TRUMP, OBAMA’YI KEŞFETTİ!

A -
A +
Donald Trump’ın Osaka’da yapılan G20 zirvesinde Türkiye ile alakalı olarak söylediklerinin özü şöyledir:
-Türkiye, Obama zamanında bizden Patriot füzeleri satın almak istedi fakat satmadılar. O da gidip başka yerden aldı. Bu gerilimde Erdoğan’ın suçu yok. O’na adaletsiz davranıldığını düşünüyorum.
Sn. Trump, bu konuşmayı hem basına ve hem de ikili görüşmede Sn. Erdoğan’a yapmıştır. Ne var ki bu cümleler, Başkan Trump ve Amerikan yöneticilerinin bir-iki yıldan düne kadar yaptıkları konuşmalarla çelişmektedir.
Trump ve adamları, Rusya’dan S-400 füzeleri almamamızı, ısrarımız hâlinde F-35 uçaklarının da verilmeyeceğini söylüyor, aksinin yapılması hâlinde ambargoya maruz kalacağımızı ima ediyorlardı. Bu ima da piyasaları tedirgin ederek dövizi yükseltiyordu.
Bizim taraftaysa Cumhurbaşkanı ve ilgili Bakanlar, S-400’lerin savunma füzesi olduğunu ülkemizi müdafaa mecburiyetinin bulunduğunu, stratejik ortağımızın parası mukabili bile Patriot satmaması yüzünden bu yola gittiğimizi, F-35’in bu işe karıştırılmasının yanlış olduğunu, bizim bu uçaklar için bugüne kadar 1.4 milyar dolar ödediğimizi, Patriot üretim projesinde müşteri değil üretici ortak olduğumuzu mükerreren tekrarlıyorlardı.
Trump, G20 Zirvesi münasebetiyle bulunduğu Japonya’nın Osaka şehrinde basına mülakatıyla Erdoğan’la olan konuşmasında şaşırtıcı biçimde bize hak veriyordu. Orada da kalmıyordu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki devlet arasındaki 75 milyar dolarlık ticaretten söz ederken Başkan Trump hemen atılıyor bu meblağın 100 milyar dolara çıkacağını haber veriyordu.
Zaten her zaman ve hep şaşırtan Trump, bu defa da Japonya’da şaşırtmıştı. Sanki kendinden önceki Başkan Barack H. Obama’yı yeni keşfetmişti. O’na göre “hain Obama” Türkiye-ABD münasebetlerini zora sokmuştu.
Evet; Obama’nın bu kötüleşmedeki payı ortadadır. Ama tek mes’ul kişi o mudur? Beyaz Saray, Pentagon, Amerikan hariciyesi, itirazlarımızı ne zaman anladılar, taleplerimize ne zaman karşılık verdiler?
Türkiye’ye Patriot satmayan Amerika, Suriye’nin kuzeyinde bir Kürt devleti inşa etmek için PKK/PYD-YPG’ye büyük bir orduyu donatacak denli her nev’i silahı veriyordu.
Trump yönetimi, PYD’yi silaha boğarken stratejik müttefiki Türkiye’ye karşı hiç de dostane olmayan davranışlar içindeydi. En son olarak daha bir ay önce F-35 eğitimi alan pilotlarımızı geri gönderdiler.
Bu yüzden Trump’taki bu değişiklik Türkiye kamuoyunda sorgulanacaktır. Üstelik gülücük saçıp, mavi boncuk dağıtmayı yalnızca Ankara’ya karşı da yapmadı. Kuzey Kore’ye kadar ihtilafta olduğu herkese karşı yaptı.
Bizimle alakalı tavrı tahlil edilirse şunlar düşünülebilir:
-Suriye’nin kuzeyinde gerekli miktarda silah yığınağı yapılmış olduğundan Türkiye’nin S-400 almasının kaygılanacak bir tarafı kalmamıştır.
-Bu şartlarda Ankara’yı S-400 almaktan vazgeçirmek mümkün görünmemektedir. Bu yüzden boşa ısrar etmek bir fayda getirmeyecektir.
-G20 diplomatik bir dilin konuşulduğu yerdir… Konuşulanlar, orada kalır.
-Trump, 2020 Başkanlık seçimi sathı mailine girmiştir. Bu dönem yumuşama ve taviz ister.
Asya’nın en doğusunda yapılan bu konuşma, en batıdaki Türkiye’de altın ve dövizi düşürmüş, borsayı yükseltmiştir. Bu, iyi bir gelişme ama muhatap taraftan emin değiliz. Ayranı üfleyerek içmekte fayda var. Unutmamalı ki Trump, Obama’yı yeni keşfetmedi.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.