“Sakın geç kalmayın!”

A -
A +
“Hemen acilen bir taksi tutup Akhisar’a gidiyorsunuz. Ben de hastaneyi arayıp bilgi vereceğim...”
 
1984-1986 yıllarıydı… Ereğli Devlet Hastanesinden sonra Gördes’te özel muayenehane açmıştım.
Bir gece saat 03.30 suları… Kapım çalındı. Acil bir hasta olduğunu anladım.
“Muayenehaneye geçin, ben de geliyorum” dedim.
Muayenehanede çocuğun şikâyetlerini dinledim. Askerden yeni gelmiş. Verilen ilaçlara baktım. Gastrit denilerek verilen ilaca rağmen dinmeyen bir ağrı… Sordum:
“Peki akşam yemek yemiş miydin?”
“Evet” deyip istifra etmediğini de öğrenince apandisit şüphesinden de uzaklaştım. Çünkü üniversitede bir hocamız apandisit belirtilerinden biri de vücudun yediğini istifra etmesi” demişti.
Anlatılanlara göre geriye bir tehlikeli durum kalıyordu. Testis torsiyonu… Yani testis dokusunun kendi ekseninde dönmesi sonuncu toplardamar dolaşımının durmasıydı.
Bundan şüphelendim. Ne yapmalıydım?
Ereğli hastanesinde o yıllarda cerrah yoktu. Üstelik buna ürolog bir cerrah gerekiyordu. Dedim ki yakınlarına:
“Hemen acilen bir taksi tutup Akhisar’a gidiyorsunuz. Ben de hastaneyi arayıp bilgi vereceğim. Sakın vakit geçirmeyin.”
Akhisar Gördes’e doksan kilometre filandı. Taksi ile yaklaşık bir, bir buçuk saat sürüyordu.
Bu arada ben de hastaneyi arayıp hemşire hanıma kendimi tanıtarak dedim ki:
“Hastayı taksi ile hastaneye gönderdim. Çok acilen ameliyata alınması gerekebilir. Aman vakit geçirilmesin. Hastaya cerrah bir üroloğun bakması gerekiyor. Geç kalınırsa kangren olma riski var. Doktoru arayın, selamımı iletin. Hasta hastaneye gelene kadar o da hastaneye gelmiş olur. Zaman kaybedilmez.”
Hemşire ürolog cerrahı arayıp durumu anlatmış. Hastanın yolda olduğunu söylemiş. Ürolog hekim arkadaş sağ olsun duyarlı bir insan “bu kadar önem verilen bir durum olduğuna göre” diyerek kalkıp gelmiş hastaneye. Gelirken de bu benim teşhisime içinden “amma da abartıyor” demiş.
Hasta taksiyle hastaneye geldiğinde doktor da orada bulunup hemen muayene etmiş. Bakmış ki gerçekten de hastanın şikâyeti testis torsiyonu. Gerçekten de geç kalınsa kangren olacak. Çocuğu hemen ameliyat alıyorlar ve çocuk kurtuluyor. Ürolog arkadaş daha sonra beni arayıp “tebrik ederim. Tam isabet teşhis koymuşsunuz” demişti. Hekimlik o yıllarda bir başka zaviyedeydi...
            Dr. İsmail Maraş
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.