Sorular ve cevaplar

A -
A +
Şu ana kadar ebeveynler tarafından bana yöneltilen soruları düşündüğüm zaman, üç soru çok belirgin bir şekilde ön plana çıkıyor.
1- Ya hocam, şu İngilizce olayını bir türlü halledemedik. Nasıl öğreneceğiz bu işi?
2- Tavsiye edebileceğin çocuk kitapları var mı?
3- Çocuğu bir türlü tabletten vazgeçiremiyoruz. Sen bu konuda kitap falan da yazmışsın galiba. Ne yapabiliriz?
 
Birinci soru
 
İngilizce öğrenmek için tavsiye isteyenlere genelde şunu söylüyorum;
“Her insan dil öğrenme kabiliyetiyle doğar. Öyleyse sen de doğuştan bu işe kabiliyetlisin. Şöyle de söyleyebiliriz. Bir bisiklet almışsın. Evinde duruyor. Yıllardır herkese bisiklete binmeyi nasıl öğrenebileceğini sorup duruyorsun. Artık sormayı bırak ve seleye otur. Yardım edecek ve ilk denemelerde seni tutacak birisi varsa ne âlâ... Fazla düşmezsin. Ama kimse yoksa bile biraz sağın solun morardıktan sonra mutlaka öğrenirsin.”
Bisiklet örneği insanların hoşuna giderse, genelde coşup şöyle devam ediyorum;
“Çoğu okulda ve kursta bisiklet sürmeyi öğretmeyi iddia edenler, öğrenciyi o seleye bir türlü oturtmuyorlar. Bisikletin tekerinin yarı çapı, pedala kaç kg kuvvet uygularsan kaç km hıza ulaşabileceğin, denge kuramları vs. derken herkes bisiklet uzmanı oluyor. Ama dersler bitince bisikletin selesine oturanlar, daha ilk denemede iki seksen yere uzanıyor ve şaşırıyorlar. En ağır İngilizce gramer konularıyla dolu bir testten 100 alıp, Simple Present Tense ile bir cümle kuramayan kişinin hâli de işte aynen böyle. Onlar da şaşırıyorlar. Hâlbuki şaşıracak bir şey yok. Çünkü bu kadar işin fiziğiyle uğraşırsanız teorik bilgiyi alır, pratikte çuvallarsanız.”
Tabii bisikletten bu kadar çok bahsedince bazen işler karışıyor ve karşımdaki kişi, “Hocam, harika! Peki, İngilizce olayını nasıl halledebiliriz?” diye soruyor.
İşte o zaman canım sıkılıyor.
 
İkinci soru
 
Çocuklara uygun kitap tavsiye etmekte biraz zorlanıyorum. Kendi yazdığım kitapları söylemek pek sempatik olmuyor. Zaten söyleyince, “PDF’ini bana WhatsApp’tan atar mısın?” falan diyenler oluyor. O yüzden bu soruya da şöyle cevap veriyorum;
“Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü var. Bu birim 0-6 yaş grubu için bir kitap listesi hazırlamış. Alanın uzmanları ve çeşitli üniversitelerin görüşleriyle hazırlanan listede 400’den fazla kitap var. Bakanlığın sitesinde bu kitapların millî, manevi değerleri açısından ele alındığı, şiddet içeren kitapların asla listeye dâhil edilmediği, müstehcenlik veya cinsel istismar gibi içeriklerin çok titiz bir şekilde elendiği yazıyor. Arama motoruna 'çocuk dostu kitap listesi' yazınca bu listeye ulaşabilirsin.”
 
Üçüncü soru
 
Bu soruyu soran kişiye, çocuğu tabletin başından kaldırabilmek için önce yetişkinlerin telefonun başından kalkması gerektiğini söyleyip ayarı veriyor ve sonra şöyle devam ediyorum;
“Size şimdi üç tane web sitesinden bahsedeceğim. Bu siteleri ziyaret edip birkaç saat harcarsanız, birçok sorunun cevabını bulabilirsiniz. Birincisi; guvenlinet.org.tr. Bu sitede hem çok yararlı bilgiler hem de alan adı profil kontrolü yapılan bir bölüm var. Buraya istediğiniz adresi yazıyorsunuz, size bu sitenin aile veya çocuk profillerinde hangisine ait olduğunu söylüyor. Ayrıca sadece bir SMS atarak ücretsiz olarak nasıl güvenli internet hizmeti alabileceğiniz anlatılıyor. Güvenli internet hizmetinde çocuk profilini seçenler için, 'Oyun siteleri, sosyal medya siteleri veya sohbet sitelerine girişi engelleme' gibi seçeneklerin nasıl kullanılacağı izah ediliyor. İkinci web sitesi ise; guvenlioyna.org.tr. Bu sitede intihara sürükleyen sözde oyun akımları ve çocuklarımızı bu oyunlardan nasıl koruyabileceğimize dair yazılar, dijital oyun incelemeleri, çocuklarla birlikte oynanabilecek dijital oyunlar ve farklı oyunlarla ilgili uzman raporlarına kadar birçok şeyi bulabilirsiniz.”
Aslında bu cevabı verirken şunu da söylemiş oluyorum: “Çocuğu tabletten vazgeçirmek gibi bir seçeneğiniz yok. Bari güvenliğini sağlayın ki içiniz biraz rahat olsun.”
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.