Tûl-i emel, kalp hastalıklarındandır

A -
A +
Uzun emel sahipleri, ibadetleri vaktinde yapmazlar. Tövbe etmeyi terk ederler. Kalpleri katı olur. Ölümü hatırlamazlar. Vaaz ve nasihatten ibret almazlar.
    Kibir, riya, kendini beğenmek, kıskanmak gibi kalp hastalıklarından biri de Tûl-i emeldirTûl-i emel, zevk ve safa sürmek için çok yaşamayı istemektir. İbadet yapmak için, çok yaşamayı istemek, tûl-i emel olmaz. Tûl-i emel sahipleri, ibadetleri vaktinde yapmazlar. Tövbe etmeyi terk ederler. Kalpleri katı olur. Ölümü hatırlamazlar. Vaaz ve nasihatten ibret almazlar. Hadis-i şerifte, (Lezzetlere son veren şeyi [ölümü] çok hatırlayınız) buyuruldu. Tûl-i emel sâhibi, hep dünya malına ve mevkiine kavuşmak için ömrünü harcar. Ahireti unutur. Yalnız zevk ve safasını düşünür. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:  (İnsanların en iyisi ömrü uzun ve ameli güzel olan kimsedir.)(İnsanların en kötüsü, ömrü uzun, ameli kötü olandır.) Tûl-i emelin sebepleri, dünya zevklerine düşkün olmak, ölümü unutmak, sıhhatine ve gençliğine aldanmaktır. Tûl-i emel hastalığından kurtulmak için, bu sebepleri yok etmek lâzımdır. Ölümün her an geleceğini düşünmelidir. Sıhhatin, gençliğin ölüme mâni olmadıklarını unutmamalıdır. Çocuklardaki ve gençlerdeki ölüm sayısının yaşlılardaki ölüm sayısından çok olduğunu istatistikler göstermektedir. Çok hastaların iyi olup yaşadıkları, çok sağlam kişilerin çabuk öldükleri her zaman görülmektedir. Hadis-i şerifte, (Ölümü çok hatırlayınız. Onu hatırlamak, insanı günah işlemekten korur ve ahirete zararlı olan şeylerden sakınmaya sebep olur) buyuruldu. Eshâb-ı kirâmdan Bera bin Âzib “radıyallahü teâlâ anh” diyor ki:  Bir cenazeyi götürdük. Resûlullah “sallallahü aleyhi ve sellem” kabir başına oturdu. Ağlamaya başladı. Mübarek gözyaşları toprağa damladı. Sonra, (Ey kardeşlerim! Hepiniz buna hazırlanınız) buyurdu. Ömer bin Abdülazîz “rahime-hullahü teâlâ”, bir âlimi görünce, nasihat istedi. O da, "şimdi halifesin, istediğin gibi emredersin. Yarın öleceksin" dedi. "Biraz daha söyle" deyince, "Âdem aleyhisselâma kadar, bütün dedelerin ölümü tattı. Şimdi sıra sana geldi" dedi. Halife, uzun zaman ağladı... Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:  (İnsanlara vaiz olarak ölüm yetişir. Zenginlik isteyene  kaza ve kadere iman etmek yetişir.)(Evlerinizi haram malzeme ile yapmayınız. Dininizin ve dünyanızın harap olmasına sebep olur.)(Cennete gitmek isteyen, uzun emel sâhibi olmasın. Dünya işleri ile uğraşması ölümü unutturmasın. Haram işlemekte Allah’tan hayâ etsin.) Hülasa, zevk ve safa sürmek için çok yaşamayı değil, ibadet yapmak için sıhhat ve afiyetle çok yaşamayı istemelidir...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.