Her hayırlı işe Besmeleyle başlamalıdır

A -
A +
Resûlullah “sallallahü aleyhi ve sellem” buyurdu ki: (Eve girerken Besmele çekilirse, şeytan “Bu eve girmeme imkân yok” der, dönüp gider.)
  Besmelenin önemi -1- Besmele (Bismillâhirrahmânirrahîm) demektir. Besmelenin manası, “Her var olana, onu yaratmakla ve varlıkta durdurmakla, yok olmaktan korumakla iyilik etmiş olan Allahü teâlânın yardımı ile bu işimi yapabiliyorum” demektir. Her hayırlı işe Besmeleyle başlamalıdır Peygamberimiz "sallallahü aleyhi ve sellem" buyurdu ki: (Besmele ile başlanmayan her mühim iş bereketsiz olur.) [Beyheki]
(Besmeleyle yenen yemek bereketli olur.) [İbni Mace]
(Eve girerken Besmele çekilirse, şeytan, “Bu eve girmeme imkân yok” der, dönüp gider.) [Tibyan]
(Sıkıntıya düşen, “Bismillâhirrahmânirrahîm ve lâ havle ve lâ kuvvete illâ billahil aliyyil azîm” derse, her türlü sıkıntıdan kurtulur.) [Deylemi]
"Resûlullah efendimiz, Besmele çekip suyu üç nefeste içer, bitince Elhamdülillâh derdi." (İ. Sünnî)
(Şeytandan korunmak için yemek yerken, istirahat ederken ve gece yatarken Besmele çekin!) [Taberanî]
(Kapısını besmeleyle kapatan şeytandan korunur.) [İ. Hibban]
(Şeytandan korunmak için, eve girerken selam verin ve yemeği besmeleyle yiyin!) [Taberanî]
(Evden çıkarken “Bismillahi, tevekkeltü alallah, lâ havle ve lâ kuvvete illâ billah” diyen, tehlikelerden korunur ve şeytan ondan uzaklaşır.) [Tirmizi] (Yemek ayrı değil beraber yenir ve Besmele çekilirse, bereketli olur)  (İbni Mace)
(Hoca çocuğa Besmele okur, çocuk da söyleyince, Allahü teâlâ, çocuğun ve anasının ve babasının ve hocasının Cehenneme girmemesi için senet yazdırır.) [S. Ebediyye]
Her hayırlı işe besmele ile başlanır. Hayvan keserken, av hayvanına ok atarken ve ava öğretilmiş köpeği gönderirken (Bismillah) veya (Allahü ekber) demek vaciptir. Besmeleyi, (Bismillâhirrahmânirrahîm) diye tam söylemek de olur. Abdest almaya, yemeye ve içmeye, her hayırlı ve faydalı işe başlarken Besmele çekmek sünnettir. Namazın her rekatinde, imam ve yalnız kılanın Fatiha’dan önce Besmele okuması sünnettir. Fatihadan sonra Besmele çekmek lazım değildir. Çekilirse iyi olur. Yürümeye, oturmaya kalkmaya başlarken okumak mübahtır.
Bazı yerlerde Besmele okunmaz. Avret yerini açarken, necaset bulunan yere girerken Besmele çekmek mekruhtur. Berae [Tevbe] süresini evvelki süreye bitişik okurken Besmele çekmek mekruhtur. Sigara içmeye ve bunun gibi fena kokulu şeyleri, mesela soğan, sarımsak gibi şeyleri yemeye ve sakal tıraşı olmaya başlarken Besmele çekmek mekruhtur. Haram işlemeye başlarken Besmele çekmek haramdır.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.