Gençlikte kılınan namazın kıymeti

A -
A +
Gençlik çağında, insana  şeytan, nefis ve kötü arkadaş musallat olur. Ona ibadet yaptırmak istemezler. Genç, bunlara  uymayıp, namazını kılarsa, çok kıymetli olur.
 
Dinimizde, imandan sonra en kıymetli ibadet namazdır. Namaz dinin direğidir. Arabîde namaza (Salât) denir. Salât, aslında dua, rahmet ve istiğfar demekdir. Namazda, bu üç mananın hepsi bulunduğu için, salât denilmiştir. Allahü teâlânın en çok beğendiği ve tekrar tekrar emrettiği şey, beş vakit namazdır. Allahü teâlânın, Müslümanlara iman ettikten sonra en önemli emri, namaz kılmakdır. Dinimizde ilk emredilen farz da namazdır.
Kıyamette de, imandan sonra ilk soru namazdan olacaktır. Beş vakit namazın hesabını veren, bütün sıkıntı ve imtihanlardan kurtulup, sonsuz kurtuluşa kavuşur. Cehennem ateşinden kurtulmak ve Cennete kavuşmak, namazı doğru kılmaya bağlıdır. Doğru namaz için önce kusursuz bir abdest almalı, gevşeklik göstermeden namaza başlamalıdır. Namazdaki her hareketi en iyi şekilde yapmaya uğraşmalıdır.
Namazı doğru kılmakla şereflenen bir kimse, çirkin, kötü şeyler yapmaktan korunmuş olur. Ankebût sûresinin kırkbeşinci ayetinde mealen, (Doğru kılınan namaz, insanı pis, çirkin ve yasak işleri işlemekten korur) buyuruldu. İnsanı kötülüklerden uzaklaştırmayan bir namaz, doğru [kâmil] namaz değildir. Görünüşte namazdır. Bununla beraber, doğrusunu yapıncaya kadar, görünüşü yapmayı elden bırakmamalıdır. İslâm âlimleri, (Bir şeyin hepsi yapılamazsa, hepsini de elden kaçırmamalıdır) buyurdu. Sonsuz ihsan sahibi olan Rabbimiz, görünüşü hakikat olarak kabul edebilir. Böyle bozuk namaz kılacağına, hiç kılma dememelidir. Böyle bozuk kılacağına doğru kıl demeli, bozuk olanları düzeltmelidir. Bu inceliği iyi anlamalıdır.
Tehlike, korku bulunan yerde yapılan ibadetin kıymeti kat kat daha çok olur. Düşman saldırdığı zaman, askerin ufak bir iş görmesi, pek çok kıymetli olur. Gençlerin ibadet etmeleri de, bunun için daha kıymetlidir. Çünkü, nefislerinin kötü isteklerini kırmakta ve ibâdet yapmama isteğine karşı gelmektedirler. Gençlik çağında, insana musallat olan üç düşman, ona ibâdet yaptırmak istemez. Bunlar, şeytan, nefis ve kötü arkadaştırBütün fenalıkların başı, kötü arkadaştırGenç olan kimse, bunlardan gelen kötü isteklere uymayıp, namazını kılarsa, ibadetlerini terk etmezse çok kıymetli olur. Yaşlı kimsenin yaptığı ibadetten kat kat fazla sevap kazanır. Az ibadetine çok mükafat verilir.
Hülasa, ibadetlerin hepsini kendinde toplayan hayırlı amel, namazdır. Kıyâmette, imandan sonra ilk soru namazdan olacaktır. Doğru kılınan namaz, insanı çirkin ve yasak işleri işlemekten korur. Gençlikte yapılan ibadetin sevabı yaşlılıkta yapılandan kat kat fazladır. Onun  için beş vakit namazı kılmakta çok gayretli olmalıyız.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.