için, bunlara ayrıca niyet edilir.
Hanefi’de seferde 4 rekatlık farzları, iki rekat kılmak vâcip, Mâlikî’de, meşrû yani günâh olmayan seferde 2 kılmak sünnet, Şâfiî ve Hanbelî’de, 2 veya 4 kılmak da câizdir.
Peygamber Efendimizin kıldığı nâfilelerin [sünnetlerin] önemi büyüktür. Hadîs-i şerîflerde buyuruldu ki:
"Cemâatle kılınan namaz, yalnız kılınan namazdan 27 derece daha faziletlidir." [Buhârî]
"Her gün, öğlenin farzından önce 4, öğle ve akşam ve yatsının farzından sonra 2, sabahın farzından önce 2 rekat olmak üzere 12 rekat nâfile [sünnet] kılan, Cennete girer." [Ebû Dâvûd]
Resûlullah, öğlenin dört rekat olarak kıldığı ilk sünneti için, "Bu vakit, göklerin kapılarının açık olduğu zamandır. Bu vakitte, iyi bir amelimin Arş'a çıkmasını isterim" buyururdu. (Tirmizî)
"Öğlenin farzından önce ve sonra 4 rekat [sünnet] kılmaya devam edenin Cehenneme girmesi haramdır." [Nesâî]
Resûlullah Efendimizin hangi namazı daha çok sevdiği ve ona devam ettiği sorulduğunda, Hazret-i Âişe vâlidemiz, "Öğleden önce 4 rekat [sünnet] kılardı, kıyâmlarını uzatır, rükû ve secdelerini güzel yapardı" buyurdu. (İbni Mâce)
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.