Sincar Harekâtı

A -
A +

Millî Savunma Bakanımız Hulûsi Akar, beraberindeki hey’etle birlikte Bağdat’ta Irak Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Savunma Bakanıyla çok mühim bir görüşme yaptı. Vaki ziyaret Irak Türkmen liderlerinin idam edilerek şehîd düştükleri takvime denk geldiği gibi ABD’nin bölgeye onlarca tır silah ve mühimmat sevk ettiği ve Beyaz Saray’da yönetim değişikliği tarihine de denk gelmektedir.

Kandil’de tutunamayacağını anlayan PKK, bu defa Sincar’ı merkez edinmiştir. O silah ve mühimmat sevkiyatı buraya yapılmaktadır. Hâlbuki derin Amerika, PKK’yı gözden çıkarmış, bu Soğuk Savaş dönemi örgütünün üstünü çizmiştir. Onun yerine kendi PKK’sını yani PYD’yi ikame etmektedir. Pentagon, adı geçen yapıyı mutasyona zorlayarak PYD’leştirip bu örgütü, hâkim meşru güç kılma çabasındadır. PKK’nın devamı olan PYD’yi şimdiye dek hem Suriye’nin kuzeyinde ve hem de Irak’ın kuzeyinde besleyip palazlandırmıştır. Bugün Sincar ve havalisindeki bu Kürtçü bölücü örgüte ait silahlı militan sayısı 100 binli bir rakamla ifade edilmektedir.
Böyle bir iş birliği ve buna bağlı olarak gayrı kanuni bir ordulaşma, Türkiye, İran, Irak ve Suriye’nin aleyhinedir. Ülke toprakları, örgüt tarafından işgal edilmişken Suriye ve Irak PKK/PYD’ye karşı bir şey yapamamaktadır. Irak, ürke ürke de olsa Erbil Bölge Hükûmetiyle de ortak çalışarak silahlı unsurlarıyla bu örgüte müdahale etmeye teşebbüs etse de bir varlık gösteremiyor. Türkiye, yaptığı 3 Harekâtla Suriye’nin kuzeyinde emrivaki ile bir Kürt terör koridorunda güdümlü bir devletçik kurulma çalışmalarını bozmuş ve böylece Şam idaresine rağmen Suriye’nin üniter yapısını ve ülke birliğini kurtarmıştır. Şimdi aynı durum Irak için mevzubahistir. Irak’ın toprak bütünlüğünü de biz kuracağız. Türk Hey’eti Bağdat’ta muhataplarına üstüne basa basa Irak’ın parçalanmasına karşı olduğumuzu bir kere daha anlattıktan sonra tehlikeyi resmetmiş ve Suriye ve herhâlde Karadağ Zaferi örneğini vermişlerdir.
O masadaki tekliflerimiz şunlardır:
-Bu musibeti, Sincar ve çevresinden siz söküp atın. Şayet buna imkânınız yoksa inisiyatif sizde olmak üzere birlikte hareket edelim veya bırakın biz gerekeni yapalım…
Merkezî Hükûmet’ten yarım ağızla "haklısınız" demenin dışında bir karşılık almadığımız görülüyor. Nitekim kısa süre evvel de Cumhurbaşkanı Sn. Berhem Salih, Ankara’ya gelmiş ve çok iyi ağırlanmıştı. Ama burada da ele-avuca gelir bir sonuç kaydedildiğine dair bir açıklama göremedik.
Irak Hükûmetinin cesur davranamamasının çok sebebi vardır:
Bu ülke de Osmanlı’dan sonra gün görmeyenlerdendir. Bugün Irak, çoklu işgal ve tehdit altında yaşıyor. Çok şiddetli bir travma geçirmiştir. Amerikan işgali bitmediği gibi terör örgütü de Irak topraklarını keyfince kullanmaktadır. Diğer yandan işini hep saman altından yürüten İngiltere, Kerkük ve çevresine dişlidir. Kendine has hesaplar içindeki İran, Suriye, Lübnan ve Yemen gibi ve fakat buralardan daha fazla olarak güdümündeki el-Haşdi eş-Şâbi milisleri ve Şia itikadıyla ağırlıklı bir şekilde Irak’tadır.
Birinci ve İkinci Körfez Harekâtı veya Amerikan işgali, Arap Baharından önceydi. Bu güya Arap Baharı, girdiği her Arap bölgesine dondurucu kış olduğundan çok önce, bu işgal, Irak’a felaket oldu, devlet ve milletin itibarıyla oynandı.
Bu sebeple Hükûmetinin mütereddit hâlini yadırgamamalı. Kendi başlarına bir şey yapamayacakları tecrübeyle sabit. Zamanın aksini gösterme ihtimali düşünülse bile müşterek harekât teklifimiz de malum sebeplerle pek mümkün gözükmüyor. Ancak gerek Erbil mahallî Kürt yönetimi ve gerekse Bağdat bize zorluk da çıkarmayacaklardır. Zaten bu da yeter. Onun için o vakte kadar hazırlıklar görüldükten sonra karlar eriyip de mart ve bilhassa nisan gelince bu defa da Sincar Harekâtı’nı yapacağız diye düşünüyoruz. Joe Biden kabinesinden Dışişleri Bakan namzedi Antony Blinken’in; daha yerine oturmadan S-400’leri bahane ederek Türkiye’ye "sözde stratejik müttefik" deme talihsizliğine düşmesi boşa değildir.
Sincar Harekâtı şu veya bu ayda ama muhakkak olacaktır. Bu Türk Baharıdır. Bu bahar, girdiği yere felâket değil, huzur ve yaşanası hayat sebebidir.
Sincar Harekâtı’nın Washington, Paris, Londra, kısmen Moskova ve Körfez’in küçük merkezlerinde çok yankı yapacağı açıktır.
2021’e damgasını vurur…
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.