Gençler, tek binalık ticarethanelerden uzak durun!..

A -
A +

Bugün ofiste iş arkadaşımın ablasıyla bir konuşmasına şahit oldum. Şahit olduğum konuşma beni üniversite tercih dönemimde yaşadığım o stresli günlere götürdü. Ne günlerdi…

Arkadaşın yeğeni eşit ağırlık ve sayısal puan türlerinde iyi bir sıralama yapıyor. Çocuğun annesi de fikir almak için arkadaşımı arıyor. Konuşmada hukuk fakültesi, tıp, eczacılık, diş hekimliği… meslekler havada uçuşuyor. İstanbul büyük şehir fırsatlar çok, Bursa şöyle güzel, Ankara’da şu üniversite iyi... Bir de baktım ki konuşmaya ben de dahil olmuşum: Hukuk fakültesi de şu üniversitede iyi. Böyle uzun bir konuşma bir süre devam etti. Buraya kadar bunda ne var diyeceksiniz? Arkadaş telefonu kapatınca merakımdan sordum: Hukuk ve tıp birbirinden çok uzak meslekler. Yeğenin kararsız galiba. 

Cevap: Babası hukuk okusun istiyor, yeğenim ise tıp. Babasını ikna edemiyor, beni aramışlar…

            ***

Değerli anne babalar,

Çocuğunuzun tercih dönemine gelene kadar nasıl zorlu süreçlerden geçtiğinin en büyük şahidi sizsiniz, onu yeni streslere itmeyin.

Yıllarca çok çalıştı, çok emek verdi ama sınav sonucu beklediğiniz gibi mi gelmedi? 12 sene boyunca öğrendiklerini ondan birkaç saat içinde isteyen sınav sisteminin yükünü taşımanın zorluğunu anlamaya çalışın.

Çok emek verdiniz, onu belki de canınızdan çok seviyorsunuz ama hayallerinizi gerçekleştirme yükünü evladınıza yüklemeyi kendinize hak görmeyin. Bir gün siz bu dünyadan göçüp gittiğinizde onun mesleğiyle bir ömür boyu yaşamaya devam edeceğini unutmayın.

Çocuğunuz için ÖSYM milyonlar arasında sıralama yapıyor zaten, bir de siz komşunun, akrabaların, eşin dostun çocukları arasında sıralamaya sokup, kıyaslamalar yapıp onu rencide etmeyin.

Çocuğunuz ilköğretim ve lise eğitiminde tüm öğrendiklerinin birkaç saatte sorgulandığı o sınav saatinde belki de istediği performansı gösteremedi, bir sonraki sene için kendisine bir şans daha vermek isterse ona karşı çıkmayın.

Bu listeyi daha da uzatabiliriz. Çocuğunuzu en iyi tanıyan sizsiniz. Hayatının geriye kalan ortalama 50 yılını beraber geçireceği mesleğini seçerken ona destek olun. İnanın buna ihtiyacı var.

 

İTİRAF EDELİM Kİ BİRÇOĞUMUZUN MESLEĞİNİ REHBER ÖĞRETMENİMİZ SEÇTİ

 

Her kesim tarafından kabul edilen ülkemizin bir gerçeği var; eğitim sistemimizin yetersizliği.
Sınav odaklı bir sistemde, sıralama esaslı bir düzende çocuklarımız âdeta bir at yarışı koşusunda gibi mücadele veriyor. Zorlu sınav dönemleri onların psikolojilerini alt üst ediyor. İlkokulda iyi bir lise, lisede iyi bir üniversite kazanmak için sırtımızda çanta okul-dershane-ev üçgeninde çocukluk yıllarımız kayıp gitti, hâlâ da gidiyor. Ortalama ömrün 78 sene civarı olduğu ülkemizde geriye kalan ömrümüzün ortalama 50 senesinde günde minimum 8 saatimizi verdiğimiz mesleklerimizi ne kadar bilinçli seçiyoruz? Üniversite mezunları arasında bir araştırma yapılsa yüzde elliden fazlasının mesleğini rehber hocası seçmiş çıksa şaşırmam. Kendimden örnek vereyim, 24 tercihli listemde rehber hocamın son anda listeye eklediği 22. tercihime yerleştim. "Tuğba sen matematiği seviyorsun, son tercihlerine matematik mühendisliği yazalım" demişti ve ben de kabul etmiştim. Ve ben o yaşıma kadar bırakın matematik mühendisi olmayı mühendis olmayı bile aklımdan hiç geçirmemiştim :) 

Çok şükür ki şu an mesleğimi çok seviyorum ama mutsuz da olabilirdim. Bu çok riskli. Biz gençler meslek seçimlerimizde daha bilinçli olmalıyız.

 

NEREYİ YAZACAKSIN? 

"PUANIM NEREYE YETERSE ONU"

 

Güzel kardeşim puanın nereye yeterse onu yazma. Yeteneklerine ve karakterine hangi mesleği daha uygun buluyorsan onu oku. Ama benim puanım boşa gitsin istemiyorum deme. Mutsuz olacağın bir meslekte başarılı olman imkânsız.

Etrafımıza baktığımızda lisans eğitimini aldığı meslek dışında sektörlerde çalışan birçok kişi görürüz. Aldığınız eğitim sizi tamamen bağlamaz ama eğitimini almadığınız bir alanda çalışmak diğerlerinden daha fazla emek vermenizi gerektirir. Neden en başından doğru tercih yapmış olmayasınız ki?

 

DİPLOMA OLSUN DA ÇAMURDAN OLSUN DEMEYİN!

 

Kafamızı her çevirdiğimiz yerde şu sıralar sözde üniversitelerin reklamları dönüyor. Yeni moda tek binalık elit ilçe isimleri verilen ticarethaneler gençleri ve ailelerini diploma tuzağıyla sömürüyor. Üniversite eğitiminin zaten çok yüksek olmayan kalitesi bu kurumlar yüzünden her geçen gün düşüyor. Tuzaklarına düşürdükleri gençleri vasıfsız ama diplomalı olarak acımasız iş dünyasının ortasına atıyorlar.

Bir şeyin reklamı bu kadar çok yapılıyorsa sorgulamak lazım. Siz hiç Boğaziçi’nin, ODTÜ’nün, İTÜ’nün bangır bangır reklam verdiğini gördünüz mü? Ee herkes bu kadar yüksek puan alıp bu üniversitelere yerleşemeyebiliyor, diyeceksiniz. Haklısınız ama herkesin diploması olmak zorunda mı? Tek binalık ticarethanelerin döner sermayesinin kaynağı olup, gençliğinizin en güzel 4 yılını bir kâğıt parçası için harcamanıza değer mi? Bu üniversitelerde vasıfsız elemanlar yetiştiğini mezun olduğunuzda piyasada anladığınızda iş işten geçmiş olacak. Diploma olsun da çamurdan olsun demeyin. Bu üniversitelerde eğitim almak yerine kendinizi bir meslekte yetiştirin. Ülkemizin yetişmiş elemana ihtiyaç duyduğu birçok iş kolu var.

Tercih dönemindeki tüm kardeşlerim. Allah tercihlerinizde hakkınızda en hayırlısı ne ise onu nasip etsin inşallah. Listenizi hazırlarken çok istişare edin, son kararı siz verin. Çok önemli bir süreçtesiniz evet ama hayatınızdan bu da gelip geçecek yerine yeni süreçler gelecek. Hayatın  To Do List’i bitmez, her anın keyfini çıkarın :)

Son olarak tercih süreci hakkında tüm süreçleri http://www.osym.gov.tr/TR,13262/2017-osys-tercih-islemleri-12072017.html üzerinden takip edebilirsiniz. ÖSYM’nin sitesindeki aşağıdaki duyurudaki tarihleri not edin.

2017-ÖSYS tercih işlemleri,18 Temmuz 2017 tarihinde başlayacak ve 26 Temmuz 2017 tarihinde sona erecektir. Adaylar tercihlerini,18 -26 Temmuz 2017 tarihleri arasında, kılavuzda yer alan kurallara göre, ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden TC Kimlik Numaraları ve şifrelerini kullanarak kendileri yapacaklardır. Tercih işlemleri, 26 Temmuz 2017 tarihinde saat 23.59’da sona erecektir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.