Hastalıklardan, kaza ve belalardan korunmak için...

A -
A +
Hastalıklardan, bela ve musibetlerden korunmak için hem maddi hem de manevi sebeplere ve tıbbın bildirdiği tedbirlere yapışmak lazımdır.
 
İnsan hasta olmamaya  dikkat etmeli, tehlikeli ve zarar verecek şeylerden uzak durmaya çalışmalı. Hasta olan kimse, ilaç almalı, perhiz etmeli ve fakirlere sadaka adamalı ve sık sık sadaka vermelidir.
Allahü teâlâ her şeyi bir sebeple yaratır. Bir şeye kavuşmak için, bu şeyin yaratılmasına sebep olan şeyi yapmak lazımdır. Hastalıkların tedavisinde doktora gitmek, ilaç kullanmak, hastalığı önleyici tedbirlere yapışmak, maddi sebeplerdendir. İlaç kullanmak ve perhiz yapmak sünnettir. Vacip ve farz olduğu yerler de vardır.
Her şeyin yaratılmasında müşterek olan manevi sebep ise, sadaka vermek, yetmiş kere “Estagfirullah min külli mâ kerihallah” duasını okumaktır. Bu iki manevi sebep, maddi sebepleri bulmaya da yardım eder.
Hastalıklardan, sıkıntılardan kurtulmak için hem maddi hem de manevi sebeplere yapışmalıdır. Peygamberimiz “sallallahü aleyhi ve sellem” (Allahü teâlâ, her hastalığın ilacını yaratmıştır. Yalnız, ölüme çare yoktur.) ve (Hastalıkların başı, çok yemektir. İlaçların başı, perhizdir.) ve (Hastalarınızı, sadaka vererek tedavi ediniz!) buyurdu.
İslam âlimleri, dertlerden, hastalıklardan, sıkıntılardan korunmak veya kurtulmak için çeşitli duaları tavsiye etmişlerdir.
Hindistan evliyasının büyüklerinden Muhammed Osman Müceddidi’nin “Fevâid-i Osmâniyye” kitabında diyor ki:
“Şifa için, tövbe ediniz ve istiğfar duasını çok okuyunuz. Yani, “Estagfirullâhel'azîm ellezî lâ ilâhe illâ hüv el hayyel kayyûme ve etûbü ileyh” deyiniz! Ölümden başka bütün dertlere, hastalıklara karşı faydalıdır. Ölüm hastasının ağrılarını, sancılarını giderir, rahat can vermesini sağlar. Hûd suresinin 52. âyetinde mealen; (İstiğfar okuyunuz! İmdadınıza yetişirim) buyuruldu. Hadis-i şerifte; (İstiğfara devam edeni Allahü teâlâ dertlerden kurtarır) buyuruldu.”
İmam-ı Rabbanî hazretleri, ikinci cilt 87. mektubunda buyuruyor ki:
"Şunu da söyleyeyim ki, korkulu yerlerde ve zamanlarda emîn ve rahat olmak için (Li îlâfi) sûresini okumalıdır. Tecrübe edilmiştir. Her gün ve her gece, hiç olmazsa, onbirer defa okumalıdır."
İmam-ı Rabbanî “rahmetullahi aleyh”, talebeleri ile, uzak bir yere gidiyordu. Gece, bir handa kaldılar. (Bu gece, bu handa bir bela hâsıl olacak. Şu duayı okuyunuz!) buyurdu: (Bismillâhillezî lâ-yedurru ma’asmihî şey’ün fil-erdı velâ fissemâi ve hüves-semî’ul’alîm). Gece büyük yangın oldu. Bir odada eşyalar yandı. Bu odaya haber verilmemişti. Duayı okuyanlara bir şey olmadı. Bu dua, hadis-i şeriftir. Dertlerden, belalardan, hastalıklardan korunmak için, sabah ve akşam, İmam'ın bu sözünü hatırlayarak, üç kere okumalıdır.
 
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.